Aphar Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam, Chciałem zaprezentować swój pierwszy model w tej galerii. Wymęczony Tygrys Królewski. Model Tamiyi, kupiony przeszło 10 lat temu, sklejany z długimi przerwami dobre 6 lat. Wzbogacony o blaszki Abera (polecam), zimmerit Eduarda (nie polecam) oraz metalową lufę bodajże Jordi_coś_tam (też nie polecam). Malowanie i kalki pudełkowe - 505 batalion. Na tym tygrysku przyszło mi testować pierwszy raz wiele elementów warsztatu: blachy, zimmerit, malowanie kamo aerografem, wash, suchy pędzel... 6 lat to w końcu kupa czasu! W całym tym przedsięwzięciu dzielnie wspierała mnie wyciągnięta z demobilu Pantera z Italeri, na której wypróbowywałem wszystko zanim trafiło na tygryska. Niestety paru rzeczy nie dało się sprawdzić (blaszany np. zimmerit) i efekty tego widać :( Nie zwracajcie proszę uwagi na załoganta. Helmut ma najwyraźniej pecha - nie mam weny twórczej aby się za niego zabrać. Nie wiem też, czy zostawić go w czerni, czy może ubrać w panetrkę, a może biały kaftanik? Tyle gadania, a teraz najważniejsze, czyli zdjęcia: I oczywiście będę wdzięczny za uwagi i komentarze. Aphar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Wiem że się znowu czepiam ale takie coś jak King Tiger nie istniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Bardzo ładny model, podoba mi się Czekam na następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Wiem że się znowu czepiam ale takie coś jak King Tiger nie istniało Ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Gdybym pisał pracę doktorską to bym tak nie napisał, ale tutaj chyba to nie będzie naganne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Model bardzo ładny 3 fotka jest najlepsze, tylko ten ludek jakiś mało żywy Wiem że się znowu czepiam ale takie coś jak King Tiger nie istniało Nie łapię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Nie łapię? Koledzie chodzi zapewne o zangielszczenie niemeickiej nazwy Koenig Tiger, myślę że "Tygrys Królewski" załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Takie mam zboczenie, albo używam nazwy takiej jaka była używana w danym kraju albo polskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Koenig Tiger "o" z przegłosem , model bardzo ładny, ale mógł być lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Bardzo mi się podoba szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 "o" z przegłosem , DerPanzersoldat95 naprawdę, nie musisz tłumaczyć nam wymowy bo chyba wszyscy wiedzą... ale mógł być lepszy A czy mógłbyś nam łaskawie powiedzieć, co w nim byś zrobił 'lepiej' Dla mnie bardzo ładny Tygrys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Ja bym go trochę zakurzył, ale tak to ładny. Takie mam zboczenie, albo używam nazwy takiej jaka była używana w danym kraju albo polskiej Smile Dokładnie. Masz racje. Mamy swój język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 a ja mam pytanie do autora. co to za liny? bo liny np. Aber są trudne do uformowania, a te ładnie wiszą. tak w ogóle to model ładny, mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 arczi, wyżarz liny nad palnikiem gazowym - uplastycznią się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 (edytowane) DerPanzersoldat95 naprawdę, nie musisz tłumaczyć nam wymowy bo chyba wszyscy wiedzą... Powyżej chyba nikt nie wie... :> niemeickiej nazwy Koenig Tiger Wymowa wymową, ale ten prosty wyraz i tak napisaliście z błędami :> Właściwa nazwa to Königstiger. Edytowane 15 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QFLOWE Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 dlaczego nie polecasz tego zimmeritu, który użyłeś, pytam bo sam sie mam ochote zabrać do tego modelu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QFLOWE Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 możecie zaproponować jakiś inny zimmerit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 dlaczego nie polecasz tego zimmeritu, który użyłeś, pytam bo sam sie mam ochote zabrać do tego modelu:) Ten zimmerit to 'blacha', taka jaka jest używana do elementów fotofrawionych. W związku z tym trudno zrobić miejsca z odłupanym/uszkodzonym zimmeritem. Poza tym jest zbyt płytki (w moim odczuciu) i przez to trochę nienaturalny. Nie używałem nigdy żywicznego (jak będę robił późnejgo tygryska I, to pewnie zastosuję), który wydaje mi się o niebo lepszy. co to za liny? bo liny np. Aber są trudne do uformowania, a te ładnie wiszą. Niestety nie wiem co to za liny ;( Model zacząłem sklejać coś 6 lat temu. Wtedy też wypakowałem liny, skleiłem je (linę z klamrą) a opakowanie poszło do kosza. Jedyne co pamietam to plastikowe, sztywne, przezroczyste pudełko i zieloną kartkę w środku z nazwą producenta. pozdrawiam Aphar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 plastikowe, sztywne, przezroczyste pudełko i zieloną kartkę w środku z nazwą producenta. Eureka XXL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 dlaczego nie polecasz tego zimmeritu, który użyłeś, pytam bo sam sie mam ochote zabrać do tego modelu:) Ten zimmerit to 'blacha', taka jaka jest używana do elementów fotofrawionych. W związku z tym trudno zrobić miejsca z odłupanym/uszkodzonym zimmeritem. Poza tym jest zbyt płytki (w moim odczuciu) i przez to trochę nienaturalny. Nie używałem nigdy żywicznego (jak będę robił późnejgo tygryska I, to pewnie zastosuję), który wydaje mi się o niebo lepszy. Kupilem ostanio okazyjnie model Dragona, w zestawie byl zimmerit Eduarda oraz liny Eureki. Mam podobne odczucia dotyczace zimmeritu Eduarda, wydaje sie zbyt plytki, zobaczymy co uda sie zniego wydobyc podczas pracy nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Jeżeli chodzi o zimmerit kupny to tylko żywiczny krajowego producenta Atak Model: http://atakmodel.istore.pl/sklep,4009,,,,,pl-pln,0,0.html Liny holownicze też krajowych producentów Eureka XXl i ewentualnie Karaya, chociaż ta ostatnia ma gorszej jakości odlewy żywiczne. Stalowe linki Abera - lipa, liny dodawane przez Dragona - tragedia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Polecam Linkę do przerzutki rowerowej !!!!!!!! Wykorzystujesz z dragona same końcówki. Tylko nie hamulcowa !!!!! jest grubsza. Formuje się ok i wygląda ok !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 i kosztuje 4 złote za 1,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi