Andrzej Godlewski Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 No i proszę niby zapomniana wojna a tu parę osób zainteresowanych , sądzac po modelach i poszukiwanej literaturze to starzy wyjadacze. Modele jak prawdziwe, gdyby im zrobił fotki w odpowiednim ujęciu to za oryginał mogły by uchodzić, gratuluje tym bardziej. iż od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Z WWI mnie się najbardziej podobają samoloty. Jak tylko kupię psikawkę mam zamiar zacząć w tym kierunku działać. Na razie gapię się ze ślinotokiem na modele samolotów z tego okresu w 1/72 autorstwa kolegów sianko i ZIO BY NAITT. To taki mój punkt docelowy w tym temacie Pancerka z tego okresu - dla mnie jakaś taka nieciekawa. Nie mają w sobie tego "czegoś" co sprawia, że patrząc na zdjęcie pojazdu chce się go skleić od zaraz. Tutaj późniejsze konstrukcje biją te "wczesne formy ewolucyjne" na głowę - wg mnie oczywiście. I dlatego szansa na to, że coś z nimi zrobię jest znikoma. Ale samoloty... ech.... piękne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 No super z tym Fordem!!! Czekamy na jakie zdjęcia. Modele twoje dobrze pamiętam, ROBIĄ DUŻE WRAŻENIE! Choć nieststy w realu nie widziałem :/ Kiedys ci zdjęcia Whipetta podsyłałem (BTW ukazał się ten artykuł? Zerkałem po sklepach ale chyba przeoczyłem. Relacja z budowy Forda jest na Modelworku viewtopic.php?p=228034&highlight=#228034 Odnośnie artykułu, miało się ukazać. Ale jak narazie nic z tego nie wyszło. Nowe fotki Whipeta mam w planach. Ale to chyba nastąpi dopiero jak zrobie nowego Marka V lub jak skończę Forda. Pozdrawiam Jacek PS. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym A7V w 1/16 http://www.store-juckenburg.de/catalog/product_info.php/cPath/21_29/products_id/183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 A jak wyglądała strzelców wyborowych w I wojnie, jakie były początki, jak działali, jakie było ich zadanie oraz mundury? Jak działała artyleria? Jak wyglądała sprawa łączności? Trochę pytań ale bardzo mnie to interesuje a mało znajduję. Z góry dzięki Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Na temat działań strzelców wyborowych podczas I wojny światowej był fajny artykuł w Militariach XX Wieku Nr.1(5) Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Na temat działań strzelców wyborowych podczas I wojny światowej był fajny artykuł w Militariach XX Wieku Nr.1(5) Wie może ktoś jak się do tego dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Wie może ktoś jak się do tego dostać? Oczywiście http://sklep.kagero.pl/product_info.php?cPath=39_31&products_id=794 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Mnie interesują niemieckie pułki taborowe z I wojny światowej , jeśli ktoś zna jakieś interesujące strony albo publikacje na ten temat to będę wdzięczny za informacje.A jeśli chodzi o temat I wojny światowej w modelarstwie to są bardzo fajne figurki firmy M-model http://www.figus.pl/I_Wojna_Swiatowa-k167-0-3-default.html Ostatnio myślałem nawet nad wykonaniem na podstawie tych figur powstańców wielkopolskich , a tak nawiasem mówiąc to powstanie wielkopolskie mimo że zwycięskie jest również zapomnianym epizodem w naszej historii . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Ponawiam pytanie co do altylerii oraz dodaję nowe: jak wyglądał transport żołnierzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 O jaką artylerie chodzi?a transport to jaki morski, drogowy ,kolejowy? Sprecyzuj pytanie bo wszystkie tematy są tak rozległe że i pomóc trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 O jaką artylerie chodzi?a transport to jaki morski, drogowy ,kolejowy? Jeżeli chodzi o artylerie to ciężką polową, haubice i te sprawy, szczególnie początek wojny, ich rozlokowanie i system działania. Transport kolejowy i drogowy , jak wyglądał i jak przebiegała jego zmiana. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 (edytowane) Nie da się w paru zdaniach opowiedzieć o tych logistycznych zagadnieniach Wielkiej Wojny trzeba to rozwarzać w kontekscie poszcególnych działań bojowych zarówno na zachodzie i na wschodzie. Każda z armii posiadała takowy sprzet i używała zróżnym skutkiem. Generalnie należało byś poczytał książki o tej tematyce tam na pewno znajdziesz odpowiedzi. W tej chwili na przyklad jestem na etapie udziału wojskowych koleii polowych w wojnie, i sam ten temat to pare ładnych grubych książek do przeczytania, temat rzeka a co dopiero inne zagadnienia. Edytowane 15 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Wielka wojna ma swoją otoczkę. Mnie najbardziej zawsze fascynowały fortyfikacje. Te ciągi okopów, zasieków, forty fotografowane z powietrza... to jest to Miałem okazję poszwendać się dzionek w okolicach Verdun... Moooooocno klimatyczne miejsce.... wystarczy przymknąć oczy, i od razu sielankowa trawka na pagórkach zmienia się w wyrzucane w powietrze błoto Są miejsca gdzie nie ma praktycznie kawałka równego terenu, wszędzie mniejsze lub większe "dołki". Mam nadzieję wybrać się kiedyś tam na parę dni i powłóczyć się z plecakiem po szlakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Wielka wojna ma swoją otoczkę. Ano Większość współczesnych technologii wojskowych raczkowało: pierwsze czołgi, pierwsze samoloty, pierwsze okręty podwodne... a maszyny z początków swojego istnienia mają swój niepowtarzalny urok. Jakiś czas temu "utonąłem" w sprzęcie z początku ubiegłego wieku i tak zostało... Tylko trochę ciężko z fotografiami... Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Napisze tak ,jeśli chcemy wiedzieć jakie były poczatki naszego wojska w niepodległej Polsce, to siłą rzeczy musimy sięgnąć do Wielkiej Wojny. Od razu nie pojawiły się tankietki, czy 7Tp coś było pierwsze i niewątpliwie jest to temat dla modelarzy historyków bo w tym temacie nic na tacy podane nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Ok, kiedy mogło wystąpić teoretycznie I. zrzut bomby z samolotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Pierwsze bomby zrzucano już w 1849: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/nalot_balonow_czyli_pierwsze_bombardowanie_w_historii_74278.html ...natomiast z samolotu jako pierwsi bombardowali Włosi, zrzucając z maszyny Etrich Taube ["taube" to gołąb chyba? ] cztery bomby na żołnierzy tureckich podczas konfliktu o Trypolitanię i Cyrenajkę w listopadzie 1911 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 (edytowane) Od razu nie pojawiły się tankietki, czy 7Tp coś było pierwsze i niewątpliwie jest to temat dla modelarzy historyków bo w tym temacie nic na tacy podane nie jest. Taaak jest! Właśnie zamówiłem: Edytowane 21 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Ja bym z chęciął posklejał coś z Wielkiej Wojny w 1/35. Ale nie żywica, tylko zwykły plastik. Ciekawe czemu nikt tego nie robi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Skoti, no co ty - parę modeli tanków jest, Interus robi, Emhar... Poza tym, zawsze możesz sobie również jakiegoś szmatopłata poskładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Tauro ma ciekawą ofertę, i czołgów i figurek (niestety figurek nie miałem w łapie, na boxartach średnio wyglądają) krajowy RPM przecież FT17 zrobił :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 dzięki za podpowiedź Panowie. Pewne obiekty trafiły na listę potancjalnych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi