karol 111 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Dzień Dobry. W założeniu ma być tak jak na tych fotkach poniżej: czy to są barwy forum ? myślę, że tak, w razie czego niech szacowne grono daltonistów odrzuci projekt zawczasu, w końcu forum nie jest takie centkowane do pomalowania posłuży mi model Italeri i mówię od razu - zacząłem tydzień temu i na dzień dzisiejszy jest tak : model sklejony będzie prosto z pudełka, bo głównym moim celem jest zrobienie tego malowania, do tematu podchodzę tak jak na to zasługuje, czyli na luzie, bez stresowania się czy leo z Italki przypomina leo, czy nie, ogólnie stwierdzam, że przypomina i to mi wystarczy a jak mi ten kotek wyjdzie, to zobaczymy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 szacowne grono daltonistów Szacowne grono akceptuje i gorąco kibicuje, bo malowanie szalone! Jak technicznie planujesz je wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 najprościej jak sie da, idealnie by było, gdyby udało mi się te wszystkie plamki namalować aero, ale problem będzie z tymi najmniejszymi, trzeba podejśc do tego na spokojnie i po kolei nanościć kolejne kolory, maskowań nie przewiduję (narazie) póki co przygotowuję sie psychicznie studiując dostępne w internecie materiały szkoleniowe np. takie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 ale problem będzie z tymi najmniejszymi,trzeba podejśc do tego na spokojnie i po kolei nanościć kolejne kolory, maskowań nie przewiduję (narazie) - tu podratowac Cie moze austriacka "Leopardina" z 2005 roku. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 karol 111, REWELACYJNE malowanie Będę kibicował - i powodzenia w projekcie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 W tym roku raczej udzialu nie wezme,wiec bede tobie kibicowal. To malowanie jest bomba, nie daj sie i dawaj z ta pierwsza wersja. Jezeli masz dobre aero na pewno wszystki plamki nim machniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 PKD4GA znam te zdjęcia kiedy tropiłem w necie coś więcej na temat tego malowania, zdjęcia które wkleiłem, to też są z Wels z Austrii pozostanę przy pierwszej wersji - jest bardziej hardcorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 jest bardziej hardcorowa tylko nie urwij nas od internetu Fantastyczne malowanie wybrałeś, będę tu wpadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 No zapowiada się świetnie. Malowanie będzie prawdziwym sprawdzianem twoich umiejętności, jak i niezłym wyzwaniem. Oczywiście będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 Malarze podeszli do tematu poważnie i pomalowali wahacze oraz wannę kadłuba (że o gąsienicach nie wspomnę) więc ja też po zmontowaniu układu jezdnego i przyklejeniu osłon bocznych niewiele z tego będzie widać, ale zrobiłem to powiedzmy dla sportu i żeby zobaczyć jak to będzie wychodzić potem przykleiłem kółka: i pomalowałem je docelowo: ech... pierwsze koty za płoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Świetnie to wygląda!!! Jedziesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Kociak zaczyna "cętkować" :P :P :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 No, no... chwile mnie nie było a tu już akcja malowanie się zaczęła Jak narazie wygląda to świetnie - widać że radzisz sobie dobrze z aero. Powodzenia przy dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 gąsienice... stare, dobre Italeri kawałki tworzywa w kształcie gąsienic, które znalazłem w pudełku połączyłem w pary i pomalowałem, mrucząc pod nosem magiczne zaklęcia starałem się możliwie jak najbardziej naturalnie ułożyć je na swoim miejscu: a następnie szybko przykleiłem górną część kadłuba, która... dużo zakrywa, (wcześniej wyciąłem prostokatne otwory w osłonach bocznych) mógłbym zamontować gąsienice AFV Club do Leopardów 2 gdybym je miał, ale za to mogę powiedzieć, że model ma oryginalne gąsienice Italeri rocznik 1995 ! p.s. kibicom dziękuję za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 masz wiernego fana w postaci mojego kota . Pięknie to wygląda. Czekamy na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 bardzo fajny efekt z tymi ciapkami i jakas odmiana,dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 jako kolor podstawowy dobrałem humbrol 63 następny raport to już będzie sedno tej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Share Napisano 1 Lipca 2009 Czarna plamistość (cz.p.) [łac. Rhytisma acerinum modelaris] - roznosi się drogą kropelkową wraz z silnym strumieniem powietrza, w temperaturze pokojowej. Osiada na powierzchniach czystych i równych w postaci nieregularnych trwałych przebarwień. W zależności od wywołujacego ją czynnika, cz.p. daje się usunąć przy pomocy agresywnych środków chemicznych, bądź wody destylowanej. Nieleczona ogarnia cały obiekt powodujac czasami efekty atrakcyjne wizualnie, innym razem wprost przeciwnie. Patogeneza nie jest do końca rozpoznana. Przypuszcza się, że cz.p. jest raczej efektem stanu umysłu, a powierzchniowe czarne wykwity jedynie uzewnętrzają wewnetrzne potrzeby zarażonego. Na rycinach poniżej czarna plamistość - stadium zaawansowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 swietnie to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 ależ piękny kociak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 dziękuję na zbliżeniach widać, że nie jest to takie super-hiper, maluję z ręki, dyszą 0,2, farba akrylowa rozrzedzona w stosunku ok. 40% farby - 60% rozcieńczalnika, ciśnienie malowania ~ 4 bary, normalnie maluję ciśnieniem od 2 do 3 bar, ale tutaj wychodziło mi, że przy minimalnie otwartej dysze lepiej jest zastosować większe ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 11 Lipca 2009 Autor Share Napisano 11 Lipca 2009 na trzeźwo się tego robić nie da ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 ale zdecydowanie na trzezwo obejrzec da. Bomba, baaaaardzo mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 No prawda. Te ciapki robią fenomenalne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 Jak na razie wygląda . Zostało jeszcze trochę tego ciapania, trzymam kciuki żeby wyszło równie dobre jak już ukończone. Lufa będzie chyba największym wyzwaniem w malowaniu ciapków, czy tylko mi tak się wydaje. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi