Alvaro92 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 (edytowane) Witam! Zakładam nową relację z budowy drugiego modelu Na warsztat wjechało Volvo. Może i się porywam z motyką na słońce, ale chce jak najlepiej odwzorować oryginał Tym będzie jedno z floty dziadka ( foty oryginału wrzucę wkrótce ) Jak do tej pory skleiłem kabinę, ramę, silnik i przednie zawieszenie. Nie ukrywam, że liczę na Wasze rady w dalszej budowie, ponieważ to mój pierwszy truck. Fotki z dotychczasowych prac : Wstępnie sklejony silnik Przednia oś Częściowo sklejona rama. Zaszpachlowana i wyszlifowana Kabina sklejona, zaszpachlowana i wyszlifowana To na razie tyle Pozdrawiam Piotrek Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Z tego co narazie widzę zapowiada się piękny volviak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Przysiądę się do relacji ,bo myślę będzie na co popatrzeć Trochę roboty będzie , by to FH było kopią oryginału ,ale widzę że na serio podchodzisz do modelu ,więc myślę że podołasz modelowi Nic tylko życzyć Ci dużo cierpliwości i jeszcze więcej wolnego czasu . Czekam na fotki Volva z firmy twojego dziadka . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@rcin Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 (edytowane) Może i się porywam z motyką na słońce, ale chce jak najlepiej odwzorować oryginał No to już masz błąd, bo silnik jest "troche" z innej epoki. Edytowane 24 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Super volviak się zapowiada czekam na dalsze relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Nie tylko silnik, ale również rama jest z innej epoki, dokładnie pochodzi ona z Volvo F12(taki model teraz wypuści Italeri) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Tym Italeri zepsuło ten model bo im się nie chciało robić nowej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 punio, nie tylko ramy, ale praktycznie 95% modeli w obecnej ofercie jest bublami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Nom masz racje i jak oni chcą żeby ludzie kupowali takie modele czasem na Italeri jestem zawiedziony fakt Revell jest droższy ale za to dokładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Tylko puno fakt, że ciężarówki rewella to przepaki . miqs ja mysle, że chyba 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Revell jest droższy ale za to dokładniejszy. Nie zauważyłem. Miałem okazję do klejenia zarówno "przepaków" jak i autorskich projektów revella i jak dla mnie różnicy nie ma. Jedynie plastik jest inny, jakby bardziej plastikowy ( ale masło maślane mi wyszło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Jak wam to aż tak przeszkadza to nie kupujcie ich modeli, kto wam każe?. Gdybyście ich modeli nie kupowali to praktycznie nie mieli byście co kleić i taka prawda . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Bilonzo, a co jest złego w naszym wyrażaniu poglądów na temat jakości modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Nic złego, ale tak jest narzekacie, narzekacie (fakt, w niektórych momentach poczynania Italeri są denerwujące), ale zasada jest prosta, jak Ci się to aż tak nie podoba to sklejać tego nie musisz... Sorry za OFF TOPIC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 No sory jak makaronierze poraz kolejny dają przepak i tylko nowe kalki to już zaczyna się nudne robic... Własnie przez lanistwo Italeri trzeba kupywac konwersje z KFS-u Jak by nie było Italeri to bysmy kupywali inne modele. Ale ja to mam inne zdanie na ten temat bo może i Italeri by robiło ładne modele i takowe robiło przykład TurboStar ale po co ?? Jak można zrobic kolejny przepak i wziąsc za to wieksza kase niz mieli by wykonac model od podstaw ehh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 Witam! heh widzę temat sie kręci xDD można sie ciekawych rzeczy dowiedzieć Zabrałem sie za przebudowę silnika, gdyż jak mówicie jest z innej epoki xD Nie sądzę że jutro bym dał rade zrobić fotki każdemu detalowi w Volvie, wiec fotki silnika zapożyczyłem ze strony volvo. Jest ich dużo i są w miarę przejrzyste. Mam wątpliwości co do jednego. Czy ten element zaznaczony na fotce poniżej ma miejsce w silniku volva fh16?? Wydaje mi się że nie ale wole zapytać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Raczej jest, bardziej przejmował się miską olejową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Spokojnie ;) miska olejowa zniknie. Będzie "kwadratowy blok" jak w oryginale. Generalnie przygotowałem się na totalną przebudowę- za skrzynie biegów też sie wezmę. Chłodnica poszła pod nóż bo też mi nie pasowała, także trochę zabawy sobie sprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 EDIT Obiecywałem fotki oryginału - więc są Dzisiaj na serwisie obstrykałem chyba wszystko co się dało PS Jak ktoś będzie chciał to mam parę fotek rozsuwanej podkontenerówki trochę innej jak tą co buduje MateuszC Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 To Volvo z fotek to low deck a ty zacząłeś kleić podwozie w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazmirz_pawlak Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Podwoziem (rama+osprzęt) do roku 2006 volva niczym się nie różniły od tych po 2000r (jak pamiętamy na przełomie '99 i '00 miała miejsce zmiana długości ramy. O volvach na krótkiej ramie mówimy, że są to "pełne" 2000 ) Dopiero po pojawieniu się modelu z 13'sto litrowym silnikiem, a co za tym idzie po pewnym czasie nową szesnastką Volvo wróciło do korzeni znowu dając długie ramy ale to tylko przy specjalnej wersji wyposażeniowej z dwoma kociołkami 650L (skrzynka akumulatorowa przerzucona w tylny zwis za osią). Do tego dochodzi jeszcze zbiornik ad-blue w wersji z silnikami E4 i E5. Low-deck'i mają mniejsze zbiorniki oraz niską przednią oś (oś jest "wygięta" żeby obniżyć pojazd). Rozwiązanie z niską osią jest także stosowane w wersjach standardowych Jeśli masz jakieś pytania dotyczące Volvo serii FH oraz F to bardzo chętnie odpowiem. Sam składam tego Volviaka tylko i wyłącznie z sentymentu do marki. Obecnie mam przerwę związaną ze zbliżającą się sesją i nawałem egzaminów. Życzę powodzenia i nie popełnij tego samego błędu co ja przy sklejaniu ośki przedniej :P Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazmirz_pawlak Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Tak jak powiedziałem tak i zrobiłem. Fotki ramy: Przykład ramy długiej: A tutaj już rama krótka: (rocznik 2001 nie chińczyk) (chinol) Coś co powinno Ciebie zainteresować: Cdn ramy i osprzętu: (zbiornik i jego krągłość) (skrzynka aku) (podest) Sry za jakość, ale robione telefonem. Samochody gęsto poustawiane na placu u wuja i każdy podpięty pod naczepę i nie było jak lepszych zrobić. Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda zestaw na niskiej osi to zobacz samochód z mojego podpisu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Witam Mała aktualka. Jak na razie zaszpachlowałem tylko górne obrysówki i wyciąłem dwie w innym miejscu, tak jak jest to w FH12. Jak wyszlifuje to, to kabina leci po podkład Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 EDIT Witam Znowu mała aktualka. Powoli ale do przodu lecę z silnikiem. Wycięta stara miska olejowa, wklejona nowa. Jak na razie z grubsza zaszpachlowane. Czekają mnie jeszcze poprawki przy silniku i skrzyni biegów. Dorobiłem dwa elementy ( nie wiem co to za jedne i po co one są ) Fotki Komentarze i uwagi mile widziane Jak coś jest nie tak to mówcie - będę starał się poprawiać P.S Wszystko na sucho na razie Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Trudno tu coś oceniać !!!!!! Fajnie ci wyszła chłodnica. Jak już wyszlifujesz szpachel to zapodaj fotki!! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi