Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

,, dotyczy przystosowania produktów ,,96A,, serii ,,M,, i ,,MF,, do zabudowy zasobnika ZFD-1

em -to na litość boską zacytuj całe pismo, a nie zdanie wyrwane z większej całości

Otóz to pierwsze zdanie ,to nazwa własna tego biuletynu . Czyli nić nie nie jest wyrwane z całośći ani kontekstu.Ani tym bardziej moja trawestacja treści.

Bo za chiny nie mogę sobie wyobrazić jak tam można jeszcze umiejscowić jakiś pulpit.

Ja też ,stąd nawiązanie do pulpitu Saturna. ...

Po kolei -ale jak by to inaczej wyglądało , gdybyś zeskanował większy frament tegoż włąśnie biuletynu , opis proponowanej modernizacji , sugestie wykonania itp .To się całkiem inaczej czyta , a raczej ogląda jako konkretny dokument dotyczący 21, a tak to szczerze powiem , ja się zastanawima czy Ty coś wiesz , a my mamy zgadywać , czy o coś pytasz , a nie wiadomo na jakiej konkretnej podstawie .

Odnośnie umiejscowienia pulpitu -logiczne byłoby żeby był tam gdzie na R czy MF [ SPS-141 ] Gdybyś zacytował tą część dotyczącą umiejscowienia pulpitu, ale konkretnie , czy to jest nakazowo , technicznie , do przeanalizowania itd , a słowa typu " umiejscawiają na górnym prawym pulpicie ' do mnie przemawiają jak z konkretnej instrukcji., a nie jako koncepcja z jakiegoś " tajnego " biuletynu. I od wczorajszego wieczoru mogliśmy już 100 x przeczytać , obejrzeć Twój ewentualnie zeskanowany i wrzucony na Forum dokument , a nie zastanawiać się ze mną nad składnią , czy rozbiorem dokumentu , którego większośc z Nas nigdy nie widziała .

Zabrzmi tajemniczo 94M-7701-120 oraz 94M-7701-100 to ...pamieta ktoś

No i daj wreszcie odpowiedż [ przypomnij ] pokaż zdjęcie ,rysunek , będę miał co ewentualnie nowego wrzucić do swioch 'zbiorów " o 21 , bo przecież nie wrzucę tam ciągu liczb i literek , a nie będę przerzucał wszystkich dostępnych instrukcji , bo zycie płynie .

Witam oto zdjęcia Słowackich 21-ych które skończyły w podobny sposób jak nasze :( Smutne ale prawdziwe.

sowackierozbiorka.th.jpg

smutnykoniec.th.jpg

Pozdrawiam Piotr Wawer.

Bo jeśli ma sie okazać ze to kiepska próba żartu ...

No i widzisz kolego - postąpiłem podobnie jak Ty - wyrwałem z kontekstu pytanie a teraz łamiesz sobie głowę co to jest.

Czy nie uważasz, że należałoby rozwiązywać problemy sprzętowe systematycznie a nie wyrywkowo. Doskonale rozumiem że jesteś chłonny wiedzy, chcesz wszystko poznać od A-Z - bardzo dobrze ale rób to systematycznie a nie skacz po tematach jak pszczółka Maja po kwiatkach bo się zgubimy tu wszyscy.

Czy nie uważasz, że należałoby rozwiązywać problemy sprzętowe systematycznie a nie wyrywkowo.

Uwazam, ze jesli czegoś nie wiesz ,nie słyszałeś o tym lub zwyczajnie zapomniałeś /vide te numerki paneli/ to warto napisać o tym,zamiast próbowac cos wymyslac obok.

Uwazam, ze jesli czegoś nie wiesz ,nie słyszałeś o tym lub zwyczajnie zapomniałeś /vide te numerki paneli/ to warto napisać o tym,zamiast próbowac cos wymyslac obok.

em -zlituj się , błagam , o jakie znowu panele chodzi ? Czy Ty naprawdę uważasz że ktokolwiek pracujący przy 21 znał numery "paneli ", rozumiem nazwy bloków [ specjalisci niemal wszyscy ] urządzeń ,agregatów na płatowcu i silniku itd .Ale kto operował numerami paneli ? Chyba że w zakladzie remontowym , albo ktoś czytający i wynajdujący takie rzeczy z instrukcji. Jeszcze trochę takiej dyskusji , to Nas też trzeba będzie skatalogowac , bo zgubimy sie sami .

Panowie. plisss wyjaśnijcie swoje nieporozumienia konstruktywnie, bo powstaje kolejna strona przepychanek i temat się gmatwa...

pulpitzy.jpg

Tez mam watpliwości ,bo od razu trzeba zdjać ? ten aparat do zdjęć celownika.

Zdjecie z pulpitem R specjalnie i dla porównania z ta próba modyfikacji,a także licze na opisanie pulpitu Saturna.

Od lewej u dołu na panelu ; dwa AZS y do sterowania aparatami , dalej jako 5 AZS od sterowania zasłonkami aparatów, 6- AZS od zrzutu kaset tu nie było takiej mozliwości więc nieaktywny, i jako 7 ustawianie ekspozycji w zaleznosci od predkosci i wysokości.

U góry pulpitu po lewej /na zielono ale czy takie były te lampki ?/ sygnalizacja pracy aparatów, i na zółto / sygnalizacja zasłonek /

Widział to ktoś na samolocie ?

Panowie -czegoś tu nie rozumiem .

em -jeśli masz możliwość wrzuć skan biuletynu odnosnie modernizacji i zainstalowania Saturna w M, MF. Być może ktoś z zaglądających tutaj po numerze biluletynu, po ew. rysunkach dojdzie o co w tym wszystkim chodzi .

-spr .druga -czy w tym biuletynie jest pokazany rysunek jak miałoby wyglądać zamocowanie tego pulpitu. Jak pokazałem na swoim zdjęciu istniała możliwośc wciśnięcia na górny pulpit dodatkowego panelu od Saturna bez konieczności demontowania przystawki foto .Co prawda jest to zdjęcia 21S , ale w niczym to nie przeszkadza , jak widac mozna tam wcisnąc trochę rzeczy , choć nie pozostaje to bez wpływu na widocznośc z kabiny

-spr 3 -skoro Saturn miał wejść na M i MF, w chwili gdy latały już R , były już SPS-141 [ tak zakłądam bo nie widzę daty biuletynu ] to co za mądra głowa wymyśliła aby pulpit do sterowania pakować nad górny prawy pulpit -skoro można go było zrobić w kształcie i mocowaniu jak w R i do SPS -141 .[ skoro też tak zrobiono przy próbach z SPS -141 na jedynym BIS-ie i w niczym to nie przeszkadzało]

-spr. 4-czy mam rozumieć że ta wizualizacja pulpitu Saturna jest em twoją wersją przedstawienia jakby to miało wyglądać ? Czy masz gdzieś jakiś rysunek proponowanego pulpitu ?

-spr. 5 -skoro Saturny były używane na R -to jak tam wyglądał pulpit [ jakby ktoś miał zdjęcie byłoby cudownie ] i przecież jak podał qalimar były mocowane tak jak pozostałe pulpity w R. To co to za pomysł z tym prawym pulpitem ?

Mam nadzieję że zajrzą tu Miłośnicy 21 i popróbują poprzez swoje kontakty co nieco wyjaśnić .

Mimo że prowadzono próby na BIS-ch w Zegrzu na początku lat 90 [ ? ] z Saturnem [ LAF -em ] , nie mam zielonego pojecia jak wyglądałą sprawa pulpitu. Ale to nie było nic mocowanego na stałe , prędzej własnie tak jak w 21R. Ale było to bardzo któtko, entuzjazmu nie było widać, i zasobniki skończyły zakonserwowane w skrzyniach.

I na koniec gorąca prośba -ten dział zaczynał być tworzony dla entuzjastów 21, Modelarzy dłubiących swoje maszyny, zadających często pytania niby banalne -kolor poszycia , znaki , jakieś podwieszenie . Oni już nie zobaczą 21 w locie , podczas eksploatacji, i jesli możemy pomóc Tym Zapaleńcom nawet pokazując coś dodatkowo , czy sami pytając o coś nowego znalezionego w sieci to starajmy się w miarę możliwości dokumentowac problem , znalezisko , jakiś fakt zdjęciem , rysunkiem , skanem dokumentu , bo proszę mi wierzyć zakręcimy się sami , a co gorsza zniechęcimy i Tych Zapalenców i siebie na koniec do kontaktów w bałaganie .Możemy się spierać , ale nad " wizualnymi " teoriami , bo w sięci pełno jest teorii bez pokrycia . A że czegoś nie wiemy ? Panowie nikt nigdy nie wiedział o danym samolocie wszystkiego , [ chociaż co niektórym się tak wydawało ] i dlatego mamy To Forum , nie wiem , pytam, dochodzimy do czegoś razem, ktoś coś wygrzebie z otchłani googla , z domowego arhiwum, i może sprawy się wyjasnią . Także gorąca prośba , problemy, pytania jak najbardziej ale w miarę możliwości dokumentowane , żebyśmy wiedzieli czego się trzymać , bo jak zaczniemy dopasowywać Nasze wizje do teorii , to lepiej nie mówić .

Mam nadzieję ze nie wszedłem w rolę Szacownej Moderacji .

Róznica miedzy FOBOS-3 a Saturnem to oczywiscie mozliwość wywoływania filmu w locie w tym drugim.

oraz ilość aparatów w zasobniku ,FOBOS-3 trzy aparaty, Saturn dwa aparaty.

Edytowane przez Gość

Apel do znawców tematu -zasobniki SATURN I FOBOS-[ 3 ] ? na tapecie.D o tej pory byłem przekonany że Fobos to jednak nowsza wersja Saturna , tym bardziej że zdjęcie które prezentowałem pochodziło z Targów Uzbrojenia z 1993 roku.

Nie masz czasami zdjęć tego ustrojstwa ? Zdjęcie FOBOSA-3 jest na poprzedniej stronie , ale jak wyglądały 1 i 2 ? Też jest coś namieszane z tymi zasobnikami, albo z racji kiedy były używane do tej pory jest bardzo mało materiału. Przynajmniej tego ogólnie dostępnego .

Na jednej z pierwszych stron ,nie pamietam kto opisał zasobnik rozpoznawczy podczepiony pod PF w 1 PLM. Moze od tego trzeba zacząć?

Otóz ,tych FOBOS ów to były trzy rodzaje ? był jeszcze zasobnik UB-LAF ,ten jest na samolotach na forcie Czerniakowskim.

Oczywiście nie znamy ich genezy powstania ani uzytkowników.Pewne swiatło ,bardziej sygnalizacja tematu ,jest w ,,Polskich samolotach wojskowych cz3 1945- 1980, p.A Morgały.

Żeby rozjaśnić sprawe . FOBOSy i UB-LAF to konstrukcje z lat 70 tych ...

AFA-33 jak to wygladało ?

Na str .8 jest poniższy link i na prezentowanej stronie jest zdjęcia , no właśnie UB-LAF , opisany jako SATURN.

http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/64-spis_statkow_powietrznych_wojska_polskiego/66-mig_21r/5720-dyskusja_o_wersji_mig_21r.html#post118527

FOBOSA prezentowałem , trochę jest ok str 16, ale to wszystko i na dodatek pomieszane. No i FOBOS był chyba modernizowany , bo skoro był prezentowany w 1993 roku to musiało być coś nowego.Nie sądzę żeby leżał przez 2o lat i nikt tego nie używał . Albo ja mieszam , albo to tak funkcjonuje w obiegu. Niestety materiału jest bardzo mało.

I moim skromnym zdaniem UB-LAF , SATURN z lat 70 to chyba jednak co innego niż próbowane na BIS na początku lat 90. I szczerze powiedziawszy poza określeniem FOBOS-3 ze zdjęcia z 93 roku nie spotkałem określenia FOBOS-1-2.

To cytat ze str.16 odnośnie 21pf:

Jeśli chodzi o zasobniki rozpoznawcze to na pewno w 1 plm (w latach 1982-87) były conajmniej dwa samoloty MiG-21 PF przystosowane do przenoszenia niewielkiego zasobnika rozpoznawczego. Nie był to chyba zasobnik SATURN ponieważ miał dwa aparaty AFA-39 wykonyjące zdjęcia skośne, nie było możliwości zrzutu kaset, filmy wyjmowało sie z zasobnika po wylądowaniu samolotu na ziemi i wywoływało w labolatorium foto. Zasobnik zbudowany był w oparciu o konstrukcję UB-16 ze zmienionym opływem przednim i tylnym. Podwieszany był na lewej belce,na prawej dla zrównoważenia oporów podwieszano pusty UB-16. W pułku był wyznaczony i wyszkolony nieetatowy klucz rozpoznawczy, który regularnie wykonywał rozpoznania wzrokowo-fotograficzne przy użyciu tych zasobników (a także samolotów TS-11). Instalację elektryczną niezbędną do sterowania zasobnikiem wraz z odpowiednim pulpitem sterowania w kabinie samoloty otrzymały podczas remontu głównego w LZR w Dęblinie.
Edytowane przez Gość

FOBOSY-które 1,2 ? Bo na pewno nie FOBOS-3, skoro był pokazany w 1993 roku. W linku cytowanym przez Ciebie na 8 str, tego wątku jest odnieśienie do dyskusji o zasobnikach , a tam zdjęcie

saturnzp6.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Podpisane SATURN Nasza tajna broń . To jest UB-LAF czy SATURN ?

I kolejne 2 zdjęcia

21rsaturnlaf.png

Podpisany jako SATURN

-następne prezentowane na Forum

21rzasobnikfotosaturn.jpg

Opisane jako wczesna wersja SATURNA .

Wybacz em ale niestety zrobił się mętlik. Z tych 3-4 zdjęć , nie mając zdjęć FOBOSA-1-2 trudno wyciągnąć pewne wnioski , co jest czym , bo zdjęcia nie są zbyt porównywalne

em -czy tabelka którą prezentujesz na pewno dotyczy MIG-21 ? Co to jest wogóle za zestawienie- KKR , zasobnik D- to mi raczej przypomina jakiś zestaw dla Suczki .Ale ostatnia pozycja mnie ucieszyła, bo na początku dyskusji upierałem się ze zasobnik testowany w Zegrzu był zrobiony na bazie UB-16 , i usłyszałem ze to niemożliwe.

A także ,tak tak Mig-21 F-13 oraz Mig-21R i Mig-21RF ! jako uzywane do fotografowania. Taki smaczek

Jak i nastepna zagadka , co to sa pojemniki na AFA-33?

Edytowane przez Gość

choć sa tu wymienione wszystkie typy aparatów uzywanych wtedy w naszym lotnictwie .

A także ,tak tak Mig-21 F-13 oraz Mig-21R i Mig-21RF ! jako uzywane do fotografowania. Taki smaczek

To My mieliśmy 21RF , czy znowu masz biuletyn dotyczący marzeń Naszych ówczesnych 'twardogłowych " tłumaczy. Bo że Czesi mieli zasobniki pod F-13 , Finowie zrobili sobie całkiem sprawne s-loty rozpoznawcze na bazie F-13 , że Egipt miał 21RF- zrobione specjalnie dla nich , to wiem , ale że u Nas miała być wersja 21RF -pierwsze słyszę .

Jak i nastepna zagadka , co to sa pojemniki na AFA-33?

Pewnie pojemniki na aparaty fotograficzne

A co z FOBOS -1 -2 ?

Wrzuć skan tej strony , bo nie wierzę że tam jest tylko końcówka zaprezentowanej tabelki .

Bo jak na razie przez dwie strony pisania nie dowiedziałem się niczego nowego , czego bym nie wiedział, choć mogłem się domyślać . Ze zdjęć było widać ze to nie jest to samo , ale z nazwami i tak są problemy , bo funkcjonują różne .

Edytowane przez Gość

Raczej chodzi o te koncepcje wymiany R-11 na R-13 na naszych samolotach,i własnie stąd ten RF .

No to jak to wszystko wiedziałes to czemu nie przelałes na komputer ? były by 2 posty zamiast 2 stron...

Edytowane przez Gość

Raczej chodzi o te koncepcje wymiany R-11 na R-13 na naszych samolotach,i własnie stąd ten RF .

em -zdecyduj się , opieramy się na instrukcji , biuletynie którego jak twierdzisz nie masz , rozmawiamy o zasobnikach foto , czy o koncepcji " fatamorgana " wymianie silników z R-11 na R-13. Bo skoro piszesz 21RF to jest to jednoznaczne z samolotem dla Egiptu.

Jakby to czytał ktoś nie zorientowany doszedł by do wniosku że mielismy zamiar posiąść samolot Mig-21RF z silnikiem R-13 zdolnym nie tylko do napędu samolotu , ale posiadającym możliwość fotografowania .

Wybacz jestem za stary na takie skakanie z tematu na temat , ten OSF nie dla mnie. Albo się traktujemy poważnie , wrzucamy materiały w miarę całości i wtedy dyskutujemy , wyciągamy wnioski , szukamy dalej , a w ten sposób bawimy się w wielką grę , a w sumie robi się z wątku groch z kapustą .

A gdzie oficjalnie ,skoro tak ochoczo skaczesz, jest napisane ze Egipskie 21 to RF ? Śmiało czekam .

Wybacz jestem za stary na takie skakanie z tematu na temat , ten OSF nie dla mnie. Albo się traktujemy poważnie , wrzucamy materiały w miarę całości i wtedy dyskutujemy , wyciągamy wnioski , szukamy dalej , a w ten sposób bawimy się w wielką grę , a w sumie robi się z wątku groch z kapustą .

Nie sądze ,poniewaz to sie wszystko zazebia .To że Wy mieliscie przez cale aktywne zycie zawodowe styczność tylko z jedna wersja samolotu , no musze powiedziec ,ogranicza Was .Macie zawęrzony ogląd i jednostajnie podchodzicie do tematu .

Łatwo Ci sie nasmiewac ,ale wymiane silników na R-13 próbowano forsowac jeszcze na początku lat 80 tych . Któs zdał sobie sprawe że samolot z tym silnikiem posiada jednak lepsze charakterystyki .A ze nie było pieniedzy ,to poszło w niebyt.

Twoje

Łatwo Ci sie nasmiewac ,ale wymiane silników na R-13 próbowano forsowac jeszcze na początku lat 80 tych .

Moje

Jakby to czytał ktoś nie zorientowany doszedł by do wniosku że mielismy zamiar posiąść samolot Mig-21RF z silnikiem R-13 zdolnym nie tylko do napędu samolotu , ale posiadającym możliwość fotografowania .

Czy naprawdę sądzisz że moja wypowiedż dotyczyła koncepcji wymiany silników z R-11 na R-13 ? Bo mi się wydawało, że miałem na myśli bałagan jaki wkradł się do sposobu prowadzenia tego wątku, zaczynania jednych tematów , za chwilę skakania na następne .