Skocz do zawartości

Volvo FH12 Globetrotter XL + WIELTON NS34PT/40 + Scratch

Alvaro92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Trochu podłubałem przy naczepie i myślałem, że dzisiaj już będę miał wklejone wszystkie poprzeczki, ale... nie chciały mi się połączyć części miedziane...

Konkretnie te:

HPIM0274.jpg

HPIM0282.jpg

HPIM0280.jpg

Tak to by było już wklejone razem z belkami pod zaczepy, a jest tylko przymiarka...

HPIM0281.jpg

Każda belka zbudowana w ten sposób:

HPIM0272.jpg

Wzmocniona, żeby się nic nie wyginało, wykrzywiało.

Dzisiaj do wieczora mam zamiar jeszcze zrobić poszczególne części zawieszenia. Czy plan wypełnię w 100% - nie wiem

Na razie tyle

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 154
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam,

Podziwiam ludzi budujących od podstaw. Jakich grubości Polistyren'u HIPS używasz do takiego typu budowy - ramy?

Te części miedziane czym złączysz? (Kropelka)?

Przepraszam, za powtarzające się pytanie o grubości, ale teraz nie wiem czy wystąpiło to w tym temacie wiem, że powinienem sprawdzić

Do cięcia polistyrenu skalpel czy nożyczkami? Jaką masz linijkę, zwykła czy jakaś specjalna?

Pozdrawiam.

irizar przeważnie jest to grubość 0,5 mm, sporadycznie 1mm.

Części miedziane jakiś czas temu łączyłem kropelką, ale odradzono mi tego, gdyż nie wytrzymuje pewnych naprężeń. Dzisiaj próbowałem łączyć pastą ( oczywiście kupiłem nie taką jak potrzeba ) ewentualnie cyną ze zwoju. Nie szło mi to za dobrze... Muszę się wybrać raz jeszcze do marketu i kupić dobrą pastę do lutowania i wtedy coś zdziałam.

Cięcie polistyrenu nożyczkami odradzam, ponieważ styren może się wygiąć, no ogólnie można łatwo uszkodzić. Najlepiej skalpelem sobie trochę pojeździć

Linijka najlepiej metalowa, a to dlatego, że nie postrzępi Ci się tak jak zwykła plastikowa kiedy będziesz jeździł po niej skalpelem

Części miedziane jakiś czas temu łączyłem kropelką, ale odradzono mi tego, gdyż nie wytrzymuje pewnych naprężeń. Dzisiaj próbowałem łączyć pastą ( oczywiście kupiłem nie taką jak potrzeba ) ewentualnie cyną ze zwoju. Nie szło mi to za dobrze...

A probowales uzyc kleju epoxy? Na rynku jest conajmniej kilka jego rodzajow. Ja uzywam epoxy przewaznie do odlewow zywicznych (tam gdzie sie da) i zawsze dziala...

Oj rozwalasz mnie na łopatki z aktualki na aktulake

Dla mnie elegancko i bez jak najmniejszych zastrzeżeń.

Mam nadzieje że sprawnie sobie poradzisz z tymi małymi niedogodnościami i wszystko będzie już na swoim miejscu, jak należy.

Pozdrawiam.

Dzięki Panowie za miłe komentarze

Truckerek93 Mam problem z tym lutowaniem... Wierzchnia warstwa starta, cyna położona, grzeje nad świeczką, ale nie każdy kawałek chce się stopić...

Naczepa tymczasowo czeka gdzieś z boku - dopóki nie złącze ze sobą miedzianych części.

A dzisiaj, żeby budowa nie stała w miejscu zabrałem się za spód kabiny. Wzór przetłoczeń już mam. Pojawiła się jednak niezgodność, która mnie nurtuje - tunel środkowy. Według mnie jest za wysoki i za wąski. Kierowałem się tymi fotkami:

technika_dokumentacje_volvo_newfh_i.jpg

1143345791_3.jpg

1143345791_2.jpg

858853381.jpg

Fotki znalezione w necie.

P5288465.jpg

A tak to zaznaczyłem na modelu. Według mnie wtedy byłoby to bardziej zbliżone do realu.

HPIM0283.jpg

HPIM0284.jpg

HPIM0285.jpg

Wstawiam te fotki ponieważ chcę poznać Wasze zdanie na ten temat - czy jest ok, czy może jeszcze coś poprawić.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

italerii używa chyba podłogi z pierwszej generacji modelu FH z roku 94, kiedy maska byłą wysoka, wydaje mi się że winieneś jeszcze bardziej ją obniżyć.

w modelu z 95r była taka maska ;]

http://zielonagora.olx.pl/volvo-fh-12-6x2-hds-12-10-iid-63109846

Dzacek1841 ok w 95 roku była taka maska jaka jest w modelu italeri. W 2001 roku ( taki na jakim się wzoruję ) jest taka jak podałem na fotkach wyżej. Tunel będzie obniżany jeszcze o jakieś max 4 mm. Dodałem jeszcze jedną fotkę z rzutem na deskę rozdzielczą z linią według której bym poprowadził ścianki tunelu.

również italerowskie leżanki wydają mi się lżejsze niż oryginalne ;> poszukam wymiarów oryginalnej i to zbadam

Leżanka w italerii ma 26mm

leżanka oryginalna ma 700mm

700/24=29.1[6]mm

Dzacek1841 małe sprostowanie Leżanka w italeri ma 22 mm a nie 26. Co do wymiarów realnych muszę Ci uwierzyć na słowo Leżanka pójdzie pod nóż

Truckerek93 tak trochę nie poręcznie z lutownicą w jednej łapie a w drugiej trzymać dwa elementy No cóż... będę się musiał pomęczyć trochę.

Dzisiaj pomachałem trochę skalpelem przy tunelu. Wyciąłem co trzeba i na razie sklejony tunel na sucho wpasowany.

HPIM0288.jpg

HPIM0289.jpg

HPIM0290.jpg

HPIM0291.jpg

HPIM0293.jpg

A tu efekt wczorajszej nudy... Wstawiłem siateczkę w otwór głośnikowy. Jakoś bardziej mi się podoba niż italerowskie.

HPIM0286.jpg

Będą jeszcze poprawki i docinki.

Na razie tyle.

Pozdrawiam

No mała rzecz a cieszy oko - oczywiście mowa o głośniku

Sam tunel też prezentuje się b. dobrze

Pozdrawiam.

Ta siatka to strzal w dziesiatke, tunel tez ci wyszedl bardzo fajnie. Tak trzymac...

Dzięki Panowie

Damian. klej to taki jak widać na jednym z ostatnich zdjęć - TAMIYA cement.

Małe postępy na chwile obecną... Deska rozdzielcza rozklejona, wstawione są siateczki w miejsce głośników, wyciąłem plastik w miejscach zegarów... Chcę tam wsadzić kalkę za kawałkiem plexi. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie...

HPIM0295.jpg

HPIM0296.jpg

HPIM0297.jpg

HPIM0298.jpg

Zacząłem także działać przy ramie... Buduje ją chyba już 4 raz... Poprzedniej nie udało mi się uratować...

Cóż... człowiek uczy się na własnych błędach...

Może do końca tygodnia złożę podłużnice do kupy...

Na razie tyle.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

No widzę że ci to powoli idzie.Jak na razie to pięknie.Jak możesz zrób fotkę wszystkiego co do tej pory zrobiłeś.No mam do ciebie pytanie z jakie grubości rama od naczepy i jaką grubość polistyrenu można ja wygiąć aby się nie złamała.Jak potrzebujesz jakieś foty volva to pisz bo ja mam do tego dostęp.

Damian. rama naczepy jest zbudowana głownie z polistyrenu grubości 0.5 mm Każda płytka polistyrenu za ostro wygięta się złamie... Trzeba samemu doświadczalnie popróbować, bo ja nie jestem Ci w stanie powiedzieć co kiedy puści itp, i przede wszystkim do jakiej krzywizny.

A w tej aktualce krótko... Efekt całego wczorajszego i dzisiejszego dnia pracy:

HPIM0297a.jpg

HPIM0298a.jpg

HPIM0301.jpg

HPIM0322.jpg

Płyta podłogowa wstępnie sklejona. Czeka mnie szpachlowanie, szlifowanie i nadanie odpowiedniego kształtu przedniej części tunelu.

Na razie tyle.

Pozdrawiam

Widzę, że fachowo podchodzisz do modelu tunel pierwsza klasa, a i siateczki w głośnikach robią wrażenie

No dobra ma jeszcze pytanie,bo właśnie planuje zbudować chłodnie od podstaw ale co z osiami i kołami czy można gdzieś kupić?A ty naczepę od podstaw robisz?Napisz mi proszę na te moje pytania.

Kolego na takie pytania jest milion odpowiedzi na forum. Wejdź na allegro i poszukaj całej ramy, budy, kół, zawieszeń itp od modeli naczep. Czasem też na forum się ludzie wystawiają ze złomem modelarskim.

Co do modelu, to Alvaro ładnie dajesz czadu. Oby nie zabrakło Ci zapału

Pozdrawiam