jager27 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam. Wie ktoś jak zrobić bruk i chodnik? Jeżeli tak to bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam. Wie ktoś jak zrobić bruk i chodnik? Jeżeli tak to bardzo proszę o pomoc. Zobacz tu: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=38489&postdays=0&postorder=asc&start=0 i tu: http://model-klub.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2149&rowstart=10 i tu: http://sas-lubartow.ovh.org/articles.php?article_id=17 Wszystko tego samego autora. Właściwie to samo ale w innnym ujęciu troszke napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 Wielkie dzięki! Na pewno się przyda. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Mam pytanie czy wie ktoś jak wykonać drzewa iglaste na dioramke? Wszędzie tylko liściaste a mi niezbyt się to podoba. Drugie pytanie to jak wykonać zboże?. Nie mogę nigdzie tego zanleźć. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Wiem że realistyczną trawę można zrobić z mchu, ale jeszcze nie widziałem jej w "akcji". nie, nie można :] mech jest pod ochroną :] do zrobienia trawy użyj zielonej postrzępionej strony zmywaka kuchennego (takiego gąbkowego) jeżeli chcesz uzyskać jakieś kępki przygniecionej zeschniętej trawy (np. wystającej spod śniegu) jeżeli chcesz wysoką trawę.. to np. z włosia pędzla.. jak niską.. z włosia pędzla przycinanego nożyczkami (podziabaj na drobniutkie kawałki) i klej np. na wikol :] na forum o tym było już nie raz.. zacznij szukać :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Słuchajcie, czym kleicie tzw. biały metal [white metal, tak dla lubiących anglojęzyczną terminologię ] - użyć poxipolu, supergluta, ośmiornicy czy jeszcze innego cudu? Płaszczyzny klejenia nie są zbyt duże, ale nie chcę kleić bez konsultacji ze znawcami coby niczego nie popsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 superglut cyjanopan itp.Nigdy mnie nie zawiodły te kleje przy klejeniu białego metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelec Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Witam , czytam wasze pomysły na trawę i polecam podsypki, wwykonać własnej roboty albo kupione (http://www.allegro.pl/item694345746_posypki_i_akcesoria_do_budowy_dioram.html ) to zależy co nam się chce robić, moje wyglądają tak: Natomiast bruk można wydłubać w gipsie i wygląda tak: Albo dorwać kawałek płytki z tworzywa i wyfrezować kostkę aby wyglądało tak: Natomiast jak wykonać łan zboża to oczywiście pędzel pocięty i klejony na cjanoakryl, metalowe figurki jak i żywiczne najlepiej kleić też na cjanoakryl. Mchy porosty odradzam stosować bo z biegiem czasu tracą kolor a większość z nich jest pod ochroną, drobne posypki to przede wszystkim skalowa trawa i podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Co do mchów i porostów to dlatego je się maluje a następnie lakieruje coby zachowały wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelec Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Więc z zasady wychodzimy że modelarz do wandal dla którego liczy się tylko to że mchy i porosty, bo są za darmo i przez to możemy dewastować naszą przyrodę. A wystarczy że rozglądniemy się po szpargałach i znajdziemy tyle możliwości na ile pozwala nam wyobraźnia – to właśnie nazywa się inwencja twórcza. Polecam oglądnąć prace kolegi Jendrass1, Erni i wielu innych świetnych modelarzy na których pracach się wzoruje, podglądam więc się uczę. Kiedy zaczynamy stosować jakieś krzaki przyniesione z ogrodu czy lasu to pamiętajmy że nasze prace są wykonane w skali więc roślina też wypadało by aby była w skali modelu, właśnie przez to tak wiele firm produkuje miniaturową roślinność do naszych makiet, wzorem są tu makiety kolejowe aż dech zapiera jak się je ogląda. Dla kolegi Meksyk89 link do wykonania drzew iglastych: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=7166&postdays=0&postorder=asc&start=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Więc z zasady wychodzimy że modelarz do wandal dla którego liczy się tylko to że mchy i porosty, bo są za darmo i przez to możemy dewastować naszą przyrodę. A wystarczy że rozglądniemy się po szpargałach i znajdziemy tyle możliwości na ile pozwala nam wyobraźnia – to właśnie nazywa się inwencja twórcza. Polecam oglądnąć prace kolegi Jendrass1, Erni i wielu innych świetnych modelarzy na których pracach się wzoruje, Z miasta jesteś nie ? Ja mam tak dobrze że mam sobie domek jednorodzinny a na posesji pełno mchów i porostów któe mimo mojej działalności modelarza są wciąż usuwane w inny sposób bo się zbytnio rozrastają, patrz jakoś im nei zaszkodziłem. Erni, to fakt, jest świetnym modelarzem, Jendrass1 z całym szacunkiem świetnym modelarzem na razie nie jest ale życzę mu żeby został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelec Napisano 15 Sierpnia 2009 Share Napisano 15 Sierpnia 2009 Widzę że Peter to dobry modelarz ale botanik żaden, jeśli walczy z porostami a one go wciąż przerastają to może czas na zmianę metody, Peter nie neguje stosowania pozbieranego zioła bo sam montuje na dioramach trawy i inne roślinny naturalne ale zgodne ze skalą makiety, natomiast kompletnie nie rozumiem twojej awersji do posypek i materiałów przygotowywanych dla modelarzy przez firmy, czy tylko dla oszczędności, wole zaoszczędzić kilka złotych i wydać na porządne materiały aby efekt makiety był właściwy niż katować zielsko i udowadniać że wszystko jest dobrze zrobione. Na allegro po sklepach modelarskich mamy piękny wybór modeli jak i akcesoriów do nich. Po za tym prowadzisz własną krucjatę, a koledzy zadali pytanie z czego co i jak więc lepiej skupić się na możliwościach w szerokim spektrum pozyskiwania wszelakich materiałów, a nie tylko w wokół domu a poza tym mieszkam w mieście w domku jednorodzinnym i mchów i porostów u mnie jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 16 Sierpnia 2009 Share Napisano 16 Sierpnia 2009 Mchy i porosty używam tyko wtedy gdy mi się przydają, posypki mam. Jednak zauważ że ja biorę jakiś malutki kawałeczek tej roślinki bo jako mieszkaniec Ziemi mam do tego prawo, dziennie zajac wpierdziula więcej porostów niż ja zrywam do moich prac Czy dewastacja wg ciebie jest tylko to że człowiek to zrywa ? bo mi się wydaje że dewastacja byłoby wyniszczenie tych roślin a nie podbieranie ich czasem, zrywanie jabłek też jest dewastacja :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelec Napisano 16 Sierpnia 2009 Share Napisano 16 Sierpnia 2009 Peter masz racje, bo jak zauważysz to też wklejam naturalne trawy, komonse itp. natomiast nie zrozumiałeś mojej myśli – po prostu chodzi mi ot aby wykorzystywać materiały w szerokiej gamie np. http://modelarski.sold.pl/index.php?cPath=174_161, ale oczywiście bazować na tym co pod rękom, przykładem są makiety kolejarskie aby nie zamknąć się w zaklętym kręgu, koledzy pytali więc napisałem co myślę. Próbuje być pomocny aby wielogodzinna praca nie poszła na marne tylko dlatego że popełniliśmy drobne błędy przy pracy, więc lepiej pytać niż naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxsimus Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Cześć jestem nowym członkiem forum i mam takie małe pytanko gdzie można w kupić dodatki żywiczne do Hummera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 A ja chciałbym zapytać jaka jest różnica między dioramą, a makietą (pamiętajcie, że nie ma głupich pytań..)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 A ja chciałbym zapytać jaka jest różnica między dioramą, a makietą (pamiętajcie, że nie ma głupich pytań..)? makieta http://portalwiedzy.onet.pl/66511,,,,makieta,haslo.html diorama http://pl.wikipedia.org/wiki/Diorama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 A dziękuję bardzo. Chciałbym jeszcze zapytać, czy dopuszczalna jest diorama w ramie. Wiem, że nie jest to estetyczne za bardzo, ale tylko pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 To ja mam pytanie. Nie wiem, ale to na tym forum ktoś robił dioramę w 1:72 z sztugiem na platformie w zniszczonym mieście czy stacji. Był tam jeszcze jeden czołg i ruiny. Tylko tyle pamiętam. Ktoś coś kojarzy. Był to długi post. Szukałem relacji z tej budowy, ale nie znalazłem. Może komuś się uda znaleźć relacje z tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Witam, niedługo biorę się za składanie Uh-1D i ziła151, który wszedł w moje posiadanie czysto przypadkowe. i tu mam swoje pytanie co sądzicie o takiej dioramce, Wietnam, i Huey ostrzeliwujący tego ziła, który stoczył się z wąskiej drózki, widziałem też fajne figurki Vietkongu,które moge nabyć. Zainspirowała mnie do tego Diorama Kolegi autorstwa "adamkijak" z tym spalonym uralem i BlackHawkiem, z którego jest desant. Wszystko w skali 1:35. Może macie jakieś inne pomysły??? poprostu mam tego Ziła od Zvezdy i chciałbym go jakoś zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Pomysł fajny, ale moim zdaniem dioramka była zbyt duża. Ostrzał był chyba z pewnej odległości, raczej nie zbliżali się do obcych pojazdów. Tak mi się wydaje. Sam Uh ma około 49 cm długości łącznie ze śmigłami. Może zamiast ostrzału zrób zawieszony śmigłowiec nad zniszczonym, podziurawionym Ziłem za którym kryje się jeszcze kilku obrońców. Albo odwrotnie, rozbity Uh i Viet Kong wynoszący na Ziłą z niego to co się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Podoba mi się ta trzecia wersja, ale zastosuję się chyba do tej drugiej.... dzięki za ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
November4 Napisano 24 Sierpnia 2010 Share Napisano 24 Sierpnia 2010 Macie może jakieś zdjecia flaków z afryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
November4 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Wiecie może jak robić drzewka szcególnie palmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi