Bodzio Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Witam.Czas zacząć kolejny model,którym jest Scania R143 Streamline [italeri] . Budowa będzie trwała podobnym tempem co do budowy eRki Black&White. Tak więc jak napisałem w temacie Scania będzie przerobiona z konfiguracji 4x2 na 6x2 (oś wleczona-podnoszona).I w tym celu prawdopodobnie będę miał ramę z innej wersji Scanii Babcię mam zamiar podobnie pomalować jak tą na zdjęciu : (Albo jeszcze jest opcja zamiast srebrnego dać biały -tworząc kolejny projekt Black&White ) A tutaj fotka osi ,jakie chcę zrobić : To chyba wszystko Dodam może że chciał bym zrobić jakieś kabelki w ramie i silniku itp. A jedynie co zrobiłem to skleiłem trochę silnik : Z chęcią wysłucham od tych co składali na co trzeba uważać przy budowie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Życzę powodzenia, siadam na pierwszym miejscu Fajne malowanie wybrałeś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 No to co do tej pory zauważyłem to średnie spasowanie elementów silnika ale poradzisz sobie z tym , malowanie bardzo ładne sobie wybrałeś, pozostań przy srebrnym. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Widzę, że już założyłeś relacje, bardzo fajnie. Fakt, malowanie jest bardzo ładne i nic nie zmieniaj ! Życzę powodzenia w budowie Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 pozostań przy srebrnym malowanie jest bardzo ładne i nic nie zmieniaj ! Ok Ale od razu mówię,że te takie drobniutkie czerwono-białe paski sobie podaruje P.S.A możecie sobie przez 15 sekund oglądnąć i posłuchać babci Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat3ush Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Ja również zasiadam na widowni bo bardzo podobał mi się poziom w jakim wykonałeś wcześniejszą skakankę. Całe malowanie jest super nic nie Zmieniaj bo jest super Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Witam To i ja będę kibicował i zasiadam na widowni ( o ile są jeszcze miejsca ) Co do uwag odnośnie modelu to: uwaga na spasowanie przedniej szyby z jej "obramowaniem" - u mnie było tragicznie , poza tym uwaga przy klejeniu przedniego zderzaka - ma tendencje do przekrzywiania się ( wina zaczepów mocujących), wnętrze ciężko wchodzi ( zwłaszcza deska rozdzielcza) co grozi jego porysowaniem przy wkładaniu, osłony miedzy osiowe nie stykają się z tylnymi nadkolami - trzeba przedłużyć taki "pręcik" co jest na nadkolu do ustalania pozycji między osiówki, uwaga na tłumik, a właściwie jego mocowanie - u mnie nie pokrywało się z otworem montażowym, co do silnika to trochę zabawy jest z osłoną wentylatora, która nie chce pasować, spasowanie tylnej ściany jest kontrowersyjne... To chyba tyle ..... Mam nadzieję, że pomogłem Ładne malowanko sobie wybrałeś, z tego co widzę to jest tam dość ciemny srebrny, który ładnie się komponuje z czernią. Życzę powodzenia w budowie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Mam nadzieję, że pomogłem Jasne że tak Będę na pewno uważał . Dzięki za info A żeby nie było , bardzo skromniutkie fotki z budowy : Klejenie idzie baaaardzooo powoli , pełno nadlewek i śladów po wypychaczach ... A do tego jeszcze kompletuje części do przerobienia konfiguracji osi- dla tego ramy na razie nie tykam Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Super! Już po tych paru elementach widać fach w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 no zapowiada się fajnie zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Miłego klejenia będe tu zaglądał bo też mam zamiar taką Scanie sklejać plus za ambitny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 No malowanko wybrales pierwsza klasa i widze ze sobie dobrze radzisz z modelem.Nie boj sie robic cienkie paski- to proste, sprobuj gdzies jak ci to wyjdzie.jak co to słuze pomoca, gg masz...pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Mam dwa pytania - jak na razie (Kto pyta nie błądzi ) : 1. Nie będzie to zbyt dużą fikcją jak pomaluje silnik na żółto ? (żółto-srebrno-czarny) 2.Jak otwiera się ''maska'' w tej