Jarekk Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Aby mieć okresową odskocznię od dosyć skomplikowanego modelu PF 621 plot 75 mm, chciałbym rozpocząć w projekcie model Vickersa Mk. E typ B. Oczywiście ze 121 kompanii czołgów lekkich 10 Brygady kawalerii. Model firmy Mirage Hobby plus dodatki takie jak blaszka i pojedyncze ogniwa gąsienicy RPM-m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Aby mieć okresową odskocznię od dosyć skomplikowanego modelu PF 621 plot 75 mm, chciałbym rozpocząć w projekcie model Vickersa Mk. E typ B. No nie wiem, czy to dobry wybór na odskocznię. Model jest słaby, a Ty raczej budujesz bardzo dobre merytorycznie modele. Połowa części pozostanie Ci w ramkach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Wyciągnę z niego ile się da. Do podmianki jest jeszcze Zviezda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Jarekk, normalnie mam wyrzuty sumienia. :( Nie moge wrzucić chwilowo projektu, bo do zakończenia makiety 7TP brakuje mi 2 figurek, wysokiego maszu, podnośnika i tablicy z nazwą miejscowości. Jak zamknę temat, to od razu przyłączę się do Ciebie! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 Powoli zaczynam czuć się jak szkolniak, my tu gadu gadu a Jaro najzwyczajniej w świecie startuje z 2 modelem, ale siara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 Tez kidys zrobilem tego modelu jego zjecija sa tutaj http://milanmyn.rajce.idnes.cz/Polska_Armada/#. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Maja 2009 Autor Share Napisano 11 Maja 2009 Dzięki Milan za link. Masz bardzo ładną kolekcję. PS Jendrass. Siara to będzie jak rozpocznę i SKOŃCZĘ jeszcze kolejne 3 modele. A magazyny u mnie załadowane po dach(sufit). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Dzięki, dzięki za dobre słowa dotyczace mojej kolecji. Mysle ze by się przyłączyle do projektu Wrzesien 1939 z Polskim Fiatem 508 zmotoryzowna taczanka lub z TK-3 z nkm FK-A 20 mm . Moj ostatni "Polak" lecz nie jest z Wrzesnia 39 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=29649&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Milan zapraszam Cię oczywiście do projektu. Stawiam na PF 508 "taczanka" - jeszcze tego modelu nie widziałem. PS. Twój Staghound wygląda bardzo fajnie. Czy masz już pomysł na kamuflaż? Bo to sprawa ciekawa i drażliwa. Poglądy autorów zmieniają się radykalnie co kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Siara to będzie jak rozpocznę i SKOŃCZĘ jeszcze kolejne 3 modele. A magazyny u mnie załadowane po dach(sufit). Powoli zaczynam rozumieć ten dylemat, co prawda nie mam modeli po sufit ale w rezerwie czeka ich przynajmniej kilka. Milan - widziałem galerię, masz się czym pochwalić brachu. Też też jestem za taczankowym fiatem, kolejny wóz wyjdzie z ukrycia. Będziesz bazował na tym z S Modela ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Zkusím tedy Fiata 508 , samozřejmě budu vycházet z S-Modelu ,jiného nemám. Jendrasse1 též se máš čím pochlubit tvoje konverze jsou fantastické tvůj PZInž 222+FK-A 20 mm jsou prostě nádherné. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Jarekk , díky za hodnocení mého Staghounda, kamufláž to bude problém. Někteří autoři uvádějí pískovou + zelenou další olivovou + černou, udělám ho v pískovozelené. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Milan ale rozumiem, że jak już się zabierasz za tak oryginalny model tego polskiego Fiata to relacja z budowy też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Chywa Wam koledzy chodzi o PF508/518 z ckm wz.30, a nie PF 508... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Ale super ! Mamy prawdziwego Czecha na pokładzie i to nie byle jakiego ! Super super. Milan - Ahoj ! Widd - Polski Fiat 508/518, czepiasz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Jak zawsze się czepiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 No proszę trochę mnie w Polandzie nie było a tutaj taki progresssss!!!! Jarekk co do budowy samego modelu zachowało się kilkanaście oryginalnych Vickersów w różnych muzeach więc przy budowie tego modelu materiałów zdjęciowych zdecydowanie więcej niż przy 7TP. Zwracam uwagę na przednią płytę pancerną - w modelu jest z klapami tak jak w 7TP w Vickersie nie było tych klap, ponadto właz dowódcy zupełnie inny kształt niż to co w modelu. A co do gąsienic przemyśl zastąpienie ogniwek RPM Fruilami, naprawdę w rodzinie Vickersopodobnych te gąsienice dużo dają. Pozdrawiam i kibicuję sam mam w planach ten model Zródło: www. zgapa.pl Na zachętę fotka naszego jednowieżowego Vickersa ze zrolowaną plandeką łopatą i łomem na przedniej płycie pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Dzięki jarusgoral za uwagi. Materiał do Vickers-a (w większości z Internetu) mam już skompletowany. Na początku chciałbym skupić się na kadłubie. Tę przednią płytę już zauważyłem. Dużo piłowania jest w modelu Mirage (listwy pod błotnikami, magiczne prostokąty na bocznych płytach). Zastanawiam się czy nie praktyczniej byłoby zbudować model Vickers-a na bazie T-26 Zviezdy? Detale kadłuba są delikatniejsze, mechanizm zawieszenia (napinania) tylnego koła jest po prostu prawdziwy. Czytałem kiedyś, że goście na forach chwalili elementy zawieszenia Zviezdy. W zapasie jeden model Zviezdy mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 To ja, Twój modelarski windykator - przypominam Ci o TKS-D z jaszczem i 10TP ... uuuuuaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Ma się rozumieć. Vickersa obrabiam teoretycznie. Chyba muszę się zobowiązać publicznie, że do końca tygodnia skończę TKS-D, bo inaczej PF plot wciągnie mnie jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Zastanawiam się czy nie praktyczniej byłoby zbudować model Vickers-a na bazie T-26 Zviezdy? Detale kadłuba są delikatniejsze, mechanizm zawieszenia (napinania) tylnego koła jest po prostu prawdziwy. Czytałem kiedyś, że goście na forach chwalili elementy zawieszenia Zviezdy. W zapasie jeden model Zviezdy mam. Moim zdaniem nie. Kadłub i zawieszenie Zvezdy też wymaga przeróbek. T 26 Zvezdy jest nieco mniejszy od Vickersa, ma kadłub spawany (przynajmniej w wersji dwuwieżowej), przednia płyta, płyta nadsilnikowa, właz kierowcy i jego boki itd. do przeróbki, błotniki są lepsze w T26, ale i tak wymieniasz. Zawieszenie T-26 jest trochę kanciaste i wymaga mniej piłowania niż to w Vickersie ale do wykorzystania są tylko same „żółwie” z resorami. Tak, więc chyba szkoda psuć drugi model. Natomiast fajne napinacze (i inne detale) są w zestawie Parta P35062 do C7P. Jeżeli do budowy C7P wykorzysta się wannę z Armo to właśnie te detale zostają niewykorzystane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ja mam taką wannę Mówisz Janusz, że ona dobrze nadaje się do robienia Vickersa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Zdravím, Četl jsem kdysi v časopise Militaria XX wieku Nr 1/2006 článek Vickers Mk E wyjdzie spod ziemi . Podařilo se jej najít a vytáhnout nebo ne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Ja mam taką wannę Mówisz Janusz, że ona dobrze nadaje się do robienia Vickersa ? W zasadzie należałoby osłonę wyciągarki ze spodu kadłuba usunąć. Ale jeżeli się posiada odpowiednie know-how to można część detali sobie skopiować. Zdravím, Četl jsem kdysi v časopise Militaria XX wieku Nr 1/2006 článek Vickers Mk E wyjdzie spod ziemi . Podařilo se jej najít a vytáhnout nebo ne ? Znaleziono wtedy tylko pozostałości SU-57. Żadnych elementów Vickersa nie udało się odnaleźć. Pojawiła się literaturka do Vickersa w najnowszym Poligonie ukaże się pierwsza część artykułu poświęconego tym czołgom pióra ś.p. J. Magnuskiego http://www.magnum-x.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=13 Co prawda jest przeredagowany tekst Magnuskiego publikowany wcześniej w nTW ale za to podobno artykuł ma być bogaciej ilustrowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Panowie, jutro rano zamiast wyprawy po świeże bułeczki .....wskazana wyprawa do "RUCHU" (jest jeszcze coś takiego) po ..... POLIGON nr 3! W numerze: - Vickers w Wojsku Polskim cz 1 (oryginalne rysunki!). - Polska Brygada Pancerna (!) w operacji zajęcia Zaolzia 1938. - 1 Pułk Artylerii Przeciwpancernej 1DPanc. Materiały do Vickersa jak na zamówienie. Ja to mam szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi