Skocz do zawartości

Western Star Australian Truck + Flatbed Trailer

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, dzisiaj a wzasadzie wczoraj rozpocząłem budowę tego zestawu wzorujac się na tym oto oryginale. Piszę wzoruję się bo mam tylko tą jedna fotkę oryginału, więc model napewno będzie odbiegał kilkoma szczegółami i będzie tylko podobne malowanie z innymi napisami na kabinie, a oto fotka wzorca (zdjęcie zaczerpniete z netu, nie pamiętam z jakiej stony):

4730e5f5b86b11c7.jpg

Do budowy zestawu posłużył mi model Italeri 719 oraz naczepa z AMT, która niebawem powinna do mnie dotrzeć z Austrii.

30f0527df8471e1a.jpg

Dotychczas zmontowałem ramę z układem jezdnym, rozpocząłem również montaż instalacji pneumatycznej:

2d921752d7dd940a.jpg

4eedd3e0de939134.jpg

Skleilem do kupy blachy kabiny, w tylnej ścianie wyciąłem przejściówkę do sypialni i zaślepiłem ją płytką pleksi.

b6893b2b385877fe.jpg

d4507dd054de80a2.jpg

• Odpowiedzi 296
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Skleilem do kupy blachy kabiny, w tylnej ścianie wyciąłem przejściówkę do sypialni i zaślepiłem ją płytką pleksi.

To ja czegos nie rozumiem... Najpierw wyciales przejscie do sleepera, zeby pozniej je zaslepic? A po co?

Otwór w tylnej ścianie już był, ja tylko obciąłem obramówkę która miała okolo 5mm szerokości.

Witaj, Andrzeju tak sobie porównuje oba modele na prezentowanych przez Ciebie zdjęciach to dochodzę do wniosku że chyba rama jest chyba troche za długa. Tak mi się wydaje że o długość jednego zbiornika. Ale może się czepiam, może masz inną koncepcje. Powodzenia w budowie, jak zwykle zasiadam w pierwszym rzędzie

Pozd Marcus

Witaj, Andrzeju tak sobie porównuje oba modele na prezentowanych przez Ciebie zdjęciach to dochodzę do wniosku że chyba rama jest chyba troche za długa. Tak mi się wydaje że o długość jednego zbiornika. Ale może się czepiam, może masz inną koncepcje.

Zwróć uewagę na to iż w oryginale zamiast tylnego zbiornika zamontowany jest kufer. Możliwe że jest minimalna różnica w długości ramy, ja jednak pozostawie ją taką jaka jest choćby dlatego, że ciągników bez sypialni z pełną ramą jest od liku, dla przykładu fotki. Za tylną ścianą umieszczę pionową plytę z wieszakami i kawałek podłogi, będzie tam zwinięta plandeka, łańcuchy itp.

c9927f76d1b03779.jpg

94bc8347939baddb.jpg

65d9a96956fd5900.jpg

bartek330 napisał:

Jestes pewien ze wejdzie wnetrze do kabiny. Bo ja mam pewne watpliwosci.

Otwór od wewnątrz zaślepiłem kawałkiem pleksi o grubości 0,5 mm, uważam że kokpit wejdzie bez problemów do kabiny.

Prace widze ruszyły pełną parą , ale z tego co się orientuję to kabiny tzw "day cab" mają okienko z tyłu...

Natomiast co do długości ramy to wiele amerykańskich traków ma poprostu pościągane sleepery i jeździ na takich długich ramach jak Australian Truck Italerki , z tym, że to na pewno nie będzie ta wersja co na fotce...

Elefantes częściowo masz rację, ale ja tylko wzoruję się na tym Westernie z fotki. Szyby z tyłu nie będzie ponieważ cały tył kabiny zasłoni zabudowa z różnymi akcesoriami.

wow jak zawsze

Podepne sie do tego tematu bo niechce zakładac nowego:)

Szukam fotek modelu U.S Wrecker Truck (Ford) silnika, zawieszenia, wnętrza i ogólnie jakiegos fajnego wyglądu. W internecie na nic fajnego nie moge trafić więc prosze Was o pomoc :)

Jak będe miał cyfre zrobie relacje:)

wow jak zawsze

Podepne sie do tego tematu bo niechce zakładac nowego:)

Szukam fotek modelu U.S Wrecker Truck (Ford) silnika, zawieszenia, wnętrza i ogólnie jakiegos fajnego wyglądu. W internecie na nic fajnego nie moge trafić więc prosze Was o pomoc :)

Jak będe miał cyfre zrobie relacje:)

Wątpię abyś znalazł gdziekolwiek fotki Forda Wreckera z zabudową z zestawu. Italeri poprostu upycha jeden typ zabudowy do wielu modeli zarówno Euro jak i Ami.

Miałem odpisywać na PW ale napiszę tutaj bo może jeszcze komuś się przyda ta informacja: US Wrecker Truck Italeri to po prostu Ford LTL 9000. Wpisz Kozi w wyszukiwarce "Ford LTL 9000" i wyskoczy ci tego mnóstwo, a jak nic ciekawego nie znajdziesz to podeślę ci jakieś foty

Narazie kombinuję z czego i gdzie umieścić automaty powietrza na ramie ( niestety nie mam odpowiedniej dokumentacji), a tymczasem poszpachlowałem miejsca łączenia dachu kabiny i bloku silnika.

69226657c1e3cf56.jpg

4062d8431a3d33aa.jpg

d5774c087bd8bbb2.jpg

• 2 weeks later...

Skleiłem drugą ramę, tym razem skróciłem ją o kilka cm. wygląda na to, że skleję dwa Western Stary Potem zrobie przymiarkę i wtedy zdecyduję która wersja zostanie pod flatbeda. Poniewaz nigdzie nie mogłem znaleźć fotek ciągnika z instalacją to postanowiłem z niej zrezygnować (wolę mieć model bez instalacji aniżeli zrobić S/F).

08281539500d0ada.jpg

Narazie działam przy długiej ramie i tak wykonałem "chromowane" amortyzatory i uzbrajam ramę w chromy:

5c2eb154078b3f7f.jpg

W silniku dorobiłem kilka przewodów i pomalowałem go, jednak zrobiłem na nim zacieki i w rezultacie wylądował w DOT'cie.Na koniec zrobiłem pierwszą przymiarkę:

a9df1df705f080fd.jpg

No ta przymiarka jest już przedsmakiem do tego co się będzie działo Podoba mi się ten projekt... Ta krótsza rama to nawet nie widać, w którym miejscu była cięta Jak ty to robisz???

No cóż, szpachla i papier ścierny robią swoje

Kabinę i maskę silnika jak narazie pomalowałem na zółto, teraz poczekam na całkowite utwardzenie lakieru i dopiero ją okleję i machnę drugi kolorek. Podczas malowania niechcący złapałem slupek przedniej szyby wobec czego pękł w środkowej jego częćsi Na szczęście nie jest to czymś poważnym i da się naprawić Silnik praktycznie na ukończeniu, zostało pomalować przewody i zrobić małe korekty. Zrobiłem przymiarkę, narazie wszystko na sucho poskładane:

1e3276d692431761.jpg

c32e881a65c012a0.jpg

e3f8ae2a6d05fb36.jpg

Edytowane przez Gość