Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

young napisał

Nikt, nawet miłośnicy ołówka, pretensji nie będzie robił jeśli wyjdzie trochę jaśniejszy/ciemniejszy ;)
Pewnie że nie .O warsztat prosimy, jak najbardziej.O odcień koloru " mgły o poranku " [ co za romantyczne okreslenie ] nie masz się co przejmować .Jedno jest pewne , po wykonaniu pierwszego przejscia [ czyli pewnych prac i obsług zwiazanych z porą roku ], a przed wszystkim umyciu samolotu za pomocą szczotki , pasty bhp, proszku , rozmieszanych w wiadrze z gorącą wodą to ta mgła o poranku na pewno zmieniła odcień. Ze już nie wspomnę o spłukaniu tej mikstury z płatowca z pomocą sprzętu straży pożarnej .Farba była raczej matowa, niezabezpieczana lakierem , więc każde takie potraktowanie płatowca [ co najmniej 2x w roku ] plus bieżąca eksploatacja odbijało się na wyglądzie i odcieniu płatowca .Tak więc z tymi odcieniami, numerami farbek, katalogami to bym za bardzo nie przesadzał .Przynajmniej jeśli chodzi o samolot będący w bieżącej eksploatacji.

Cześć wszystkim. Mam pewien problem, jestem w trakcie budowy MI-2, ale przymierzam się od dłuższego czasu do budowy MIGa-21 bis ze Zvezdy. Pytanie jest następujące - próbuję dobrać odpowiedni kolor aluminium, pod pędzel. Chciałbym żeby to był dobrze kryjący akryl. Co możecie mi polecić? W ostateczności pomaluję go metalizerem Model Master 1418 Aluminum wiem, że nie jest dedykowany do pędzla, nie mniej jednak małe elementy którymi malowałem MI-2, bardzo ładnie wyglądały.

Poza tym nie wiem czy kolor zielony jaki dobrałem jest odpowiedni do elementu statecznika pionowego. Mój typ to Mr. Hobby H006. Słyszałem, że ile MIGów tyle odcieni zieleni, ale chciałbym być pewny Pozostałe typy to wnętrze - Mr. Hobby H046 Emerald Green, bądź też Model Master 2135 Interior Blue-Green. Proszę was fachowców o poradę dla początkującego.

Pozdrawiam Dawid

To porownanie koloru MM 2135 z blacha z panelu kabiny MiG-23 po remoncie w Deblinie. Moim zdaniem MM jest dobra farba do malowania wnetrz MiGow. Odcienie roznily sie w zaleznosci od zakladu produkcyjnego, miejsca gdzie samolot byl remontowany. Emalia MM moim zdaniem jest wyposrodkowana do wszystkich odcieni.

corour_by_marek1101-d3dvq8g.jpg

Dzięki Marek za fotke porównawczą

jeśli chodzi o aluminium to pod pędzel nadaje się Vallejo Air po rozcieńczeniu 40% /nr nie pamietam ale jak wieczorkiem będę w domu to podam/ Tylko tzreba zabezpieczyć bezbarwnym bo sie wyciera.

Co do stożka i anten na Migu 21 to pactra A11

Dzięki Panowie za pomoc Jeszcze tylko jedna sprawa czy do zabezpieczenia Vallejo VAL-71062 czyli, rzeczonego aluminium wystarczy sido przed kalkami i washem, czy ma to być jakiś konkretny dedykowany, np. lakier do metalizerów Model Master? I na pewno farbka dedykowana do aero nada się do pędzla?

Powiem tak,aluminium vallejo zabespieczyłem sidoluxem i troche się rozpłynoł nie wiem czy to wina sido czy za krótko aluminium schło,przy nastepnym modelu zabespieczyłem glosem Gunze i było ok.Polecam jeszcze aluminium z Gunze nr 218 Mr.metal Color ,tylko trzeba go wypolerować /szmatka,chusteczka ale bez farfocli/ i zabespieczałem go pędzlem sidoluxem i nic się nie działo,z tym że Alu Gunze nakładałem aero i nie wiem jak będzie pędzlem przy duzych powierzchniach,na małe alementy kładzie sie ok, jest dosyc mocno rozcienczony już w słoiczku.

Pytam o ten Model Master 1418 Aluminum bo ostatnio wpadły w moje ręce metalizery Model Master i jestem zadowolony. Kładłem je na małe powierzchnie i efekt po wypolerowaniu był super. Jednak też są to teoretycznie metalizery do aerografu i które zabezpiecza się przed wycieraniem dedykowanym lakierem. Nie wiem po prostu czy brnąć w to dalej i sprawdzać jak zachowuje się to aluminium pod pędzlem, dlatego szukam alternatywy w akrylu.

Ja maluję 21-sze aerografem Humbrolem 27002, ale w ostatnim 21 który kończę (szaro-szary MF) pomalowałem zbiorniki metalizerem MM. Fajnie sie poleruje i można uzyskać taki odcień jaki się chce.

Ja również używam metalizerów MM i zabezpieczam je sidoluxem. Patyczek do uszu i jazda Zero kłopotów. Ale fakt, przez noc sobie metalizer schnie zanim go zabezpieczę.

Ale Wy Panowie zapewne używacie tajemnego i super ekskluzywnego sprzętu jakim jest aerograf. a póki ja na aerograf nie nazbieram zmuszony jestem operować pędzlem Stąd pytanie czy są jakieś przeciwwskazania do malowania metalizerami MM pędzlem?

"Sreberne" są wyrzutnie APU. Malborskie Migi były raczej szare. Zresztą mamy tutaj fachowców co na maszynach z Królewa Malborskiego się znają...

Potwierdzą, a może zaprzeczą.

Szary?

bartek33365

Mała prosba, myslę że Szanowni Moderatorzy nie będą mieli mi tego za złe. Nie powielajmy tematów odnosnie 21. Bo tego jest naprawdę sporo pod poniższym linkiem .

viewtopic.php?p=414859#414859

Piotrek.S.

Może być szary, jasno-siwy, siwy , na pewno nie białawy jak by wynikało z niektórych ujęć. Proszę mi wybaczyć moje niezbyt drobiazgowe określenia kolorów 21. Dla mnie było ważne żeby był sprawny i czysty po umyciu. A ten samolot akurat wiąze się ze wspomnieniami z Zegrza Pom. i ceremonią przyjęcia przez starych techników do swojego Szacownego Grona. Ze względu na wczesną porę nie będe zagłębiał się w temat.

Dla bartek33365

Na pewno nie jest srebrny.Jak przejrzysz trochę powyższy wątek znajdziesz odpowiedni kolor [ zresztą Koledzy biegli w dobieraniu kolorów i farb na pewno pomogą ]

Dwa zdjęcia z tego samego okresu

87063.jpg

Uploaded with ImageShack.us

87064.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mała prosba, myslę że Szanowni Moderatorzy nie będą mieli mi tego za złe. Nie powielajmy tematów odnosnie 21.

Na pewno nie ma sensu zakładanie kolejnych wątków o MiG-21. Jest tylko problem - wątek ma ponad 130 stron, to zaczyna być nie do przejrzenia, szczególnie jak się szuka informacji, która pojawiła się w 2-3 postach.

Może ktoś ma jakieś pomysły, jak przemeblować ten wątek, żeby był bardziej dostępny? Jeżeli jest taki "szaleniec", niech założy oddzielny wątek z propozycjami.