Grzegorz Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 (edytowane) Lubuskie Muzeum Wojskowe W Zielonej Górze z/s w Drzonowie... Dzięki uprzejmości LMW w Drzonowie a w szczególności pana Jarosława Sobocińskiego (odpowiedzialnego w muzeum za kolekcję eksponatów lotniczych...), zezwolono nam na wykonanie wielu zdjęć sprzętu, który, na co dzień znajduje się na terenie LMW... W imieniu załogi forum, i hobbystów wszelakiej maści chcę za tę przychylność szczerze podziękować... Poniżej zaprezentuje wam ułamek tego, co znajduje się na terenach wystawienniczych, nie są to wszystkie eksponaty oczywiście, i zestaw zdjęć jest dowolną mieszanka tego, co mogliśmy sfotografować.... Poszczególne eksponaty (sprzęt z podziałem na kategorie...) zostaną szczegółowo przedstawione w dziale SKALA 1:1 w odrębnych watkach tematycznych... Edytowane 1 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 Podziękowania dla udostępniających eksponaty i fotografie. Czekam na cedena, zwłaszcza BTR-y, PT-76, Ziły i saperskie gadżety Swoją drogą, niby nie za wiele BTR-60 mieliśmy na użytek milicji, a to tu, to tam się jakiś znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 Czy tematy lotnicze też sie pojawią na forum??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Listopada 2006 Autor Share Napisano 22 Listopada 2006 Oczywiście tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 Super, bo szczególnie zależy mi na sanitarnym Sm-2 Czekam z niecierpoliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 Mozecie cos wiecej napisać o tym muzeum?? bo pierwszy raz słysze o nim... Nie mam daleko i moze sie wybiore:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Listopada 2006 Autor Share Napisano 22 Listopada 2006 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=lubuskie+muzeum+wojskowe&btnG=Szukaj+w+Google&lr= http://lotnictwo.net/galselect.php?p=0&ui=685&ti=150&mi=52&quer=1=1&selectby=fotoID%20DESC&wpis= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 to tez znalazłem... chodzi mi bardziej o własne odczucia tych co tam byli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Listopada 2006 Autor Share Napisano 22 Listopada 2006 Odczucia...Hmm..... Poprosiłbym o czasowy azyl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2006 Share Napisano 24 Listopada 2006 Grzegorz, mam pytanie, bo ilość sprzętu jest imponująca, ale czy ktos o to dba? Czy konserwuje, odnawia? Bo troszke wygląda tak jakby sprzęt ulegał lekkiej biodegradacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wellington Napisano 24 Listopada 2006 Share Napisano 24 Listopada 2006 Muzeum dba o swoją kolekcje w miarę dostępnych środków, czyli jakieś ochłapy z budżety i reszta od sponsorów, tak wiec odpowiedzi udziel sobie sam.... , smutna Polska rzeczywistość. żeby sprzęt był w idealnym stanie musiałby być eksponowany w hangarach, a na to po prostu muzeum w żadnym wypadku nie stać. pozdrawiam Wellington Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Listopada 2006 Autor Share Napisano 24 Listopada 2006 Poprzednik mnie wyręczył ... Dodam tylko ze eksponaty muzealne stojące na wolnym powietrzu są okresowo myte, czyszczone i konserwowane... Zdjęcia robiliśmy w skrajnych jak dla muzeum warunkach, bo w późnej jesieni, czyli opady deszczu (stąd te naloty...) i opady liści z drzew z całym dobrodziejstwem reakcji chemicznych zachodzących przy ich zaleganiu... Gwarantuje ci ze po ustaniu wrednych czynników każdy egzemplarz jest doprowadzany do świetności „twarzy” i to kilka razy w roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 Ja czekam na fotki czegoś z lotnictwa!A co to za pojazd jest na 6 fotce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2006 TOPAS "dowodzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 29 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2007 W dużym skrócie zawartość „pawilonu wystawowego” na terenie muzeum... Oczywiście będzie więcej zdjęć (w Skala 1:1...)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Kwietnia 2007 Share Napisano 29 Kwietnia 2007 W pierwszej chwili myslalem, ze to Gawron ale widze, ze maja tam Jaka-12M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Link do strony muzeum http://www.orasoft.net.pl/~leszek.ch/museum/ pozdrawiam i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 1 Października 2008 Autor Share Napisano 1 Października 2008 Link do strony muzeum http://www.orasoft.net.pl/~leszek.ch/museum/ pozdrawiam i zapraszam Na głównej stronie mamy linka do muzeum... Kurcze nie działa... Naprawimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 A Stuga już tam niema, jest sobie w Anglii Bo w muzeum był w depozycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Jakoś na wiosnę tego roku moja małżonka z córką przebywały w okolicach Zielonej Góry i po powrocie okazało się , ze też trafiły na ten skansen - przywiozły trochę zdjęć i wrażenie , ze to wszystko stoi i niszczeje... .jpg].jpg].jpg].jpg] .jpg].jpg].jpg].jpg] .jpg].jpg].jpg].jpg] .jpg].jpg].jpg].jpg] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 TOPAS "dowodzenia" Dowodzenia - tak, ale jest to BTR-50PU L ps. od niedawna w muzeum jest tez "PION" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Czołem Ostatnio miałem okazję być właśnie w tym muzeum, tak wewnątrz, jak i na zewnątrz, oraz w hangarze. Świetna sprawa, ale szkoda że nie było jakiś zachodnich pojazdów i samolotów. Jako, że pogoda jak najbardziej sprzyjała robieniu zdjęć, załączam kilka. Udało mi się ustrzelić kilka fotek wewnątrz (mimo zakazu i niemiłym paniom akurat pracującym w muzeum). Więcej na: http://www.flickr.com/photos/58244643@N04/ Więcej fotek niebawem Dodam tylko, że panie w pracujące w tym muzeum, nie miały nic chyba do roboty, bo ciągle patrzyły na nas i kontrowały czy nie robię zdjęć... Do tego plotkowały i czekały tylko aż sobie pójdziemy już. ("Stare krowy" i tyle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 Watek o Muzeum w Drzonowie znalazłem przez przypadek, widzę że nie ma żadnych postów od dłuższego czasu, więc kilka słów ode mnie. Muzeum w Drzonowie jest częścią Muzeum Ziemi Lubuskiej i jak każde państwowe muzeum żyje z pieniędzy pozyskanych od państwa i tak jest jak jest. Dzięki zaangażowaniu pracowników i wolontariuszy duża część eksponatów jest przywracana do swojej świetności. Niejednokrotnie kustosze sami w zaprzyjażnionych firmach i jedn. wojskowych prosili o materiały do konserwacji. ponadto pozyskali nowe eksponaty jak np 2S7 pion czy zestaw plot 2K11 Krug. W 2013 przybędzie MTLB w wersji dowódczej, itd. Moje słowa podyktowane są chęcią przybliżenia tego Muzeum i polubienia nawet tych niechętnych zwiedzającym Pań, wystarczy się uśmiechnąć pogadać poszukać kustoszy Jarka Sobocińskiego - kopalnia wiedzy o lotnictwie , czy Tadeusza Blachurę - pojazdy. Wraz z moim kolegą jeżdzimy tam co roku mamy do pokonania 476 km i powiem wam że nie żałujemy żadnego z wyjazdów - zachęcam gorąco do odwiedzenia tego muzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 Będąc w październiku na wycieczce "Szlakiem dobrych praktyk" zorganizowanej przez Muzeum Oręża Polskiego z Kołobrzegu, odwiedziliśmy też Drzonowo - pomimo, że dotarliśmy tam w sobotę wieczorem, już po godzinach otwarcia muzeum personel na nas poczekał i oprowadził za co jestem ogromnie wdzięczny. Zachwycony jestem zgromadzonym sprzętem na wystawie plenerowej i planuje dłuższy pobyt w 2013, bo godziny wieczorne nie sprzyjały robieniu dobrych zdjęć. Jednak na pewno mogę powiedzieć jedno i poprzeć Zenka: Gorąco polecam odwiedzić Drzonowo! I parę zdjęć: http://www.sokol.slupsk.pl/Drzonowo2012/thumb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Zmiana adresu nieoficjalnej strony muzeum http://lmm.lchm.net84.net/ Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi