greatgonzo Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca 6 godzin temu, Wymysl napisał: Jaki kąt nachylenia jesteś w stanie uzyskać? Ja wiem, z osiemdziesiąt stopni... . O ile model nie ma przeszkadzaczy w postaci np. podwozia., albo przeszkadzacze są stabilne konstrukcyjnie. I wymagane jest jakieś kreatywne klinowanie. Ta podstawka niekoniecznie w tym celu powstała, ale mnie wystarcza na tyle, że nie zastanawiam się nad jakąś inną. Raczej nic większego niż myśliwce w 48, ale to jest kwesta przyjętych gabarytów. U mnie max to P-38. 1 Cytuj
dante Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Jezeli masz dostep do drukarki 3D to mozesz tez sobie wydrukowac cos takiego: https://www.thingiverse.com/thing:7051375 2 Cytuj
Wojtek59 Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Czy ktoś wie co się stało ze stroną ibgmodels.com ? Cytuj
jmx62 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Pytanie o to bardzo efektowne malowanie Messerschmitta. Co to za jednostka, gdzie takie coś latało i czy byly jeszcze może inne typy maszyn niemieckich w podobnym malowaniu? Cytuj
Slawek_26869 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Wygląda to na malowanie JG 54 z 1941 roku Cytuj
barszczo Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia 2 godziny temu, jmx62 napisał: Pytanie o to bardzo efektowne malowanie Messerschmitta. Co to za jednostka, gdzie takie coś latało i czy byly jeszcze może inne typy maszyn niemieckich w podobnym malowaniu? Tak, to jednostka JG54. Wcześniej takie malowania były na Bf109E z okresu walk w Jugosławii i Grecji. Poniżej chyba najlepiej obfotografowany Emil Paula Steindla: 1 Cytuj
jmx62 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia A nie było innych typów z podobnym schematem malowania? Gdzieś mi się majaczy Heniek111 i chyba Hs-129. No chyba że coś pomyliłem Cytuj
Baas ArK Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Hs-a bym nie wykluczał. