Skocz do zawartości

Entwicklungsfahrzeug E-10 und Raketentruppen

Gerd

Rekomendowane odpowiedzi

No i fajnie, E-10 podoba mi się. Nie pasuje mi tylko położenie noktowizora. Noktowizory w pojazdach niemieckich były ustawiane na przyrządach obserwacyjnych i celowniczych, a u ciebie noktowizor stoi sobie osamotniony, w zupełnie przypadkowym miejscu. Powiedz mi jaką on ma w tym momencie spełniać funkcję, bo chyba nie taką, że czołgista otwiera właz i ogląda przez niego otoczenie. To trochę głupie, by w czasie walki wystawiać się tak na odstrzał. Najlepiej będzie, jak go odkleisz i zamontujesz przed którymś z peryskopów albo przed celownikiem, bo teraz to się kupy nie trzyma.

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie pasuje mi tylko położenie noktowizora. Noktowizory w pojazdach niemieckich były ustawiane na przyrządach obserwacyjnych i celowniczych, a u ciebie noktowizor stoi sobie osamotniony, w zupełnie przypadkowym miejscu.

Fatycznie każde "kłamstwo", nawet takie SF, powinno mieć choć niewielkie oparcie w prawdzie jakotakiej. Patrząc na zdjęcie poniżej wdaje się, iż montaż urządzenia noktowizyjnego w Panterze w otoczeniu siedmiu peryskopów otaczających właz dowódcy jest ową prawdą;

1e10bb419429afa3med.jpg

U mnie tak bogato nie jest - bo to i pojazd mniejszy ...są w sąsiedztwie FG 1250 raptem dwa peryskopy - to może tak kompletnie bez sensu też nie jest...

209f06ece37cde85med.jpg

Najlepiej będzie, jak go odkleisz i zamontujesz przed którymś z peryskopów albo przed celownikiem, bo teraz to się kupy nie trzyma.

Myślę tym samym pozosatnć przy swoim.

Dodam tylko, że zamiaruje dołożyć jeszcze jeden noktowizor do pojazdu -dla kierowcy. Będzie coś na kształt:

cd5aebaef80c9798.jpg

dałbyś jakiś cynk co do malowania

Pomysł na malowanie to synteza tego:

9d73562c3e1266a4med.jpg

z tym:

7c1db309e988042f.jpg

czyli coś takiego, ale nie do końca:

aeb4a4c9c24eede1med.jpg.

Ze skandynawskiego STRV-103 pożyczam geometryczny podział barw kamuflażu, z Hetzera "cętki"

Przewiduję osobliwą tonację zimową:

22fe4f333e4b4521med.jpg

Humbrol:

120 - Matt Light Gren

87 - Matt Steel Grey

23 - Duck Egg Blue (tak, tak - kacze ;) jajo)

jak wyjdzie??? sie zobaczy....

Ładna robota, fajnie wyszła ta Fräulein.

Heh, patrząc na Twoje poczynania przy E-10, to cieszę się, że nie sprzedałem trumpeterowskiego E-25...

Gerd mogę prosić o zbliżenie kamuflażu zimowego? Jakiej farbki/farbek użyłeś na plecaki rakietowe i skrzynki?

Pamperki rewelacyjne, zwłaszcza twarze.

(Jendrass1 ja Cię ukatrupię za te naleciałości językowe które mi pozostały po czytaniu Twoich postów i maili )

Wszystkim za pochwały...dziękuję...choć moim zdaniem mocno na wyrost.

pamperki,

No właśnie przez dłuższy czas nie mogłem sobie przypomnieć tego słowa.

mogę prosić o zbliżenie kamuflażu zimowego?

Proszę bardzo:

58f4c8a1107ec0ea.jpg

numery na obrazku ze stajni Vallejo

6a517a4fd575a206.jpg

f962eadc2ef1c3da.jpg

Jakiej farbki/farbek użyłeś na plecaki rakietowe i skrzynki?

Mojej ulubonej - Revel 45 jako kolor bazowy + oleje artystyczne

takie pytanie z czystej ciekawosci - jak sie maluje takie ciapki?

... długo....a tak na prawdę koledzy już odpowiedzieli za mnie.

pędzelkami retuszerskimi.
pewnie wziąłeś kilka zwykłych kurtek zakupionych w necie i wielokrotnie piorąc, skurczyłeś tkaninę do wymaganej skali

...że też sam na to nie wpadłem, ale pomysł pewnie się przyda 'następną razą'.

No ale do rzeczy!

E-10 ochydne zielony (H120) po warstwie podstawowej:

092cfd5a7a5ef669med.jpg

zamaskawany do drugiego etapu etapu (H87)

72839527eda11595med.jpg

widok 'chwilę po nastąpieniu na minę' lub jak kto woli 'z zlotu ptaka':

a0239e8dd8a5fcccmed.jpg

Kubraczek E-10 zapowiada się ciekawie. Choć sam pojazd jakoś tak dziwnie wygląda z zawieszeniem w takiej pozycji... Jak by się nadstawiał na porządnego alianckiego kopa w du... A może to tylko kwestia zdjęć które dałeś.

Choć sam pojazd jakoś tak dziwnie wygląda z zawieszeniem w takiej pozycji

Pojazd ten w zamyśle miał mieć zawieszenie z możliwością podnoszenia i opuszczania, co miało ułatwiać jazdę w terenie i utrudnić trafienie w pojazd. Oczywiście wszystkie te plany i sam pojazd pozostały tylko w fazie projektu, rysunku.