sianko Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Witam! Model który niedawno wrzuciłem na warsztat ,to Albatros DIIIOaf serii 253, oczywiście lotnictwa c.k. Miałem dylemat co do malowania, ostatecznie wybrałem samolot S.Steca w ciekawym pstrokatym malowaniu z szachownicą na kadłubie ( w końcu jakiś zaczątek polskiego lotnictwa). Do budowy modelu użyję takiego zestawu: W oczekiwaniu na blaszkę Parta zacząłem dłubaninę przy silniku Austro-Daimler To na razie tyle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 A bo to trochę taki ptak, trochę ryba. Albatros piękny stwór Sam miałem swojego czasu ochotę na kilka c.k. Albatrosów. Choć osobiście bardziej podoba mi się seria 53. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 sianko a może kiedyś zrobiłbyś mały tutorial na temat malowania silnika Silnik w Twoim wykonaniu to istne odzwierciedlenie realizmu PIĘKNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 a może kiedyś zrobiłbyś mały tutorial na temat malowania silnika Tu za bardzo nie ma co pokazywać, maluję silnik na alluminium, gdzie niegdzie kolorem stalowym, następnie całość pokrywam lakierem błyszczącym. Póżniej trochę popaćkam olejami( czerń i brąz), ot cały tutorial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Ha , bauart 253.08 - też go robiłem - w sumie to był mój pierwszy Rodenowski Albatros Z tego co pamiętam , w instrukcji był błąd sugerujący niewłaściwe ułożenie szachownic na kadłubie . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 w sumie to był mój pierwszy Rodenowski Albatros Mój też . Odnośnie szachownicy to nawet nie zwróciłem uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Witam! Wreszcie uporałem się montażem i malowaniem wnętrza kadłuba. Kolejny etap to walka z osłoną karabinów i kabiny, ten element wymaga nieznacznych poprawek Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Mam jedną prośbę: mógłbyś dawać większe fotki? Takie zbliżone do 800 x 600? Łatwiej by się podziwiało Twoją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Praca cudo, świetnie zrobione wnętrze. Tylko błagam nie używaj fotosika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 Mam jedną prośbę: mógłbyś dawać większe fotki? No postaram się Praca cudo, świetnie zrobione wnętrze. Tylko błagam nie używaj fotosika Dziekuję , ten fotosik uczepił się mnie i nie chce się teraz odzczepić, ale coś z tym zrobię, bo też mnie denerwuję. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 (edytowane) Z tego co pamiętam , w instrukcji był błąd sugerujący niewłaściwe ułożenie szachownic na kadłubie . Oprócz tego wg Goworka samolot miał krzyż na sterze z białą obwódką i na spodzie skrzydeł w białych kwadratach. O białych kwadratach pod znakami na spodzie skrzydeł w 253.08 napisał też P. Tesař w swojej monografii Oeffagów. Sam miałem swojego czasu ochotę na kilka c.k. Albatrosów. Choć osobiście bardziej podoba mi się seria 53. Za sterami samolotu na zdjęciu (53.33) zasiadał, a nawet miał udział w zestrzeleniu włoskiego SP.3, też Polak - Wiktor Zimmermann. Edytowane 11 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 Oprócz tego wg Goworka samolot miał krzyż na sterze z białą obwódką i na spodzie skrzydeł w białych kwadratach. O białych kwadratach pod znakami na spodzie skrzydeł w 253.08 napisał też P. Tesař w swojej monografii Oeffagów. Co prawda do malowania jeszcze daleko ( jeszcze do końca nie wiem czy to malowanie wykonam), ale dzięki za sugestie no nie wiedziałem o tym. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jak jeszcze trochę popiszę w Twoim wątku warsztatowym? 1. Białe kwadraty pod krzyżami na skrzydłach - wydaje mi się, że ich zarys jest widoczny na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - być może na odbitce bliższej oryginałowi jest to lepiej widoczne. 2. Biała obwódka krzyża na sterze jest w książce Goworka na kolorowym rysunku. Problem w tym, że nie widać ich na zdjęciach mających pokazywać 253.08 (są dwa - to "Twoje" i pokazujące szereg samolotów z Flik 3). 3. Wg Tesarza na wspomnianym przeze mnie drugim zdjęciu nie jest 253.08, a 153.173, na którym zginął Stanisław Tomicki. 4. Tesař obydwa samoloty noszące godło w postaci biało-czerwonej szachownicy (253.08 i 153.173) wiąże właśnie z Tomickim (choć Stec też nimi latał) co wydaje się mieć trochę sensu biorąc pod uwagę istnienie panastecowych maszyn oznaczonych poziomym "S". 5. Roden proponuje (ma w ofercie zarówno 253.08 jak i 153.173) umieszczenie na kadłubach numerów seryjnych. Wg Tesarza samoloty te nie miały fabrycznego kamuflażu, tylko polowy, więc można się zastanawiać, czy numerów nie zamalowano. Na powiększeniu zdjęcia „drugiego” wydaje mi się, że ich nie ma, ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Witam! Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jak jeszcze trochę popiszę w Twoim wątku warsztatowym? No co ty fajnie,że pomagasz 1. Białe kwadraty pod krzyżami na skrzydłach - wydaje mi się, że ich zarys jest widoczny na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - być może na odbitce bliższej oryginałowi jest to lepiej widoczne. No też tak coś mi świta Wg Tesarza na wspomnianym przeze mnie drugim zdjęciu nie jest 253.08, a 153.173, na którym zginął Stanisław Tomicki. Możliwe, sylwetka tego samolotu na podanym przeż Ciebie zdjęciu jest zbyt mała żeby cokolwiek rozstrzygnąć . Tesař obydwa samoloty noszące godło w postaci biało-czerwonej szachownicy (253.08 i 153.173) wiąże właśnie z Tomickim (choć Stec też nimi latał) co wydaje się mieć trochę sensu biorąc pod uwagę istnienie panastecowych maszyn oznaczonych poziomym "S". Też gdzieś o tym czytałem Natomiast mnie nurtuje zrobienie tego polowego kamo od strony technicznej tz. oryginalnie nanoszono te plamki pędzlem, gąbką lub szmatą, domyślam się, że spod tej farby prześwitywało drewno i płótno ale pewności nie mam. A co do samego modelu to ja pomalowałem go na kolory bazowe (fabryczne) na to będę pędzelkiem nanosił zielone plamki w dwóch różnych odcieniach. Pozdrawiam1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Witam! Coś tam ostatnio pomalowałem , nie wiem czy zgodnie z oryginałem, ale już raczej tak zostanie. Do malowania użyłem dwóch kolorów humbrola 80, 101 do ich nałożenia użyłem wysłużonego cienkiego pędzelka. Po wyschnięciu nałożyłem filtr vallejo light green (aero), trochę brudzenia i takie tam, na razie tak to wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Heh "trochę brudzenia"? temu zieleniakowi to by się przydało chyba trochę umycia. Model piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 temu zieleniakowi to by się przydało chyba trochę umycia Teraz to już po ptakach , w założeniu miał być w miarę czysty...no tak mi jakoś to wyszło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Hej. Malowanie wyszło świetnie !! W moim odczuciu, ramka szyby, jak i szyba mocno odstaje od całości. Może popraw to póki nie jest za późno. Pozdrawiam i podziwiam ! S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Malowanie wyszło świetnie !! Dzięki , mnie się wydaję, że za głęboki mat położyłem. Co do owiewki, to masz rację do poprawki, jak i parę innych szczegółów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 mnie się wydaję, że za głęboki mat położyłem. ...zbytnio samokrytyczny jesteś- wyszło świetnie! Nic tylko oglądać i próbować naśladować [z naciskiem na "próbować" :/ ] - czekam na kolejne zdjątka... dodam, że czekam niecierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Cześć! Zabrałem się za górny płat, który składa się z trzech części. W celu usztywnienia i lepszej stabilizacji zamontowałem kołki zrobione z igieł. Odciąłem i wkleiłem lotki ( austriackie) Następnie cały płat pokryłem białym matem MM i przeszlifowałem papierem wodnym 2000 Przy pomocy cienkopisa i cieni Tamki naniosłem szkielet płata No i właściwe malowanie spodu górnego płata Teraz przede mną mały retusz lakier mat i góra płata.To na razie tyle Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Auć, o boli. Ja sie morduję z jakimiś podstawowymi kolorowankami a Ty pokazujesz takie coś. Przynajmniej wiem, dokąd mam podążać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Mistrzu, błagam! Napisz cosik więcej o malowaniu kamuflażu na górnych powierzchniach. Domyślam się, że cienie od szkieletu wykonane analogicznie jak na spodzie. Ale jak to zgrałeś z malowaniem dwu kolorowego kamuflażu? No i czy kamuflaż malowałeś po prostu malując jaśniejsze ciapki na ciemniejszym kolorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Witam! Niestety dziadowski net mi się co chwila rozłącza wiec tak na szybko... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi