TankRed1070 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Fakt - "morski" najciekawszy choć "powietrzno-desantowy równie dobry. Zadaj pytanie w temacie "poszukujemy..." a może coś się znajdzie. Pogrzeb też w militaryphotos - Russian Photos (updated on regular basis) albo tu: http://www.otvaga2004.narod.ru/ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Jak dla mnie to zwykły reflektor. Taki mini szperacz. Na pierwszej focie chyba nawet żarówkę widać w środku jak się powiększy zdjęcie i odbłyśnik, czy jak się nazywa to srebrne coś za żarówką. Aaaa.... wg mnie najlepsze malowanie to pojazd, który stoi za tym powietrzno desantowym tricolores. Kolor normalnie jak kostka toaletowa "zielone jabłuszko" A powietrzno-desantowy tricolore nie jest wcale tricolores tylko quatrocolores - popatrz temir na koła od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam! Jak dla mnie to zwykły reflektor. Taki mini szperacz. Dla mnie też ale wolę się upewnić...I wcale znowu nie taki mini... Zadałbym sobie również pytanie, czy ten szperacz/czy co to tam faktycznie jest był montowany "fabrycznie", czy może to jakiś dodatek z "warszatu polowego" Ten "szperacz" znalazłem tylko na zdjęciach tego morskiego więc wnioskuję że nie jest to standard. Fakt - "morski" najciekawszy choć "powietrzno-desantowy równie dobry. W "morskim" schemacie numer i znak taktyczny ( ) rozbijają nieco wrażenie nieproporcjonalnej wiekości wieży do kadłuba a dotatkowo flaga św.Andrzeja na burcie ... Zadaj pytanie w temacie "poszukujemy..." a może coś się znajdzie. Aktualnie najbardziej frapują mnie te kolorki powietrzno-desantowy tricolore nie jest wcale tricolores tylko quatrocolores - popatrz temir na koła od niego. Są pokryte kolorami kamuflażu... Bardziej na quadrokolor wygląda mi ten "morski", właśnie ze względu na dół kadłuba i koła Jest nad czym dumać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Witam! Co to dla Ciebie dorobić "taki tam reflektorek" No tom się szarpnoł i zrobiłem Szperacz (a fe świntuchy ) odgapiłem z BTRa: Miała być fotka poglądowa z zapałką, ale aparacik złapał ostrość gdzie jemu pasowało i wyszło jak wyszło ale mniej więcej daje jakieś pojęcie o co chodzi: ...i jeszcze zbliżenia (takie sobie ): Tym samym wyrok zapadł - wariant kamuflażu i oznakowania "morski" Przyglądając się obrazkom pojazdu wydumałem sobie co następuje - kamuflaż będzie trzykolorowy - kolorem bazowym będzie jakiś oliwkowozielony (jeszcze niezdecydowałem jaki ) - następnie jasno zielony Vallejo Model Color "German Cam. Bright Green" 80 - a na koniec czarny. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Powiem Ci, że robota pierwsza klasa. Ale kolor plastiku mnie wkurza w tym modelu. Źle się ogląda zdjęcia bo umykają szczegóły. Tak więc proszę o szybkie nałożenie podkładu w celu możliwości docenienia pełni kunsztu waloryzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Popieram Panzera co do kwestii podkładu. Temirku - rozwaliłeś mnie tym reflektorem, dalej podziwiam Twój "pewny uchwyt" i "oczy z funkcją zoom" . Nawet kabelek jest... tylko żaróweczki brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Share Napisano 27 Marca 2009 Witam! kabelek jest... tylko żaróweczki brakuje. Żaróweczka jest... Ale ACE nie byłoby chyba sobą gdyby nie walnęli jakiegoś koszmarnego babola i to w krytycznym miejscu Mianowicie numer "155" na arkusiku kalkomanii jest za mały o jakieś 70% . Jakoś to przeoczyłem przed wyborem wersji malowania . Kicha totalna - i teraz mam dylemat : czy wywalić reflektorek i powrót do wariantu "desantowego" (stosunkowo prosty zabieg) czy próbować jakoś za pomocą np. szablonu zrobić nowy numer . Mam niezłą zagwozdkę proszę o szybkie nałożenie podkładu w celu możliwości docenienia pełni kunsztu waloryzacji I oto życzeniu staje się zadość : Chwila szczerości czyli mr.surfaser 1000 Gunze w akcji (jaśniejsze szare placki to uzupełnienia z płynnej szpachlówki Tamiji): Teraz pozostaje rozwiązanie dylematu pt."i co z dalej z numerkiem" i można lecieć dalej Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 ACE nie byłoby chyba sobą gdyby nie walnęli jakiegoś koszmarnego babola i to w krytycznym miejscu Mianowicie numer "155" na arkusiku kalkomanii jest za mały o jakieś 70% Aż tak dali dupy? W BMD też jest za mała, ale nie aż tak. POwiedz jeszcze, że sami zamieszczają foto oryginału? Ja bym zamówił kalki np. w Black Lion. Jeśli nie masz innych zapotrzebowań to impreza raczej lekko drogawa - myślę, że kole 30 PLN. Fajny numer nie ma zamkniętych cyfr typu: 4,8,9,6,0. Może wytną Ci maski. Spróbuj uderzyć do Montexu - bo zdajsie w Twej okolicy nie za wiele agencji reklamowych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Temirku, tylko mi się nie poddawaj teraz, na finiszu. Kombinuj z szablonami taśmowo-papierowymi jeśli trzeba, ale nie usuwaj reflektorka (warto by pomyśleć o zakupie arkusza do drukowania kalek albo popytać po ludziach - może ktoś w 35 znajdzie akurat odpowiednie kalki). On jest "tym czymś" co przyciąga uwagę oglądającego . P.S. Wreszcie dobrze widać spawy - pięknie wyszły, delikatnie i s(ty)kalowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 No i teraz wszystko widać jak należy!!! I nie ma tych przepaleń białego plastiku na zdjęciach. No i teraz to już można w 100% powiedzieć, że znowu wypada tylko przy Twoim modelu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Share Napisano 27 Marca 2009 Witam! Aż tak dali dupy? Aż tak... Reszta oznakowań wygląda O.K.. POwiedz jeszcze, że sami zamieszczają foto oryginału? Nie, ale jest link do takiego Fajny numer nie ma zamkniętych cyfr typu: 4,8,9,6,0. To trochę ratuje sytuację, chociaż cyferki mają nietypowy krój Może wytną Ci maski. Trochę małe na ploter... Z drugiej strony udało mi się wyrzezać ormiańskie "hieroglify" to i z tym też powinienem sobie jakoś poradzić (chyba )... Temirku, tylko mi się nie poddawaj teraz, na finiszu. Kombinuj z szablonami taśmowo-papierowymi Tak też uczynię, zobaczę najpierw jak mi pójdzie wycinanie cyfr:hmmm: ... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Model pirewsza klasa: świetnie wyprowadziłeś te kanty i ranty: są ostre i proste. A detale to już klasa sama w sobie. Kalki: zrób jak radzi rtoipmodest: pozbieraj portrzeby z kilku projektów i zamów albo poszukaj agencji reklamowej, która jest w stanie coś małego na biało wyfrukować na zamówienie. A może jak poszukasz dobrze to coś się dopasuje z innych zestawów? Pozdrwiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 O rety, serio fajne rzeczy się tu w 1:72 buduje. Muszę częściej zaglądać. Widzę, że jakość tego modelu całkiem dobra, chyba podobna do 2S1. Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Model Teciaka oczywiście pomnę. Nie przypisywałem go tylko do Ciebie. Pamiętam, że marudziłem o wizjerach... Daj mi na maila foty tego numeru, poszukam w kalkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Witam! Pojazd w kamuflażu + sidolux. Placki to: - czarny Vallejo - jasno zielony to Vallejo Model Color nr.80 "German cam. bright geen" - zielono-oliwkowy to Tamiya XF-58 "Olive Green" (ten kolor użyłem jako bazowy). Kolorki trochę przekłamane - np. ten jasno zielony nie jest aż tak jaskrawy jak na fotach . Teraz przystąpię do wyciania cyferek Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Pysznę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 KLASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Łaaaa! Ekstra! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Witam! Numerek - funkcja "manual" in action ( a fe świntuchy to nie to o czym myślicie ): Cyferki wymagają jeszcze miejscami drobnego retuszu ale zasadniczo wygląd jest zbliżony do wersji ostatecznej. Teraz będę już mógł spokojnie nałożyć resztę naklejek Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Powiem tylko: szacunek! Lepiej niż drukowane Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Witam! Lepiej niż drukowane No jest to duży komplement - niemniej starałem się bardzo Mała aktualizacja: Po uporaniu się z cyferkami, naklejki były już tylko czystą formalnością : Przy okazji naklejek pozwoliłem sobie na małe SF: z tyłu, z lewej strony nakleiłem orginalną naklejkę z nieszczęsnym numerekiem "155" (daje to pojęcie o wielkości babola ACE ). Nie jest to może duże SF - bardzo wiele sowieckich pojazdów w tym właśnie miejscu ma powtórzony numer taktyczny - tu jednak jest to jedynie mój domysł. Teraz będzie łosz i takie tam inne niecne praktyki... Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam! Model po łoszu, filtrach (MiG) i macie (Vallejo): Teraz przyjdą dalsze ślady eksploatcji i brudzenie. I tu ponownie mam zagwozdkę : Jak rozsądnie utytłać model Współczesne pojazdy wojskowe nie biorące bezpośredniego udziału w działaniach bojowych - sądząc po zdjęciach - nie są aż tak "wymęczone" jak ich wojujący pobratymcy. Rozważam wariant "poligonowy" - tj. umiarkowane błocenie i kurzenie, bez dramatycznych obić, rdzy itp.. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Cześć Temir 2 piękna robota. Jestem pod wrażeniem. Co do brudzenia modelu to myślę że pomysł z umiarkowanym brudzeniem jest odpowiedni. Co do rdzy to kadłub Nony jest wykonany ze stopu aluminium. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam! Co do rdzy to kadłub Nony jest wykonany ze stopu aluminium. Oczywiście. Niezbyt precycyzyjnie się "wpisałem" . Miałem na myśli to że dewastacje eksploatacyjne typu "wiosna/jesień na froncie wschodnim" czy "trasa od Moskwy do Berlina" nie wchodzi w tym wypadku w rachubę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 ciachnij jakimś filterkiem dół kadłuba i podwozie, na to trochę pigmentów typu kurz polnej drogi i starczy. albo błyszczącym lakierem i trochę still water na podstawce - pojazd który przed chwilą plażował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi