Skocz do zawartości

Imadło modelarskie

LordDisneyland

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stwierdziłem, że przy niektórych pracach jednak nie dam sobie rady bez imadełka. Pojawia się pytanie, jakie wybrać.... i tu nie mam pojęcia, niestety Czy któraś z tych propozycji jest lepsza od innych, czy też w ogóle do niczego się nie nadają?

Pierwsze:

http://www.allegro.pl/item589647865_nowe_imadlo_modelarskie_65_fv_vat.html

Drugie:

http://www.allegro.pl/item601650853_imadlo_modelarskie_mini_40mm_polecam.html

Trzecie:

http://www.allegro.pl/item588401037_imadlo_modelarskie_aluminiowe_z_przegubem_lekkie.html

i wlaśnie to ostatnie jakoś do mnie najbardziej przemawia - dobrze widzę że szczęki pokryte są tworzywem [gumą] ?

LordDisneyland tego czerwonego nie bierz, jest tanie, ale ma gwinty skopane, czasem przeskakuje przy dokręcaniu, i jest krzywe jak wieża w tym takim ładnym miescie

Tam zamiast gumy to może być jakieś żłobiena, ale to i tak zawsze samemu mozna kawałkiem podkładki podraktować

Ja w moich mam uszczelki podoklejane

To bym brał http://www.allegro.pl/item588401037_imadlo_modelarskie_aluminiowe_z_przegubem_lekkie.html - podoba mi się, zastanawiam się teraz nad tym

Kolejne 40 zł Moja mnie z chaty wywali kiedyś

Witam

To czerwone imadło czasem można było kupić w typowych hipermarketach, sam z niego korzystałem, po 3 miesiącach nadawał się tylko na śmietnik...

Tak jak Constructor wybrał to trzecie imadło chyba będzie najlepsze, również sobie sprawię podobne

Pozdro

Łukasz S.

Co wy chcecie od tego czerwonego imadełka

Mam takie od kilku lat i lepszego uchwytu do aero nie potrafię sobie wyobrazić

PZDR

Potwierdzam

Tyle, że ja mam koloru niebieskiego.Służy mi do wielu zadań i całkiem dobrze się sprawuje.I najważniejsze-dałem za nie całe 5 zł ( wyprzedaż w malutkim sklepiku narzędziowo-budowlanym).

Czyli zdania są podzielone

Coraz bardziej podoba mi się to imadło nr 3 , niemniej martwi mnie jedna sprawa - czy ten przegub kulowy po paru miesiącach pracy nie wyrobi się tak, że imadło będzie opadało pod własnym ciężarem :/ ?

Tak więc proszę , ludziska, jeśli któryś z was tego używa - napiszcie , jak się taki sprzęt sprawuje!!!

Moja mnie z chaty wywali kiedyś

Każdy modelarz staje w obliczu takich zagrożeń

lepszego uchwytu do aero nie potrafię sobie wyobrazić

Aero nie mam, poza tym wolałbym nieco bardziej wszechstronny sprzęcik nabyć

LordDisneyland widziałem dziś to cudo http://www.allegro.pl/item588401037_imadlo_modelarskie_aluminiowe_z_przegubem_lekkie.html w Castoramie na żywo, no normalnie warte ceny, trochę to duże jak na modelarskie potrzeby bo szerokość szczęki ma około 5 cm, ale ten przegób kulowy wydaje się być mocny

Fakt, 8 dyszek za imadło to ciut za grubo dla mnie....ale dzięki za info Swoją drogą - gdyby mię się udało palenie rzucić, to imadełko z tego sklepu bym zamówił posrebrzane i zamontował w jaguarze Ba, w prywatnej cessnie ;) Pomarzyć każdemu wolno...

A, i wracam do pytania- nie sądzicie, że ta kulka przegubu może się "wyrobić" w miarę szybko?

LordDisneyland widziałem to w kastoramie i powiem szczerze, że ten zacisk na kuli został wykonany lepiej niż w tych statywach do aparacików foto. Wydaję się być znacznie solidniejszy.

Ja ostatnio wyznaję zasadę "kupię na próbę jak się zepsuje to naprawię lub przerobię lub wykorzystam do czegoś innego"

A ja dzisiaj widziałem w leroy merlin takie malutkie imadełka jedno było 25mm, a drugie 40mm. Co chyba miało oznaczać max rozwartość ale z tych co były na próbę przykręcone oba były takie same pierwsze kosztowało ok 8zł a to drugie 11 z groszami. Chyba sobie takie sprawie, co prawda na solidne nie wyglądało ale drogie też nie było

A ja dzisiaj widziałem w leroy merlin takie malutkie imadełka jedno było 25mm, a drugie 40mm. Co chyba miało oznaczać max rozwartość ale z tych co były na próbę przykręcone oba były takie same pierwsze kosztowało ok 8zł a to drugie 11 z groszami. Chyba sobie takie sprawie, co prawda na solidne nie wyglądało ale drogie też nie było
Używam dokładnie tego samego, najmniejszego (takie niebieskie, prawda?) i nie narzekam. Na razie daje radę.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

No i słowo stało się ciałem, stałem się posiadaczem imadła kulowego [ O, dzięki , kolego charsz! nie ma jak ziomy z dzielni ] i jak na razie sprawuje się dzielnie- choć pewną trwogę zasiał we mnie fakt, że to topex - a ta firma to kwalifikuje się na www kropka żałość pe el ....

tak czy siak, lepiej mieć imadło , niż go nie mieć