Corsair Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Model to eduardowski Nieuport 17 in russian service w skali 1:48. Co do samego modelu to składał się prawie sam. Świetnie spasowany, jedynym mankamentem było wybranie w baldachimie, w które trzeba było zaślepić chcąc zrobić wersję rozpoznawczą (nie uzbrojoną). Naciągi zostały wykonane w żyłki wędkarskiej 0,12 mm zaś cięgna do sterów z żyłki 0,08 mm. Imitacja okuć na zastrzałach to samoprzylepna aluminiowa taśma monterska. Malowanie: Na szary podkład śnieżki, nałożyłem dwa matowe kolory Tamiyji : szary na powierzchnie kryte sklejka, żółty na powierzchnie kryte płótnem (żółty kolor dodatkowo wycieniowałem nakładając jaśniejszy odcień na centralne powierzchnie płaszczyzn. Elementy aluminiowe pomalowałem czarnym błyszczącym Model Masterem. Całość pokryłem srebrnym Alcladem. Cieniowałem za pomocą tamiyowskich "cieni do powiek";) głównie żółty z zestawu E + odrobina "Sand" zestaw A na przebijający kolor płótna, oraz "Oil stain" zestaw D na cieniowanie ożebrowania płatów i krawędzi kadłuba. Leciutki "łoś" dla podkreślenia powierzchni sterowych oraz na zastrzałach (dla przytłumienia blasku i podkreślenia okuć) Silnik to metalizery Gunze + miękki ołówek na żebra cylindrów. Podstawka to paleta malarska zaciągnięta woskiem barwiącym do drewna, trawa to produkt Polaka + cała masa suchych pasteli, kilka kępek z pakuł hydraulicznych i coś co podprowadziłem żonie z suchego bukietu (imitacja kwiatków). Przy budowie korzystałem z informacji zdobytych z nieprzebranego źródła - chodzącej encyklopedii lotnictwa Wielkiej Wojny - Aviego fotki: kilka fotek z warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Witam! Czysto i schludnie wykonany modelik. Fajna " podstawka", może trochę trawa za bardzo sie odcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 cacuszko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Powiem z pełną świadomością. Jeden z najlepiej wykonanych wykonanych modeli jakie widziałem. Nie znalazłem żadnej skazy. Poprostu rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 4 Marca 2009 Autor Share Napisano 4 Marca 2009 Dzięki za pozytywne opinie. To mój pierwszy szmatolot po dłuugiej przerwie więc tym bardziej cieszę się, że został dobrze oceniony. Cieniowanie zaś to pierwszy raz. Co do "żadnej skazy" to tylko kwestia fotek na "żywca" na pewno byś je odnalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 No tak, ale malował go ten pan w białej czapce.. Piękna robota, na pewno w konkursach nazbierasz trochę fantów za to cacko. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmm5 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 W Bytomiu chyba już zdobył wyróżnienie .Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Widzałem go w Bytomiu "na żywca"- jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach, choć nie jestem ani wielkim fanem ani znawcą "szmatopłatów" to był jeden z kilku modeli, o którcyh mówiłem z pamięci opowiadając co widziałem na festiwalu. Gratulacje za precyzję i estetykę wykonania, WIELKIE brawa za pomysł bo to chyba najważniejsze w budowie modelu. Na prawdęSuper! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Gdzie można nabyć takiego malarza i mini paletę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Śliczny, a już koncept z malarzem i podstawką to mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi