Alvaro92 Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 Witam Trochu podłubałem przy naczepie i myślałem, że dzisiaj już będę miał wklejone wszystkie poprzeczki, ale... nie chciały mi się połączyć części miedziane... Konkretnie te: Tak to by było już wklejone razem z belkami pod zaczepy, a jest tylko przymiarka... Każda belka zbudowana w ten sposób: Wzmocniona, żeby się nic nie wyginało, wykrzywiało. Dzisiaj do wieczora mam zamiar jeszcze zrobić poszczególne części zawieszenia. Czy plan wypełnię w 100% - nie wiem Na razie tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Witam, Podziwiam ludzi budujących od podstaw. Jakich grubości Polistyren'u HIPS używasz do takiego typu budowy - ramy? Te części miedziane czym złączysz? (Kropelka)? Przepraszam, za powtarzające się pytanie o grubości, ale teraz nie wiem czy wystąpiło to w tym temacie wiem, że powinienem sprawdzić Do cięcia polistyrenu skalpel czy nożyczkami? Jaką masz linijkę, zwykła czy jakaś specjalna? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 irizar przeważnie jest to grubość 0,5 mm, sporadycznie 1mm. Części miedziane jakiś czas temu łączyłem kropelką, ale odradzono mi tego, gdyż nie wytrzymuje pewnych naprężeń. Dzisiaj próbowałem łączyć pastą ( oczywiście kupiłem nie taką jak potrzeba ) ewentualnie cyną ze zwoju. Nie szło mi to za dobrze... Muszę się wybrać raz jeszcze do marketu i kupić dobrą pastę do lutowania i wtedy coś zdziałam. Cięcie polistyrenu nożyczkami odradzam, ponieważ styren może się wygiąć, no ogólnie można łatwo uszkodzić. Najlepiej skalpelem sobie trochę pojeździć Linijka najlepiej metalowa, a to dlatego, że nie postrzępi Ci się tak jak zwykła plastikowa kiedy będziesz jeździł po niej skalpelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Części miedziane jakiś czas temu łączyłem kropelką, ale odradzono mi tego, gdyż nie wytrzymuje pewnych naprężeń. Dzisiaj próbowałem łączyć pastą ( oczywiście kupiłem nie taką jak potrzeba ) ewentualnie cyną ze zwoju. Nie szło mi to za dobrze... A probowales uzyc kleju epoxy? Na rynku jest conajmniej kilka jego rodzajow. Ja uzywam epoxy przewaznie do odlewow zywicznych (tam gdzie sie da) i zawsze dziala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Oj rozwalasz mnie na łopatki z aktualki na aktulake Dla mnie elegancko i bez jak najmniejszych zastrzeżeń. Mam nadzieje że sprawnie sobie poradzisz z tymi małymi niedogodnościami i wszystko będzie już na swoim miejscu, jak należy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Miedz można śmiało lutować, po uprzednim zeszlifowaniu tej wierzchniej warstwy. Co ważne dobry lut nigdy nie puści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) Dzięki Panowie za miłe komentarze Truckerek93 Mam problem z tym lutowaniem... Wierzchnia warstwa starta, cyna położona, grzeje nad świeczką, ale nie każdy kawałek chce się stopić... Naczepa tymczasowo czeka gdzieś z boku - dopóki nie złącze ze sobą miedzianych części. A dzisiaj, żeby budowa nie stała w miejscu zabrałem się za spód kabiny. Wzór przetłoczeń już mam. Pojawiła się jednak niezgodność, która mnie nurtuje - tunel środkowy. Według mnie jest za wysoki i za wąski. Kierowałem się tymi fotkami: Fotki znalezione w necie. A tak to zaznaczyłem na modelu. Według mnie wtedy byłoby to bardziej zbliżone do realu. Wstawiam te fotki ponieważ chcę poznać Wasze zdanie na ten temat - czy jest ok, czy może jeszcze coś poprawić. Pozdrawiam Edytowane 14 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 italerii używa chyba podłogi z pierwszej generacji modelu FH z roku 94, kiedy maska byłą wysoka, wydaje mi się że winieneś jeszcze bardziej ją obniżyć. w modelu z 95r była taka maska ;] http://zielonagora.olx.pl/volvo-fh-12-6x2-hds-12-10-iid-63109846 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Dzacek1841 ok w 95 roku była taka maska jaka jest w modelu italeri. W 2001 roku ( taki na jakim się wzoruję ) jest taka jak podałem na fotkach wyżej. Tunel będzie obniżany jeszcze o jakieś max 4 mm. Dodałem jeszcze jedną fotkę z rzutem na deskę rozdzielczą z linią według której bym poprowadził ścianki tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 również italerowskie leżanki wydają mi się lżejsze niż oryginalne ;> poszukam wymiarów oryginalnej i to zbadam Leżanka w italerii ma 26mm leżanka oryginalna ma 700mm 700/24=29.1[6]mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 A to lutuj lutownicą, a nie nad świeczką. Jednak lutownica da wyższa temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 Dzacek1841 małe sprostowanie Leżanka w italeri ma 22 mm a nie 26. Co do wymiarów realnych muszę Ci uwierzyć na słowo Leżanka pójdzie pod nóż Truckerek93 tak trochę nie poręcznie z lutownicą w jednej łapie a w drugiej trzymać dwa elementy No cóż... będę się musiał pomęczyć trochę. Dzisiaj pomachałem trochę skalpelem przy tunelu. Wyciąłem co trzeba i na razie sklejony tunel na sucho wpasowany. A tu efekt wczorajszej nudy... Wstawiłem siateczkę w otwór głośnikowy. Jakoś bardziej mi się podoba niż italerowskie. Będą jeszcze poprawki i docinki. Na razie tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 głośnik to naprawdę kawał porządnej roboty,zresztą tak jak pozostałe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 [...] Jakoś bardziej mi się podoba niż italerowskie. [...] Mnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 No mała rzecz a cieszy oko - oczywiście mowa o głośniku Sam tunel też prezentuje się b. dobrze Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Ta siatka to strzal w dziesiatke, tunel tez ci wyszedl bardzo fajnie. Tak trzymac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian. Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Fajny model ale mam jedno pytanie jakiego kleju używasz do sklejania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 19 Lipca 2010 Autor Share Napisano 19 Lipca 2010 Dzięki Panowie Damian. klej to taki jak widać na jednym z ostatnich zdjęć - TAMIYA cement. Małe postępy na chwile obecną... Deska rozdzielcza rozklejona, wstawione są siateczki w miejsce głośników, wyciąłem plastik w miejscach zegarów... Chcę tam wsadzić kalkę za kawałkiem plexi. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie... Zacząłem także działać przy ramie... Buduje ją chyba już 4 raz... Poprzedniej nie udało mi się uratować... Cóż... człowiek uczy się na własnych błędach... Może do końca tygodnia złożę podłużnice do kupy... Na razie tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian. Napisano 28 Lipca 2010 Share Napisano 28 Lipca 2010 No widzę że ci to powoli idzie.Jak na razie to pięknie.Jak możesz zrób fotkę wszystkiego co do tej pory zrobiłeś.No mam do ciebie pytanie z jakie grubości rama od naczepy i jaką grubość polistyrenu można ja wygiąć aby się nie złamała.Jak potrzebujesz jakieś foty volva to pisz bo ja mam do tego dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 28 Lipca 2010 Autor Share Napisano 28 Lipca 2010 Damian. rama naczepy jest zbudowana głownie z polistyrenu grubości 0.5 mm Każda płytka polistyrenu za ostro wygięta się złamie... Trzeba samemu doświadczalnie popróbować, bo ja nie jestem Ci w stanie powiedzieć co kiedy puści itp, i przede wszystkim do jakiej krzywizny. A w tej aktualce krótko... Efekt całego wczorajszego i dzisiejszego dnia pracy: Płyta podłogowa wstępnie sklejona. Czeka mnie szpachlowanie, szlifowanie i nadanie odpowiedniego kształtu przedniej części tunelu. Na razie tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Lipca 2010 Share Napisano 28 Lipca 2010 Widzę, że fachowo podchodzisz do modelu tunel pierwsza klasa, a i siateczki w głośnikach robią wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Nice ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Very nice!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian. Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 No dobra ma jeszcze pytanie,bo właśnie planuje zbudować chłodnie od podstaw ale co z osiami i kołami czy można gdzieś kupić?A ty naczepę od podstaw robisz?Napisz mi proszę na te moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Kolego na takie pytania jest milion odpowiedzi na forum. Wejdź na allegro i poszukaj całej ramy, budy, kół, zawieszeń itp od modeli naczep. Czasem też na forum się ludzie wystawiają ze złomem modelarskim. Co do modelu, to Alvaro ładnie dajesz czadu. Oby nie zabrakło Ci zapału Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi