Majek Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 Mozesz sobie przeliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2007 W sumie racja... Srednicę mam i pojemność też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Hejas! Dzięki uprzejmości kolegi Miłosza z Krakowa udało mi się skompletować wymiary cysterny. Już zaczynam budować cysternę, ale pierwszym krokiem było narysowanie jakiegoś prowizorycznego planu. Poddam go lekkiemu tuningowi, ale dopiero jutro, ponieważ nie mam nawet cyrkla w domu Ukochane narzędzie ..oraz to co nim zepsułem i na koniec wcześniej wspomniany rysunek Pozdrawiam, Przemek Ps. Proszę się ze mnie nie śmiać, że nie umiem robić rysunków technicznych. Ja chodzę do klasy językowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 A czy wogóle ktoś się zamierza śmiać?? jak znajdzie się taki to będzie miał ze mną doczynienia :P czekam na fotki z budowy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 narazie ok sprzęcik fajny:). A jak chesz zrobić koła wypukle znajdujące sie z przodu i tyłu cuysterny????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Wycinki są zapewne do oszlifowania a po za tym to zazdroszczę sprzętu ja bym musiał to wiertarką wysoko obrotową wycinać... A co do rysunku to respekt ale u mojego nauczyciela była by gała (bo rysunek nie jest zwymiarowany jak powinien być) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Ty uważaj, bo star200 nie zna trwogi Dzięki za miłe opinie. Sprzęt ledwo wytrzymał na 4 krążkach, a muszę ich wyciąć co najmniej dwa razy tyle. Wierciłem przy pełnych obrotach i najwyższym przełożeniu, a akumulator był naładowany dość porządnie (ok.16h). Jakoś sobię daje radę, ale i tak najbliższym nabytkiem będzie porządna wiertarka Dekle do cysterny (zakończenia) będę robił z dwóch składników: polistyren (lub PCV spienione) oraz szpachla :D Pewnie osiągnięcie odpowiedniego kształtu będzie graniczyło z cudem, ale się zobaczy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Tak sie zastanawialem, jak ja bym zrobil te dekle. Wydaje mi sie, ze calkiem dobra metoda bylby patent Okonka, ktory zastosowal przy dziobie i rufie swojego tankowca. Ty moglbys ponaklejac krazki o roznej srednicy, jeden na drugi, zeby uzyskac schodkowany przkroj tego dekla, a same chodki wypelnic szpachla. Za niewielkie pieniadze mozna kupic szpachle do zderzakow i innych elemantow z tworzywa, ktora, w odroznieniu od szpachli modelarskiej, jest konfekcjonowana w wiekszych opakowaniach, jest akrylowa, wiec szybko wysycha, a przede wszystkim ladnie sie obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 O rzeczywiście Majek ma rację to pracochłona robótka, ale myślę, że warto spróbować, w końcu za którymś tam szpachlowaniem i docieraniem uzyskasz pożądany efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 majek z tym naklejaniem nie głupi pomysł . sam chyba tez zrobie cysterne ino potrzebuje 2 niekompletne naczepy kto ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Dokładnie tak to sobie wymyśliłem nawet nie wiedząc, że tę metodę wykorzystywał okonek Szpachli używam tylko NOVOL UNI samochodowej. Puszkę 250g kupiłem za 7 złotych, a jest na prawdę świetna i dość drobnoziarnista. Bardzo ładnie się szlifuje, a szybkość schnięcia możemy regulować sobie ilością dodawanego utwardzacza. Ps. Nie mogę się skupić w szkole, bo cały czas myślę nad cysterną Najgorsze jest to, że muszę czekać na polistyren. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 29 Kwietnia 2007 Share Napisano 29 Kwietnia 2007 heh... teraz szkołę można sobie podarować w końcu tydzień wolnego... ja mam na warsztacie obecnie też coś do poskładania tak że biorę się z kopyta... mam nadzieje że ty też ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Maja 2007 Autor Share Napisano 6 Maja 2007 Właśnie wróciłem ze wczasów Niestety na polistyren jeszcze sobie poczekam ponieważ dopiero jutro wysyłają paczkę. Napisali mi, że nie mogli skompletować zamówienia przez długi weekend Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 6 Maja 2007 Share Napisano 6 Maja 2007 Może to głupie pytanie no ale... Co to jest polisteryn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Maja 2007 Autor Share Napisano 6 Maja 2007 Polistyren to taki jakby plastik. Coś jak PCV, Plexi itd. Wyróżnia się tym, że jest bardziej plastyczny oraz elastyczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 6 Maja 2007 Share Napisano 6 Maja 2007 A co bedziesz tym robił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Maja 2007 Autor Share Napisano 6 Maja 2007 Nie tyle TYM, co Z TEGO Z polistyrenu mam zamiar zrobić cysternę o czym wspominałem już niejednokrotnie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 (edytowane) Witam! Pewnie będziecie się śmiać jak to zobaczycie, ale ważne, że osiągnąłem zamierzony efekt tj. mam cały szkielet cysterny. Wszystko widać na zdjęciu, ale dopiero jutro, kiedy obłożę całość polistyrenem zobaczycie, że wszystko jest ok. Całość nie jest krzywa... Krzywa jest tylko listewka, ale wszystkie boki są na tej samej wysokości i to był priorytet. Ps. Obiecuję, że teraz relacja ruszy z kopyta. Pozdrawiam, Przemek EDIT: Zmniejszyłem fotkę bo forum się rozjechało elefantes Edytowane 19 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Szkielet wygląda być dobrze złożony, a co z zaokrąglonaymi końcami beczki, jak będziesz robił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Od największego do najmniejszego koła z PCV spienionego, a potem tona szpachli... Rozumiesz mniej więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Jasne czaje to ten pomysł Majka był świetny do tego co ty będziesz usiłował wykonać. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Jak już, to okonka, a Majek go tutaj dopasował , a poza tym, to myślałem o tym już zanim mi to przypomniał Dobrej nocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Rany boskie Pretorian porywasz się z młotyką na słońcę ale to mi się podoba po szlifowaniu przedniej i tylnej ścianki chyba niebędę chciał z Tobą na ręke sie siłować :P jestem ciekaw całego tego przedsięwzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Kurcze myslalem, ze innaczej troche do sprawy podejdziesz... Gdzies wczesniej pokazywales kartonowa tube - rolke po jakims tam papierze... Pisales, ze srednica sie zgadza. Nie wygodniej byloby Ci poporstu owinac ta tekturowa tube polistyrenem? I nie pierniczyc sie w szkielety i inne takie? W kazdym razie czekam na postepy i zycze powodzonka, bo obrales sobie dosyc karkolomna droge. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 19 Maja 2007 Autor Share Napisano 19 Maja 2007 Karkołomna? Hmmm... niestety nie mogę zaprzeczyć Skonsultowałem się z kolegą bansheeyem i doszliśmy do wniosku, że tuba będzie ciężka w obróbce. Trzeba by ją obciąć, a niestety kartonu nie da się szlifować, no chyba że wylałbym na niego kilka tubek cyjanoakryla Kolejnym minusem jest to, że bardzo trudno przykleić do takiej tuby choćby włazy i inne tego typu duperele. Wybrałem taką drogę, bo jest trudniejsza, a ja uwielbiam trudne wyzwania Powiem w skrócie tak: będę o niebo bardziej dumny z siebie jeśli zrobię CAŁĄ cysternę SAM od podstaw Może ktoś mnie zrozumie:D Ps. Dzisiaj z Andrzejem wpadliśmy na nieco inny pomysł co do końcówek cysterny, ale nie wiadomo czy wypali, więc nie zapeszam (chodzi o suszarkę ). Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi