tmerlin Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam, czy ktoś z was już kiedyś robił (a może widział) diorame przedstawiająca wrak samolotu na dnie morza/oceanu/jeziora? Np coś takiego: Czy jest taka przezroczysta żywica która po dodaniu błękitnego barwnika imitowała by wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Ciekawy pomysł. Tak sobie na szybko pomyślalem, że nie trzeba żadnej żywicy. Można by spróbować umieścić taki wrak w szklanej gablotce pomalowanej jakąś przejrzystą, niebieską farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 O bardzo ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmerlin Napisano 30 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Ale do żywicy mozna dodać np takiego nurka ;), albo jakieś ławice rybek coby to ładniej wyglądało .. klocek zaschniętej zywicy ładnie by się prezentował na podstawce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 tmerlin albo szkło wodne... tanie bo za 0,5 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Albo wrzucić do wody w jakimś akwarium i dolać jakiegoś niebieskiego płynu żeby wyglądało jak morze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Ciekawy pomysł.Tak sobie na szybko pomyślalem, że nie trzeba żadnej żywicy. Można by spróbować umieścić taki wrak w szklanej gablotce pomalowanej jakąś przejrzystą, niebieską farbą lub po prostu umieścic w małym akwarium a do wody dodac niebieskiego barwnika pomysł ciekawy i nietuzinkowy. Gdzieś coś widziałem, ale to było w czasie googlowania za czymś innym i nie zapisałem sobie tej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam. Tak czy siak trzeba by to umieścić w jakimś akwarium/pleksi . Abo po prostu zrobić samo dno z wrakiem, a szklaną gablote pomalować tak jak mart72 napisał. A nurka można przczepić cienkim drucikiem abo przykleić jakąś część np. noge do wraku. Można też na górze odpowiednio na danej wysokości gabloty przyczepić pleksi a na nim wylać dopiero żywice i odpowiednio zrobić fale a nawet jakąś łajbe dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) TUTAJ gościu buduje dioramę z wrakiem M42 Duster na dnie morza, ale nie dotarł do etapu wody. A TUTAJ do obejrzenia świetna diorama. Gdzieś na missing-lynx są też zdjęcia z warsztatu, przed "zalaniem". EDIT: O proszę bardzo: KLIK Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Ale do żywicy mozna dodać np takiego nurka ;), albo jakieś ławice rybek coby to ładniej wyglądało .. klocek zaschniętej zywicy ładnie by się prezentował na podstawce ... Nie jestem pewien, czy nie było by problemu z umieszczeniem nurka i rybek w odpowiednim miejscu. Czy by sobie nie opadł na dno w trakcie powolnego zasychania żywicy albo innego specyfiku. Albo wrzucić do wody w jakimś akwarium i dolać jakiegoś niebieskiego płynu żeby wyglądało jak morze. Barwnik pewnie też z czasem opadnie na dno Piętrzę trudności, co? EDIT: Niesamowita ta diorama. Może ktoś się wczyta jak to zrobił, bo ja nie panimaju. II EDIT: Aż by mi było szkoda takie cudo zalewać czymś. Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 mart72 niekoniecznie. Kiedyś kombinowałem ze szkłem wodnym i plakatówkami i nie wyszło to najlepiej... Zanim wszystko zastygło farbka zdołała się oddzielić i na dnie pozostał z niej osad :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) mart72 niekoniecznie. Kiedyś kombinowałem ze szkłem wodnym i plakatówkami i nie wyszło to najlepiej... Zanim wszystko zastygło farbka zdołała się oddzielić i na dnie pozostał z niej osad :( Właśnie o tym napisałem wyżej Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 może się przyda źródło: http://www.modelairplaneinternational.com/full_site/frames/events/reviews/010.htm EDIT: teraz wpadło mi do głowy zastosowanie w ramach wody takiego żelu który stosuje się do świeczek żelowych. wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Model należy chyba do Krzysztofa Barcza (Wrocław 2008) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Co do koloru wody, to vallejo posiada ciekawą ofertę water effect - jest to mniej więcej połączenie żelu z wikolem o różnych kolorach niebieskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Dwa lata temu byłem na zawodach w Mosonmagyarowar ,była tam zatopiona chyba Zerówka w galaretce deserowej koloru morskiego ,fajne toto było ale ciężar swój miało .Taka dioramka chyba też długo nie wytrzyma i myślę że modelarz zrobił ją na konkretny konkurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo G. Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 znalazłem cos takiego: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=119032&page=1 efekt wody jest na trzeciej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AliceDelice Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 jeśli temat nadal aktualny to dorzucę coś od siebie: sama robiłam kiedyś świece żelowe (kolejne moje dziwne hobby), i naprawdę polecam taki żel. Można do niego dodać specjalny żelowy niebieski barwnik, jak ktoś ma w planach taką dioramę mogę podesłać pocztą kilka granulków barwnika koszt samego żelu to 10 zł za około 200g, zajmuje to około pół litra z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 polecam też klej polimerowy jest tani, bezbarwny, i doskonale nadaje się do robienia rzek, strumieni na dioramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 jeśli temat nadal aktualny to dorzucę coś od siebie: sama robiłam kiedyś świece żelowe (kolejne moje dziwne hobby), i naprawdę polecam taki żel. Z tego co na szybko wyczytałem, to przed zalaniem formy żel należy odpowiednio podgrzać. Plastyk zaczyna topić się przy ok. 70 st. C. Boje się, że jakikolwiek model nie przeżyłby takiego zalewania :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi