Andrzej Godlewski Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Wiosna tuż, tuż , za niedługo gdy tylko zejdą śniegi wojsko uruchamia dostawy dla poprawienia morale żołnierzy w okopach. Przedstawiam Wam jedną z moich ostatnich chorób modelaskich, która trapi mię od ładnych paru lat, a jest nią budowa wojskowych kolejek polowych z lat Wielkiej Wojny . Model ten to parowóz byłych niemieckich kolei polowych HF inaczej też zwany Brigadenlokomotiv w skali 1:6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Troszkę dużżżżżżżży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Baaaa piękny, tylko szkoda ze ta cena taaakkaa wielkaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 No bardzo fajny ten olbrzym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Kapitalna ciufcia Można prosić o więcej fotek ? Masz jeszcze jakieś inne parowoziki ?? Jak mniemam można pojeździć sobie na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Proszę bardzo . Dla wyjaśnienia dodam, iż parowozik, tory, zwrotnice oraz obrotnice wykonałem od podstaw zaczęłem tę zabawe około 8 lat temu. W obecnej chwili jestem w trakcie budowy modelu następnego wojskowego samowarka firmy Baldwin, parowóz ten jeżdził u nas na kolejce wąskotorowej w Bydgoszczy. Generalnie interesują mnie kolejki wąskotorowe o szerokości toru 600 mm., które były używane w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 http://s1.fothost.pl/upload/09/09/2a0227f6.jpg' alt='2a0227f6.jpg'> [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 A widzę fundamenty pod dworzec już są, więc jakaś konkurencja dla PKP się szykuje. Pierwsi pasażerowie też są , wiec nic tylko rozwijać żelazny szlak.;P A tak na serio, mam pytanie, czym jest zasilany parowóz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Parowóz zasilany jest z akumulatorów 24 v znajdujących się w tendrze. Silnik, który go porusza wykorzystałem od elektrycznego skutera. Ponadto w samowarku jest umieszczony niewielki kociołek parowy, który daje efkty parowe takie jak gwizdek i odgłosy sapania parowozu jak się napcha za dużo pasażerów i jest pod górkę. Trasa, którą w tej chwili buduję będzie liczyła około 150m. Będą trzy mostki po drodze, duża obrotnica oraz parowozownia, a jak już zauważyłeś siedziba dyrekcji kolejki też powoli powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Tak wyglądał przed malowaniem. A ponieważ zdjęcia znikły to i wstawiam nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sindbad Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Witam ! Przez 25 lat byłem maszynistą w Hucie Miedzi "Głogów" Obsługiwałem dwa rodzaje lokomotyw- WLS 50, a póżniej WLP-50. Mam kilka fotek lokomotyw, taboru i torowisk. Mogę się nimi z Tobą podzielić jeżeli jesteś zainteresowany/ Pozdrzawiam-sindbad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 W telegraficznym skrócie jako że, czasu mało a pracy dużo i temat nie chciałbym osieracać to i mała relacja z wykonywanych prac . Nadejszła wiekopomna chwila na zamknięcie kręgu podtorza , a dalej to już czysta przyjemność w układaniu torów. Wypełnianie szalunków , dość upierdliwe i mozolne ale zawsze to do przodu , no cóż jak się kolejki ogrodowej zachciało to się teraz męcz chłopie i nie ma że boli ;D A po robocie konieczne umycie sprzętu ,na pewno przyda się przy kolejnej robocie . Na następny ogień idzie podbudowa pod most kratownicowy ,ale o tym w stosownym momencie. Prace w terenie trwają ,a tymczasem w chwili odpoczynku między wykopkami zlepiłem chwilowo wykonane części parowozu w całość . Jest to parowóz amerykański firmy Baldwin,z fabryki w Filadelfi, wszystkie tego typu parowozy pracowały na froncie zachodnim ale po wojnie dwa z nich trafiły na Bydgoskie Koleje Powiatowe . Na Bydgoskich Kolejach Powiatowych otrzymały oznaczenie7i8, parowozów które podówczas wycofano z eksploatacji , przetrwały zawieruchę drugiej wojny i pod nowymi zarządami PKP otrzymały oznaczenie Pwaa 3-901 i902. Parowozy te eksploatowane były od 1918 roku do 1954 kiedy to ze względu na ich zły stan techniczny zostały skasowane. Do dnia dzisiejszego przetrwało zaledwie parę egzemplarzy w tym jeden niedawno odbudowany przez angielskich entuzjastów wąskich torów Ponieważ nie samymi parowozami żyje kolej ,powoli powstaje też lokotraktor Baldwin 50 HP wyprodukowany w tej samej fabryce co powyższy parowóz . Oba służyły podczas Wielkiej Wojny na froncie zachodnim . Ponadto do zestawu będzie jeszcze platforma i dźwig wąskotorowy w systemie Pechot. Wszystko jest budowane w skali 1:5 ,jako że to 600mm , a tor 5" Pozdrawiam Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Takiego czegoś to jeszcze nie widziałem. Nie bardzo wiem co napisać, ale podziwiam to co robisz. Modelarstwo w makro skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie wiem, co napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Mocne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dziękuję za duchowe wsparcie , rzeczywiście kiedy zaczynałem relacje z budowy robiłem to nieco z mieszanymi uczuciami. Ale co tam ,myślę że warto podzielić się radością w tworzeniu ,choćby i takiego dziwactwa jak model na którym się jeździ. I taki mały filmik nakręcony przy okazji zabawy kolejką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi