Skocz do zawartości

KingTiger 1/35

Aphar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zaprezentować swój pierwszy model w tej galerii. Wymęczony Tygrys Królewski. Model Tamiyi, kupiony przeszło 10 lat temu, sklejany z długimi przerwami dobre 6 lat. Wzbogacony o blaszki Abera (polecam), zimmerit Eduarda (nie polecam) oraz metalową lufę bodajże Jordi_coś_tam (też nie polecam).

Malowanie i kalki pudełkowe - 505 batalion.

Na tym tygrysku przyszło mi testować pierwszy raz wiele elementów warsztatu: blachy, zimmerit, malowanie kamo aerografem, wash, suchy pędzel... 6 lat to w końcu kupa czasu! W całym tym przedsięwzięciu dzielnie wspierała mnie wyciągnięta z demobilu Pantera z Italeri, na której wypróbowywałem wszystko zanim trafiło na tygryska. Niestety paru rzeczy nie dało się sprawdzić (blaszany np. zimmerit) i efekty tego widać :(

Nie zwracajcie proszę uwagi na załoganta. Helmut ma najwyraźniej pecha - nie mam weny twórczej aby się za niego zabrać. Nie wiem też, czy zostawić go w czerni, czy może ubrać w panetrkę, a może biały kaftanik?

Tyle gadania, a teraz najważniejsze, czyli zdjęcia:

img4692q.th.jpg

img4701.th.jpg

img4693.th.jpg

img4694.th.jpg

img4695.th.jpg

img4696.th.jpg

img4697.th.jpg

img4698j.th.jpg

img4699.th.jpg

I oczywiście będę wdzięczny za uwagi i komentarze.

Aphar

Wiem że się znowu czepiam ale takie coś jak King Tiger nie istniało

Ale wszyscy wiedzą o co chodzi.

Gdybym pisał pracę doktorską to bym tak nie napisał, ale tutaj chyba to nie będzie naganne, prawda?

Model bardzo ładny 3 fotka jest najlepsze, tylko ten ludek jakiś mało żywy

Wiem że się znowu czepiam ale takie coś jak King Tiger nie istniało

Nie łapię?

"o" z przegłosem ,

DerPanzersoldat95 naprawdę, nie musisz tłumaczyć nam wymowy bo chyba wszyscy wiedzą...

ale mógł być lepszy

A czy mógłbyś nam łaskawie powiedzieć, co w nim byś zrobił 'lepiej' Dla mnie bardzo ładny Tygrys

Ja bym go trochę zakurzył, ale tak to ładny.

Takie mam zboczenie, albo używam nazwy takiej jaka była używana w danym kraju albo polskiej Smile

Dokładnie. Masz racje. Mamy swój język.

arczi, wyżarz liny nad palnikiem gazowym - uplastycznią się.

DerPanzersoldat95 naprawdę, nie musisz tłumaczyć nam wymowy bo chyba wszyscy wiedzą...

Powyżej chyba nikt nie wie... :>

niemeickiej nazwy Koenig Tiger

Wymowa wymową, ale ten prosty wyraz i tak napisaliście z błędami :> Właściwa nazwa to Königstiger.

Edytowane przez Gość

dlaczego nie polecasz tego zimmeritu, który użyłeś, pytam bo sam sie mam ochote zabrać do tego modelu:)

Ten zimmerit to 'blacha', taka jaka jest używana do elementów fotofrawionych. W związku z tym trudno zrobić miejsca z odłupanym/uszkodzonym zimmeritem. Poza tym jest zbyt płytki (w moim odczuciu) i przez to trochę nienaturalny.

Nie używałem nigdy żywicznego (jak będę robił późnejgo tygryska I, to pewnie zastosuję), który wydaje mi się o niebo lepszy.

co to za liny? bo liny np. Aber są trudne do uformowania, a te ładnie wiszą.

Niestety nie wiem co to za liny ;(

Model zacząłem sklejać coś 6 lat temu. Wtedy też wypakowałem liny, skleiłem je (linę z klamrą) a opakowanie poszło do kosza. Jedyne co pamietam to plastikowe, sztywne, przezroczyste pudełko i zieloną kartkę w środku z nazwą producenta.

pozdrawiam

Aphar

dlaczego nie polecasz tego zimmeritu, który użyłeś, pytam bo sam sie mam ochote zabrać do tego modelu:)

Ten zimmerit to 'blacha', taka jaka jest używana do elementów fotofrawionych. W związku z tym trudno zrobić miejsca z odłupanym/uszkodzonym zimmeritem. Poza tym jest zbyt płytki (w moim odczuciu) i przez to trochę nienaturalny.

Nie używałem nigdy żywicznego (jak będę robił późnejgo tygryska I, to pewnie zastosuję), który wydaje mi się o niebo lepszy.

Kupilem ostanio okazyjnie model Dragona, w zestawie byl zimmerit Eduarda oraz liny Eureki. Mam podobne odczucia dotyczace zimmeritu Eduarda, wydaje sie zbyt plytki, zobaczymy co uda sie zniego wydobyc podczas pracy nad modelem.

Jeżeli chodzi o zimmerit kupny to tylko żywiczny krajowego producenta Atak Model:

http://atakmodel.istore.pl/sklep,4009,,,,,pl-pln,0,0.html

Liny holownicze też krajowych producentów Eureka XXl i ewentualnie Karaya, chociaż ta ostatnia ma gorszej jakości odlewy żywiczne.

Stalowe linki Abera - lipa, liny dodawane przez Dragona - tragedia.

Pzdr

Polecam Linkę do przerzutki rowerowej !!!!!!!! Wykorzystujesz z dragona same końcówki. Tylko nie hamulcowa !!!!! jest grubsza. Formuje się ok i wygląda ok !!!!

• 1 year later...