Scanii ? Bo domyślam się że bez świateł ... Tak jak zaznaczyłem to na zdjęciu : Jak jeszcze mnie coś najdzie to zapytam Z góry dzięki za info Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/549/63/80/549638078 http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/549/63/80/549638078_1 sama atrapa: http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/548/85/83/548858346_1 http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/548/85/83/548858346 Lepszych fotek nie znalazłem. Pochodzą z allegro i nadal są na serwerach allegro, zapisz je sobie, bo pewnie je skasują za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Kurcze głupie allegro nie pomyślałem o nim ... Tak więc wystarczy wyciąć reflektory Się zobaczy co będzie się dało zrobić ,może się zabiorę z uchylanego grilla Dzięki voseba Foty zapisane . A co do malowania ''fał'' ósemki ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 osobiscie Twoj zestaw kolorow przemilcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 osobiscie Twoj zestaw kolorow przemilcze Tak myślałem Jeszcze raz to dokładnie przemyśle A srebrny ? + czarny mat ? A jak nie to poszukam najpierw zdjęć silników i potem będę się zastanawiał Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 osobiscie Twoj zestaw kolorow przemilcze Tak myślałem Jeszcze raz to dokładnie przemyśle Pozdrawiam. Bez sens Bodziu, przecież to Tobie ma się podobać, a nie innym ? To jak to jest ? Ja bym pozostał przy tym. Pozdr. eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Witam Ja bym proponował kolor silnika,zrobić pod kolor kabinki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Bodzio A ja ci nie wysyłałem swoich fotek ? jeśli ci wysłałem to tam masz fotki silników przeważnie błękitne albo zielone. W ogóle silnik jest bardzo uproszczony jeśli chcesz go zrobić jak najbardziej wierny oryginałowi musisz cię trochę pomenczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Bodziu, przecież to Tobie ma się podobać, a nie innym ? To jak to jest ? No oczywiście Masz racje ,ale wolałem się zapytać co by było gdyby . A zastanawiam się jeszcze nad paroma malowaniami ,tak więc trzeba przemyśleć wszystko i wybrać coś dla siebie A ja ci nie wysyłałem swoich fotek ? jeśli ci wysłałem to tam masz fotki silników przeważnie błękitne albo zielone. Mam fotki,mam Tomaszu ,ale szczerze mówiąc na brzydkie kolory malowała Scania swoje silniki,tak samo Volvo W ogóle mi te kolory nie pasują -ale co tu gdybać o malowaniach silnika danego producenta ... Motory mają spełniać swoje zadania Dzięki chłopaki za odp Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Bodzio Mam na ciebie kilka propozyji 1. 2. 3. 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Malowania już nie zmienię Zostaje babcia z pierwszej strony Ale nie powiem,ciekawe Scanie Zaprezentowałeś Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Bodzio Mam na ciebie kilka propozyji 1. 2. 3. 4. Propozycji czego? Wracając do malowania silnika, maluj tak jak uważasz. Mi się nie podobają silniki jakoś tak dziwnie pomalowane kolorami wybranymi z kapelusza. Ja bym malował tak jak były malowane w fabryce. Ogólnie nie jestem zwolennikiem takich szpanerskich ciężarówek, wolę autka, które zjechały prosto z taśmy produkcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scaniafan Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Co do tej atrapy ta ze zdjęć Voseby nie jest kompletna i może Cię w błąd wprowadzić. Atrapa cała się podnosi razem z osłonami na reflektory - tych osłon brakuj w atrapie ze zdjęć. W modelu, jeśli chcesz zrobić otwieraną, wycinasz tylko miejsce gdzie są wklejone lampy. Niestety nie znalazłem zdjęcia żeby Ci to pokazać, dopiero koło weekendu mógłbym zeskanować fotki Scanii z otwartą maską ze starych TRUCKERów. Co do silnika to moim zdaniem powinien być taki jak z fabryki, ewentualnie srebrny. Widziałem (w gazecie) żółty silnik (R6) w Scanii ale w wersji testowej, z taśmy z tego co wiem zjeżdżały tylko zielone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi