Firefly Vc Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 Ja mam takie pytanie jak wykonałeś te wytłoczenia na skrzynkach na tylniej płycie śilinkowej bo sam ma takie i niewiem jak to wykonać???.Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 P.S. Ma ktoś niepotrzebne koła od Dragonowskiej (bądź innej poprawnej) Pantery. Chodzi o te z gumowymi bandażami. Chcę wrzucić na wieżę 2 zapasowe a mam na stanie tylko z odzysku Italerkę, więc trochę nie bardzo. Mogę się wymienić na stalowe koła. Jeśli nadal jesteś zainteresowany to odezwij się na PW. Mam koła z dragonowskiej Pantery A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Ja mam takie pytanie jak wykonałeś te wytłoczenia na skrzynkach na tylniej płycie śilinkowej bo sam ma takie i niewiem jak to wykonać???.Dzięki i pozdrawiam. Wziąłem długopis i naciskając przejechałem czubkiem po przetłoczeniu, też się bałem tego bo nigdy nie robiłem ale uwierzyłem w instrukcje Voyagera i zrobiłem jak kazali. Bardzo fajnie to wychodzi, tak samo robiłem nity na błotnikach (słabo je widać na fotkach). Co do kół, to właśnie reggy się odezwał i mówi, że ma na stanie. Więc narazie dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Witam, od wczoraj trwa okładanie blachami. Dorobiłem trochę pogniecione błotniki i trochę elementów płyty nadsilnikowej. Zacząłem tez robić uchwyt na narzędzia z jednej strony, przy próbie przyklejenia okrągłego "daszka" na końcówkę plastikowego pręcika, owy daszek poleciał w nieznanym mi kierunku i został wchłonięty przez podłogę . Będzie trzeba dorabiać. Skleiłem też korpus wieży. Coraz fajniej to wszystko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Wygląda ciekawie ale i tak malowanie to to na co tygryski czekają najbardziej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Nieźle, tylko nie wszystkie blaszki są lepsze niż plastyk, np osłona wizjera kierowcy, powinna być z jednego elementu, ale przed malowaniem szpachla pójdzie ? I ten element w rzeczywistości chronił wizjer, tak cienka blaszka by nie uchroniła przed niczym. No i wieszaki na zapasy gąsienic chyba za cienkie- to były kawały stali dość grube. Ale to moja opinia. Niekiedy fototrawienia psują efekt - za cienkie są. I, producenci blach sporo błędów robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 W sumie fatk ale te zaczepy na zapasowe ogniwa gąsienic są za duże i nie można ich tam umieścić wiem bo 2 dni temu taki sam model skończyłem.Pozdrawiam ( mam pytanie czy ta druga pokrywa od śilnika ktura jest do wyboru jest ci potrzebna???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 ...mam pytanie czy ta druga pokrywa od śilnika ktura jest do wyboru jest ci potrzebna??? Niestety uległa zniszczeniu bo najpierw ją wkleiłem a potem zobaczyłem, że przez umiejscowienie haków do podnoszenia nie wejdzie wentylator po lewej. Wyrwałem ją i jest zniszczona. Budowy ciąg dalszy. Boki kadłuba dostały blachy i część silnikowa. Jest już skończona i muszę tylko zasobnik na wycior na niej umieścić. Pobawiłem się też w ozdabianie wieży, dałem Dragonowskie wieszaki na gąsienice. Jak ja to wszystko pomaluje? Brakuje jeszcze kilku drobiazgów ale to juz po malowaniu przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Ta Panthera ktura jest na fotografi to jest model wczesny a ty zrobiłeś model póżny ale to jest moja mała sugestja.Dzieęki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 Ta Panthera ktura jest na fotografi to jest model wczesny a ty zrobiłeś model póżny ale to jest moja mała sugestja.Dzieęki i pozdrawiam ..i ma zimmerit a moja nie . Wiem, że to inna wersja. Nie chodziło mi, że robię dokładnie ten wóz, a samą konfigurację. Wzoruję się tylko robiąc: zniszczenia błotników, zasobnik na wycior z tyłu kadłuba i gąsienice oraz koła zawieszone na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Aha wybacz myslałem że się wzorujesz w 100%.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 ...np osłona wizjera kierowcy, powinna być z jednego elementu, ale przed malowaniem szpachla pójdzie ? I ten element w rzeczywistości chronił wizjer, tak cienka blaszka by nie uchroniła przed niczym. Dopiero przeczytałem . Jakiś zalatany byłem. Ta osłona to była przeciwdeszczowa i nie miała chronić przed odłamkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 też się pomyliłem przy pokrywach silnika, ale już nie wyrywałem, a przesunąłem hak jeden tak jak w miałbyć w drugiej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 Witam, dzisiejsze popołudnie spędziłem na składaniu podwozia i gąsek. Koła są zamocowane na sucho i będą zdjęte do malowania. Gąski są zalane klejem i schną. Ułatwiłem sobie pracę przy zakładaniu gąsek naklejając taśmę Tamiya od środka, widać ją na zdjęciach. Różne niedoskonałości wyprostuję po zdjęciu gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Ale Panterka sie szkuje Wybrałeś już może kamo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 Tak dokładnie to nie . Ale będzie to trójbarwne plamiste kamo z ostrymi krawędziami kolorów. Zastanawiam się jeszcze czy dawać kropki "ambush" czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 Mały postęp i mało zdjęć . Przykleiłem narzędzia i aby skończyć kadłub to muszę tylko zrobić zasobnik na wycior. I od razu mam pytanie: czy przy tym zasobniku, jak był przerzucony na tył, to był łom? Jeśli nie, to gdzie poszedł Nigdzie na rzutach nie mogę go zlokalizować. Ufff, mam dość drobiazgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Lipca 2009 Autor Share Napisano 20 Lipca 2009 Mam śnieżną panterę . Psiknąłem podkładem pod akryle. Zrobiłem to takim specyfikiem: Jest to farba akrylowa w spraju dostępna w plastycznych. Już używałem tego do malowania samolotu pasażerskiego. Ponieważ jest to akryl więc nawet drobne zacieki powstałe przy malowaniu "ściągają się". Pomyślicie, że jak akryl może się trzymać plastiku. Gdybym nie przeprowadził testu to bym nie użył. Pomalowałem parę elementów nie wykorzystanych do budowy i chwile po malowaniu to złazi pod paznokciem, ale jak wyschnie dobrze to kamień. Nie idzie tego zedrzeć. A i później akryle na tym ładnie siadają i też nie schodzą, to samo dotyczy elementów metalowych ale ciut gorzej się trzyma (ale przecież nikt nie będzie na siłę paznokciami drapał), przy normalnych pracach przy modelu nic się nie stanie. Koszt takiej puszki 200 ml to od 11 do 16 zyla. Są dostępne w szerokiej palecie kolorów Dobra a teraz zdjęcia modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Pomyślicie, że jak akryl może się trzymać plastiku i metalu ! sry, za off top, ale nei mogłem sie powstrzymać ;) po podglądam dalej. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Najs i widzę że Ci czyściutko wyszło z taką ilością pierdółek Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Porażka Kolory wyszły jakieś dziwne. O ile zieleń i brąz są ok to ten piaskowy raczej za ciemny (tak mi się wydaje). Kładzenie kolorów to też masakra, w ogóle nie chcą kryć. Po położeniu 2 warstw wszystko prześwitywało. Zrobiłem test i musiałbym walić farbę nierozcieńczoną prosto z butelki żeby pokryło (i to 2 warstwy). Na pewno robię coś źle bo przecież Vallejo Model Color zachwalane były. Porobiły mi się smugi i zacieki. A te kropki kamo wyraźnie odstają jak się spojrzy pod światło Liczę, że te kasztany jakoś się schowają po washu i filtrach. Pod but, czy masakrować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Pod but, czy masakrować dalej Hmm, mam to samo z Karasiem A może spróbowałbyś jakimiś olejnymi? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Masakrować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 A może spróbowałbyś jakimiś olejnymi? Też już nad tym myślałem ale dawać kolejną warstwę olejów na nierówne akryle, to nie bardzo. Kurde no, przecież rozcieńczałem jak trzeba wodą. Zastanawiam się czy to nie wina podkładu. Ale przecież miał matową powierzchnię, żeby się farba czepiała a tu taki zonk Po prostu nie mam pojęcia co jest źle. Zaraz chyba wezmę jakiś złom i przetestuję te farby. Jeśli się okaże, że na zwykłym olejnym siądą ładnie to znaczy, że dałem d... z podkładem. A wtedy zatłukę się własnymi rękoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Też już nad tym myślałem ale dawać kolejną warstwę olejów na nierówne akryle, to nie bardzo. Ja bym spróbował z olejami na jakimś złomie. Jak wyjdzie -> zmywaj farbę i jedziesz od nowa. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi