Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zazdroszcze tym ziomalom A jak się zepsuje, to wiemy na kogo wine zrzucić, bo z prezydenckim/premierowskim Tupolewem jest problem

Napisano
bo samolot z naszymi szachownicami i n/b 1501 czyli ten, który przyleci jutro

Ten, ktory przyleci ma numer na stateczniku. Jeszcze zaklejony tak samo jak szachownica innym numerem ale tam wlasnie sie znajduje a nie za kabina.

Napisano
Zwracam honor
Nie zabrałeś go
Napisano

No cud. Na fotce widac ze samolot ma zalozony RWR, jezeli beda je mialy wszystkie Herculesy, to bedzie pierwszy typ w lotnictwie transportowym, ktory na wszystkich maszynach ma taki system. Na CASA'ch przyoszczedzili i czesc samolotow byla kupiona bez tego elementu awioniki (chyba ze dokupili ?)...

Pozdr.

Pawel

Napisano

No i Airfix też robi C-130 - kupilem go jak mieliśmy dostać wersje K. Po zmianie na E mysłałem, ze modelik do niczego mi się nie nada, ale ku mojemu zdziwieniu okazało się, ze można też z niego zrobic wersję E (w barwach RAAF). Pewnie jednak odstaje on jakością od Itelerki.

Napisano

Mam tę italerkę w 1:72, hm, jakość taka sobie, największa walka z szybą kabiny. Nie chce pasować, a poza tym komory podwozia jakieś takie biedne.

Całe szczęście jeszcze go nie pomalowałem. Zostaje tylko poczekać na kalki z szachownicą w odpowiednim rozmiarze i przymierzyć jakiś kolorek malowania.

A może już ktoś wie jaki byłby najodpowiedniejszy??

Napisano
No i Airfix też robi C-130 - kupilem go jak mieliśmy dostać wersje K. Po zmianie na E mysłałem, ze modelik do niczego mi się nie nada, ale ku mojemu zdziwieniu okazało się, ze można też z niego zrobic wersję E (w barwach RAAF). Pewnie jednak odstaje on jakością od Itelerki.

Airfix = Italeri

PZDR

Napisano

A mnie nie specjalnie bo chyba sporo przepłaciłem.

A tak poza tym to chyba ostatnio go widziałem w Poznaniu na Paderqwskiego.

Napisano

A ja się zawsze nieźle ubawię, jak WP ma nowy sprzęt, a ludzie na onecie, co się na tym znają jak świnie na gwiazdach wyrażają swoje "nieomylne opinie"

Napisano

Dzisiaj gdzieś u naszych kochanych pismaków internetowych widziałem stosowny artykuł o przulocie herków opatrzony ładną fotką z C-160 Transalem

Napisano

Typowe. Zajmują się tym ludzie którzy nie mają o tym zielonego pojęcia.

Tyle że jak ja czegoś nie wiem to się pytam. A oni piszą co im ślina na język przyniesie.

Napisano

Buehehee.. Mnie się przypomniało, przed ostatnim Airshow podchodzi do mnie jakiś typek z mikrofonem TVP (za nim stoi kamerzysta) i się mnie pyta, gdzie tu jakieś polskie samoloty stoją. Ale, pytam się, polskie w sensie produkowane w Polsce, czy polskie w sensie latające w PSP? A on, że by chciał wywiad z polskim pilotem zrobić, wiec latające w Polsce. No to mu mówię, że niedawno Mińsk wylądował (wiadomo co) i stoją na stojance, może uda się tam jakiegoś pilota złapać (w co wątpiłem). Gość podziękował i poszedł w kierunku stojanki. Ja tez się odwróciłem i poszedłem w swoją stronę. Ale gość się wrócił goni mnie, woła... Podbiega i pyta: "A jak tamte samoloty się nazywają?" Ręce mi opadły. Dziennikarz wydelegowany na imprezę lotniczą...

Napisano
Napisano

Koks, mój kolega, który się trochę na branży dziennikarskiej zna, wydał piękną i trafną diagnozę. U dziennikarzy wymiera jakakolwiek konsultacja ze specjalistami. Zabija to internet. Dziś każdy dziennikarz takiej GW, Rzepy, Dziennika wchodzi na wikipedię, zamiast iść pogadać z kimś kto się zna na tym...

Przykład z autopsji. Parę dni temu grafik z Dziennika zwrócił się do mnie o zdjęcia czołgu 7TP, bo szykują artykuł. No to zapytałem jakiego i o czym ten artykuł (domyślałem się, że chodzi o odbudowę 7TP i patronat, który nad odbudową objął Pan Prezydent RP). On mi na to, że już sobie znalazł w kolekcji Time. Jak się okazało w kolekcji TIme jest zdjęcie 7TP z pokazów na Polach Mokotowskich, ale w wersji dwuwieżowej. Odpisałem mu o tym, ale już się nie odezwał. Baaa, nawet wysłałem mu zdjęcie 7TP z mojej kolekcji. Cisza. Czekam na artykuł w Dzienniku, przy którym zapewne będzie zdjęcie 7TP dw z fałszywym podpisem, że ten czołg odbudowywują...

Inny przykład. Dziennikarka GW wysłana w Poznaniu na Turniej Modelarski w październiku 2008. Przyszła młoda dziewczyna, robiła przez 30 minut wywiady z sędziami, ze zwycięzcą. Jak oni mówili, ona zupełnie nie słuchała... Jej kolega fotograf robił zdjęcia jednej dioramy (nie tej zwycięzkiej). Robił te zdjęcia aparatem wielkim jak cegła...opierając go o dach modelu TIRa, który stał obok(!) Ludzie mu zwracali uwagę, ale olewał to. Następnego dnia ukazała się notka o Turnieju, zdjęcie dioramy, która nic nie wygrała i ani słowa o jakichkolwiek wywiadach.

Napisano

Ostatnio w jednym z "branzowych" miesiecznikow pojawil sie artykul, w ktorym autor pomylil rakietotorpede z torpeda o napedzie rakietowym... To tak jak pomylic snopowiazalke z kombajnem zbozowym. Pan autor wydawal ksiazki na temat wspolczesnych okretow, wiec chyba specjalista.

Pomijajac fakt, ze autor mogl faktycznie, o zgrozo, miec problem z rozroznieniem tych typow uzbrojenia to jednak w redakcji powinni takiego byka wylapac. Wyglada ze w redakcji rowniez maja mgliste pojecie o takich sprawach... No jeszcze G.Wybiorczej, czy Rzepie mozna takie cos wybaczyc, tam jednego dnia redaktor pisze o speleologii na Kielecczyznie, a kolejnego o klopotach z produkcja Rosomakow. W miesiecznikach uchodzacych za "fachowe & techniczne ach i ech", to malo smieszne sie staje. Tytul tego miesiecznika wspanialomyslnie przemilcze.

Pozdr.

Pawel