tornado Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Jak w temacie, dzisiaj a wzasadzie wczoraj rozpocząłem budowę tego zestawu wzorujac się na tym oto oryginale. Piszę wzoruję się bo mam tylko tą jedna fotkę oryginału, więc model napewno będzie odbiegał kilkoma szczegółami i będzie tylko podobne malowanie z innymi napisami na kabinie, a oto fotka wzorca (zdjęcie zaczerpniete z netu, nie pamiętam z jakiej stony): Do budowy zestawu posłużył mi model Italeri 719 oraz naczepa z AMT, która niebawem powinna do mnie dotrzeć z Austrii. Dotychczas zmontowałem ramę z układem jezdnym, rozpocząłem również montaż instalacji pneumatycznej: Skleilem do kupy blachy kabiny, w tylnej ścianie wyciąłem przejściówkę do sypialni i zaślepiłem ją płytką pleksi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SobaGibon Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Jak Ty robisz ciężarówki to musze oglądać bo założe się, że będzie niesamowita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Ja już Andrzeju nienadążam za Twoimi projektami. Poprostu idziesz jak Tornado skali 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Skleilem do kupy blachy kabiny, w tylnej ścianie wyciąłem przejściówkę do sypialni i zaślepiłem ją płytką pleksi. To ja czegos nie rozumiem... Najpierw wyciales przejscie do sleepera, zeby pozniej je zaslepic? A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 Skleilem do kupy blachy kabiny, w tylnej ścianie wyciąłem przejściówkę do sypialni i zaślepiłem ją płytką pleksi. To ja czegos nie rozumiem... Najpierw wyciales przejscie do sleepera, zeby pozniej je zaslepic? A po co? Otwór w tylnej ścianie już był, ja tylko obciąłem obramówkę która miała okolo 5mm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Witaj, Andrzeju tak sobie porównuje oba modele na prezentowanych przez Ciebie zdjęciach to dochodzę do wniosku że chyba rama jest chyba troche za długa. Tak mi się wydaje że o długość jednego zbiornika. Ale może się czepiam, może masz inną koncepcje. Powodzenia w budowie, jak zwykle zasiadam w pierwszym rzędzie Pozd Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek330 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Swietnie Ty pewnie skonczysz a ja dalej bede robic swojego australijczyka. Jestes pewien ze wejdzie wnetrze do kabiny. Bo ja mam pewne watpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 Witaj, Andrzeju tak sobie porównuje oba modele na prezentowanych przez Ciebie zdjęciach to dochodzę do wniosku że chyba rama jest chyba troche za długa. Tak mi się wydaje że o długość jednego zbiornika. Ale może się czepiam, może masz inną koncepcje. Zwróć uewagę na to iż w oryginale zamiast tylnego zbiornika zamontowany jest kufer. Możliwe że jest minimalna różnica w długości ramy, ja jednak pozostawie ją taką jaka jest choćby dlatego, że ciągników bez sypialni z pełną ramą jest od liku, dla przykładu fotki. Za tylną ścianą umieszczę pionową plytę z wieszakami i kawałek podłogi, będzie tam zwinięta plandeka, łańcuchy itp. bartek330 napisał: Jestes pewien ze wejdzie wnetrze do kabiny. Bo ja mam pewne watpliwosci. Otwór od wewnątrz zaślepiłem kawałkiem pleksi o grubości 0,5 mm, uważam że kokpit wejdzie bez problemów do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Prace widze ruszyły pełną parą , ale z tego co się orientuję to kabiny tzw "day cab" mają okienko z tyłu... Natomiast co do długości ramy to wiele amerykańskich traków ma poprostu pościągane sleepery i jeździ na takich długich ramach jak Australian Truck Italerki , z tym, że to na pewno nie będzie ta wersja co na fotce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Kolejny ciekawy projekt, no i kolejna ciekwawa relacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Andrzej nic nie robi co by nie było zgodne z orginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 Elefantes częściowo masz rację, ale ja tylko wzoruję się na tym Westernie z fotki. Szyby z tyłu nie będzie ponieważ cały tył kabiny zasłoni zabudowa z różnymi akcesoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 wow jak zawsze Podepne sie do tego tematu bo niechce zakładac nowego:) Szukam fotek modelu U.S Wrecker Truck (Ford) silnika, zawieszenia, wnętrza i ogólnie jakiegos fajnego wyglądu. W internecie na nic fajnego nie moge trafić więc prosze Was o pomoc Jak będe miał cyfre zrobie relacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 wow jak zawsze Podepne sie do tego tematu bo niechce zakładac nowego:) Szukam fotek modelu U.S Wrecker Truck (Ford) silnika, zawieszenia, wnętrza i ogólnie jakiegos fajnego wyglądu. W internecie na nic fajnego nie moge trafić więc prosze Was o pomoc Jak będe miał cyfre zrobie relacje:) Wątpię abyś znalazł gdziekolwiek fotki Forda Wreckera z zabudową z zestawu. Italeri poprostu upycha jeden typ zabudowy do wielu modeli zarówno Euro jak i Ami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 aha to nie dobrze. To może byście poratowali fotkami tego Forda bez tej zabudowy . Szczególnie interesuje mnie malowanie ramy i silnika:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Miałem odpisywać na PW ale napiszę tutaj bo może jeszcze komuś się przyda ta informacja: US Wrecker Truck Italeri to po prostu Ford LTL 9000. Wpisz Kozi w wyszukiwarce "Ford LTL 9000" i wyskoczy ci tego mnóstwo, a jak nic ciekawego nie znajdziesz to podeślę ci jakieś foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 Narazie kombinuję z czego i gdzie umieścić automaty powietrza na ramie ( niestety nie mam odpowiedniej dokumentacji), a tymczasem poszpachlowałem miejsca łączenia dachu kabiny i bloku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Good Work. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Października 2006 Autor Share Napisano 22 Października 2006 Skleiłem drugą ramę, tym razem skróciłem ją o kilka cm. wygląda na to, że skleję dwa Western Stary Potem zrobie przymiarkę i wtedy zdecyduję która wersja zostanie pod flatbeda. Poniewaz nigdzie nie mogłem znaleźć fotek ciągnika z instalacją to postanowiłem z niej zrezygnować (wolę mieć model bez instalacji aniżeli zrobić S/F). Narazie działam przy długiej ramie i tak wykonałem "chromowane" amortyzatory i uzbrajam ramę w chromy: W silniku dorobiłem kilka przewodów i pomalowałem go, jednak zrobiłem na nim zacieki i w rezultacie wylądował w DOT'cie.Na koniec zrobiłem pierwszą przymiarkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 hm z tego co widze to nie malowałes ramy... tak zostaje czy to jakoś później zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Października 2006 Autor Share Napisano 22 Października 2006 hm z tego co widze to nie malowałes ramy... tak zostaje czy to jakoś później zrobisz? Może tego nie widać ale oba podwozia są pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 No ta przymiarka jest już przedsmakiem do tego co się będzie działo Podoba mi się ten projekt... Ta krótsza rama to nawet nie widać, w którym miejscu była cięta Jak ty to robisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Października 2006 Autor Share Napisano 23 Października 2006 No ta przymiarka jest już przedsmakiem do tego co się będzie działo Podoba mi się ten projekt... Ta krótsza rama to nawet nie widać, w którym miejscu była cięta Jak ty to robisz??? No cóż, szpachla i papier ścierny robią swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 25 Października 2006 Share Napisano 25 Października 2006 Elefantes musisz poćwiczyć z szpachlą i papierkiem i tez nie będzie widać gdzie było łączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Października 2006 Autor Share Napisano 26 Października 2006 (edytowane) Kabinę i maskę silnika jak narazie pomalowałem na zółto, teraz poczekam na całkowite utwardzenie lakieru i dopiero ją okleję i machnę drugi kolorek. Podczas malowania niechcący złapałem slupek przedniej szyby wobec czego pękł w środkowej jego częćsi Na szczęście nie jest to czymś poważnym i da się naprawić Silnik praktycznie na ukończeniu, zostało pomalować przewody i zrobić małe korekty. Zrobiłem przymiarkę, narazie wszystko na sucho poskładane: Edytowane 26 Października 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi