Wymysl Napisano 25 Listopada 2025 Share Napisano 25 Listopada 2025 10 godzin temu, martinello napisał: Czy to było równoczesne - czy zdarzały się samoloty np. z małym wlotem i wąską pokrywą działek ? Były takie. Np. MA304/RF-H latem 1943, albo też RF-H, ale EN182 rok później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewka Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 Cześć, razem z synem przymierzamy się do zbudowania pierwszego modelu. Wybraliśmy F-16N Fighting Falcon 1:72 Hasegawa C12, i tu mam pytanie: jak wybrać kolory farb? Czy będą wymienione w instrukcji, czy mamy je sobie sami określić? Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 (edytowane) Hasegawa ma podane kolory wg palety Mr.Hobby. Tylko seria Aqueos może być pod pędzel. Edytowane 27 Listopada 2025 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewka Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 Dzięki za informację. Czyli nie ma rady, musimy najpierw poczekać aż przyjdzie model i dopiero wtedy zamówić farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 Niekoniecznie https://www.scalemates.com/kits/hasegawa-00342-f-16n-fighting-falcon--128852 Na tej stronie można pobrać instrukcję i podejrzeć farby. Jeśli syn maluje pędzlem (tak zakładam skoro startujecie), to interesować Was będą numerki z białych prostokątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 (edytowane) @Ewka wysłałem PW https://www.scalemates.com/products/img/8/5/2/128852-57-instructions.pdf Edytowane 27 Listopada 2025 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewka Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 O, dzięki wam serdeczne za instrukcje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 Poszukuję kilku zdjęć malowania Su-22 służących w 8PLMB, może ktoś ma w swoich zasobach i zechciałby sie podzielić. Chcialbym odwzorować kamuflaż z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 7 Grudnia 2025 Share Napisano 7 Grudnia 2025 (edytowane) Witam ,szukam planów (oprócz 4+) do Mig 21 PFM (SPS). Jeśli ktoś ma takie i mógłby udostępnić byłbym bardzo wdzięczny, chodzi mi plany z tej serii Edytowane 3 Stycznia przez ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 10 Grudnia 2025 Share Napisano 10 Grudnia 2025 (edytowane) Czy są zdjęcia tego systemu do oprysków czy to raczej graficzna fikcja ? (fot. internet) Edytowane 1 Stycznia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Grudnia 2025 Share Napisano 10 Grudnia 2025 Chemitrailsy rozsiewaja, i już nawet się nie kryją z tym. Depopulacja w najlepsze... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Empire123 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 Mam pytanie : o co chodzi z : Montex K32235 Ju 87R-2 Trumpeter? Myślę o tym: czy jest to kamuflaż kadłuba, czy maski kokpitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 Maski na oszklenie wewnątrz i zewnątrz, krzyże i litery kodowe, raczej też wąż ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Empire123 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 (edytowane) Dzięki. A są maski którymi można zrobić kamuflaż skrzydeł i kadłuba do Ju 87 R? Edytowane 29 Grudnia 2025 przez Empire123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Empire123 napisał: Dzięki. A są maski którymi można zrobić kamuflaż skrzydeł i kadłuba do Ju 87 R? Chodzi Ci o takie coś? https://www.mojehobby.pl/products/Junkers-Ju-87-B-G-R-Stuka-camouflage-pattern-paint-masks-for-Trumpeter-kits.html Edytowane 29 Grudnia 2025 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Empire123 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 Tak. Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 Czy kupował ktoś na aliexpres modele GWH, są sporo tańsze jak w Polsce, to jakieś podróbki czy można kupować? Chodzi o su-27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarGraj Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 10 godzin temu, Mario napisał: Czy kupował ktoś na aliexpres modele GWH, są sporo tańsze jak w Polsce, to jakieś podróbki czy można kupować? Chodzi o su-27 Brat kiedyś kupił dużo taniej na Alie. Pudełko niby ok, ale w środku wypraski bez worków i krzywo druknięte kalki. To wyglądało jakby ktoś na produkcji ukradł i sprzedawał. I to prawdopodobnie początki produkcji. Więc ryzyko jest potężne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) Mam z Ali A-10, normalny pełnowartościowy jak z modelarskiego. Z sukami jest to samo. Edytowane 30 Grudnia 2025 przez Pawel.G dodane zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 10 godzin temu, Mario napisał: Czy kupował ktoś na aliexpres modele GWH, są sporo tańsze jak w Polsce, to jakieś podróbki czy można kupować? Chodzi o su-27 Kupowanie na Ali to zawsze jest ryzyko. Praktycznie nie masz możliwości dochodzenia swoich praw. Nawet jak ktoś Ci poleci jakiś sklep to niczego to nie gwarantuje. Ja kupowałem wiele razy na Ali ale zawsze jakieś drobiazgi o wartości do 100 zł więc nawet jak mnie ktoś w końcu przekręci to i tak jestem na plusie. Miałem dawno temu małe zdarzenie z chińczykiem z Ali. Kupowałem model samochodu die-cast i po rozpakowaniu przesyłki okazało się, że kółka modelu były odłamane od modelu. Napisałem wiadomość do sprzedawcy. Przez dwa tygodnie była cisza a po dwóch tygodniach dostałem przesyłkę z Chin z porządnie zapakowanym modelem i kartką po angielsku z przeprosinami. Od tego czasu nabrałem do nich większego zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 Kupowałem na Ali ostatnio model Bombcata z GWH w 1/48. Pomijając fakt, że z kosztami wysyłki całość wyszła podobnie jak u nas i drobne uszkodzenie (w pełni naprawialne) jednej części w transporcie, to transakcja bezproblemowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 Fi103 Re 4 czyli załogowa wersja V1. Moje pytanie brzmi: jak mogłoby być to pomalowane na zewnątrz jeśli w ogóle ktoś to malował. Moje myśli: RLM02 lub goły metal. Ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 Biorąc pod uwagę czas, w którym były produkowane to raczej RLM66 niż 02. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 10.12.2025 o 21:17, panmopsik napisał: Czy są zdjęcia tego systemu do oprysków czy to raczej graficzna fikcja ? Kilka fotek kiedyś zachomikowałem z internetu, ale wolę wersję NASA Edytowane 30 Grudnia 2025 przez lord_karton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 21 godzin temu, Baas ArK napisał: Biorąc pod uwagę czas, w którym były produkowane to raczej RLM66 niż 02. To pewnie dotyczy kabiny pilota. Na zewnątrz kto wie. Było zbudowanych z tego co wyczytałem ok.170 egzemplarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi