Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam przed sobą "Opis techniczny uzbrojenia " dla 21BIS-a, przeleciałem wszystkie wyrzutnie , może jestem już za stary , niedowidzę ale w opisie nie ma nic o odpaleniach i " zdjętych " pociskach .

em -z jakiego typu 21 ta Twoja instrukcja.Może rzeczywiście rzecz tyczy pocisków które "nie zeszły ".Ale jak ja bym był uzbrojeńcem i tak , akurat na tej jednej wyrzutni nie schodziłyby rakiety niemal seryjnie , to chyba bym nie czekał do tej 50

Napisano
Ale jak ja bym był uzbrojeńcem i tak , akurat na tej jednej wyrzutni nie schodziłyby rakiety niemal seryjnie , to chyba bym nie czekał do tej 50

Zapewne chcesz aby o uzbrojeńców Mumia egipska się pytała Nie zamierzałem nigdy 50 lat służyć w armii

Ale tak na poważnie - oczywiście nawet przy jednokrotnym nie zejściu pocisku sprawdzeniu podlegała całość instalacji i wiadomo było co nawaliło samolot czy pocisk.

Napisano

No rzeczywiście , przesadziłem z tą ilością "niewypałów". Przy takiej częstotliwości strzelań z rakiet to min. pół wieku w kamaszach

http://www.bvvaul.ru/profiles/1541.php

Przed chwilą trafiłem -jest troche zdjęć 21 z radzieckich szkół lotniczych. Troszkę sentymentalne,ale 21

Napisano

Czy Ty myślisz iż mój " twardy dysk " przechowuje takie zdarzenia ? Powiem szczerze , nie pamiętam , ale nie mam przed oczyma widoku TS-a z namalowaną Syrenką . A w tamtym okresie to rzuciło by się w oczy, bo malunki na samolotach to bardzo rzadki widok.

Napisano

Strzelam -albo 21R, albo opis zasobnika SPS-141Je [ czyli MF] Jakoś nie widzę innej możliwości. Ale to tak na szybko i nie chce mi się przerzucać " antykwariatu "

Napisano

Witam o to kilka zdjęć z Zegrza Pomorskiego. Która gościła w swoim czasie kolegów z Węgier.

photo5wt.th.jpg

photo7x.th.jpg

photo9gs.th.jpg

photo22t.th.jpg

zegrze1.th.jpg

zegrze2.th.jpg

zegrze3.th.jpg

zegrze4.th.jpg

zegrze5.th.jpg

zegrze6.th.jpg

zegrze7.th.jpg

Pozdrawiam Piotr Wawer.

Napisano

Dołączam także zdjęcie z nocnych lotów z Zegrza pom.

nocneloty.th.png

Napisano
Strzelam -albo 21R, albo opis zasobnika SPS-141Je [ czyli MF] Jakoś nie widzę innej możliwości. Ale to tak na szybko i nie chce mi się przerzucać " antykwariatu "

Jasne że nie to ani tamto . Nosek .Przewody przechodzą przez nosek .Czyli to skrzydło . Tylko opis jakiej wersji ?

Napisano

A mi to w dalszym ciągu by pasowało na R-przecież tam na końcówce s-dła jest antena stacji ostrzegawczej. No ale ja jestem uparty. Może chodzi o Syrenę ? Daj schemacik , nie męcz ludzi .

Napisano

A widzisz. Rosjanie na swoich forach zachodza w głowe o co chodzi z tymi wersjami 21 ,silnikami w nich.Ja sam pisałem kasliwie o pracy Gordona,a tu nie tak .

Na skutek działań wiadomych sił i osrodków ...wszystko jest . do powyjaśniania.

Otóż,żeby nie męczyć ,jest to opis skrzydła ,,Produktu 96A,, czyli po naszemu Mig-21M a po mojemu i naszych MF ,bo ustalilismy że tylko takie mieliśmy.Oczywiście z wyjątkiem wyjatkowej 20 .

Tak ,wszędzie na rysunkach i opisach sa zasobniki na końcu skrzydeł.

Sadze, ze rozwiązanie zagadki jest jedno w tzw miedzyczasie /czyli pomiędzy wprowadzeniem SPO-3 a puszczeniem na eksport SPO-10 ,produkty 96 miały latać z SPO-3.A dokumentacja została jaka została...Proste.

Napisano (edytowane)

Dokładnie ,to jest to .To na końcu skrzydeł jest zupełnie inne niż w eRze, z laminatu jest cały przedni i tylny opływ.

Skąd zdjęcie pochodzi? Tylko nie pisać że z ZSRR...

96a1.jpg

96a2.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Słuchajcie, jak dajecie fotografie o szerokości do 1024 pikseli, to pokazujcie je w całości a nie miniaturki, zawsze będzie mniej klikania.

Napisano (edytowane)

gulus -z Szacunkiem , od kilkudziesięciu stron wrzucamy miniaturki , bo ciągle ktoś narzekal że "dużych " nie można .Czyżbym coś przeoczył ?

Dokładnie ,to jest to .To na końcu skrzydeł jest zupełnie inne niż w eRze, z laminatu jest cały przedni i tylny opływ.

Skąd zdjęcie pochodzi? Tylko nie pisać że z ZSRR...

No rzeczywiscie , trochę inna końcówka .A skąd ma pochodzić ? Z CCCP Jak się ma trochę czasu i zacznie buszować po tych Ich stronach , to można wyłapać niezłe fotki .I powiem , że naprawdę można trafić perełki na stronach poświęconych Szkołom Lotniczym, wspomnieniom ludzi radzieckich z tamtych lat. Jakość przewaznie nie najlepsza, ale zawsze dokument

Edytowane przez Gość
Napisano

Tylko, że fotki 800 x XXX to nie są duże fotki w odróżnieniu do fotek, które mają ponad 2.000 pikseli szerokości. I tak wybór należy do Ciebie

Napisano

Nie wiem czy to jest SPO-3 ale widziałem na zdjęciach taką własnie osłonę, coś jak rura zakończona na obu końcach czubkami osłon anten. W literaturze rosyjskie piszą, że to późna wersja Syreny.

Poszukam takich rysunków i wkleję je.

I znalazł się:

mig21-4.jpg

Rysunek pochodzi chyba z encyklopedii MiG-a Gordona.

Z opisu wynika, że to Syrena z M-a (MT).

Napisano

Z tymi zdjęciami, to ograniczenie jest powyżej 800 pikseli, także spokojnie do takiej szerokości wrzucajmy w oryginalnej rozdzielczości, bo szkoda klikania.

A może koledzy o samej rakiecie R-13? Zdjęcia podrzucił PiotrPilot, a możliwości jej są mi mało znane. Jak wypadała w porównaniu z R-3, R-60?

Napisano (edytowane)

Jarekk

Rysunek pochodzi chyba z encyklopedii MiG-a Gordona.
Przejrzałem Gordona, rysunku nie znalazłem , ale to przez mecz, ale za to mam zdjęcia i to jest chyba to [ chyba ze em znowu coś wyciągnie z zakamarków historii ]

21smantenyspoinnytyp.png

Uploaded with ImageShack.us

antanaspoinnytyp21sm.png

Uploaded with ImageShack.us

To co zaprezentował wyżej em odnośnie anten , skrzydła, w wersji rosyjskiej jest niemal identyczne , dosłownie kopia , ale dotyczy samolotu 94A i na rys. skrzydła nie ma na końcach anten.

O rakietach to już chyba jutro , tak na szybkiego porównanie osiągów .Chyba Grzegorz5710 będzie tu mógł błysnąć. Parę stron wcześniej wrzuciłem skany odnośnie rakiet 21 , ale to są ogólniki siłą rzeczy.Najciekawsza w tej rakiecie to jest chyba nie ona sama , ale wyrzutnia z butlą azotu w korpusie .Azot przeznaczony w skrócie do chłodzenia elementów głowicy rakiety , a tym samym zwiększenia jej czułości. Dobrze Grzegorz ? Mam nadzieję że coś tu wpadnie .

e2e49f2df79463d4med.png

Zdjecia -zgadza się z Gordona ale rysunku nie mogłem znależc .i znowu coś pokasowałem .Teraz oglądam skróty meczów

Edytowane przez Gość
Napisano

Zdjecia są na pewno od Gordona ,nawet ze strony 154 i jest to Mig-21SM w/g Gordona.

Co do skrzydeł ,instrukcji i tłumaczeń .Tych skrzydeł jest wiecej.To nie nasi ,,tworzyli,, tylko tłumaczyli to co tamci ,,dali,, .Dla przykładu ,rysunek inst. przeciwpozarowej to kadłub samolotu wersji 72 czyli Mig-21F z zamkami na owiewce

Ha, no i Niemcy im wkopali!

Napisano

To jeszcze raz dowód na to, że tłumaczący instrukcję szli po łatwiźnie - to co dali to tłumaczyli a dziś się odkrywa sensacje XXI wieku że nasze maszyny to miały bo to jest w instrukcji. Jeszcze raz mówię - wszelkie instrukcje to tylko pomoc - reszta to samolot i wiedza obsługi

Napisano

A tak naprawdę , to w końcu kto to tłumaczył ? Nawet jak Rosjanie dostarczyli jakieś materiały , to chyba w tamtych czasach robić to musieli jednak fachowcy którzy chyba widzieli sprzet na oczy. Najpierw przeważnie był samolot , wyposażenia , a pózniej dopiero tłumaczono instrukcje. No to wypadało by te szlachetne 4 litery ruszyć i "zorientować " się w terenie . Ale to taka poboczna uwaga .Całe szczęście że wtedy nie było NSR , dopiero byśmy mieli cuda .

Napisano
A tak naprawdę , to w końcu kto to tłumaczył ? Nawet jak Rosjanie dostarczyli jakieś materiały , to chyba w tamtych czasach robić to musieli jednak fachowcy którzy chyba widzieli sprzet na oczy. Najpierw przeważnie był samolot , wyposażenia , a pózniej dopiero tłumaczono instrukcje. No to wypadało by te szlachetne 4 litery ruszyć i "zorientować " się w terenie . Ale to taka poboczna uwaga .Całe szczęście że wtedy nie było NSR , dopiero byśmy mieli cuda .

Nie było NSR a i tak cuda były bo sam je widzisz teraz.

Kto tłumaczył - pisałem już wcześniej, nie zawsze fachowiec. Poza tym trudno aby tłumacz znał sprzęt który został przez nasz zakupiony. Z Poznania czy Warszawy do takiego Zegrza to szmat drogi więc prościej tylko tłumaczyć instrukcje. I wychodzą klocki że nasze M czy MF miały belki pośrednie czy też SPO. I weź takiemu młodemu laikowi wytłumacz co i jak a na dodatek jeszcze wychodzisz na głąba bo TO JEST W INSTRUKCJI - naszej instrukcji podpisanej i zatwierdzonej przez GENERAŁA.

W sumie można sobie przybliżyć jaki bałagan był wówczas i nikt nie panował nad sytuacją. Na koniec pewna historyjka z mojej kariery zawodowej - na szkole wpajano nam, że M/MF mają licznik pozostałości amunicji znajdujący się obok pakietowego przełącznika wariantów uzbrojenia, który trzeba ustawiać zgodnie z ilością załadowanej amunicji na samolocie. Na pierwszej parze dyżurnej dostałem zjebkę od dowódcy pary, który siedział w kabinie bo grzebię mu w liczniku odległości ARK-10. Moja wiedza nabyta poniosła straszliwy uszczerbek

Napisano

Jak bys czytał dokładnie ,ze zrozumieniem to bys wiedział o czym sie pisze i co próbujemy wyjasniać .A tak to siebie denerwujesz, i innych próbujesz wciągnąć w swoją hustawke emocjonalną.

Jak nic wynika ze instrukcja Lot 1435/71 Samolot 96A Opis konstrukcji płatowca Wydanie 1972 ,jest przetłumaczoną na język polski instrukcja dotyczącą samolotu Mig-21 SM i to wczesnej lub prototypowej wersji .I taka została przesłana do Polski i przetłumaczona. I wszystko w temacie.A czemu Ty protestujesz?

Na marginesie,.Dopuścili Cie do samolotu nie pokazując go wczęśniej ? I nie weryfikując Twej znajomości sprzetu? Fajna szkoła ,fajni instruktorzy fajny sposób szkolenia...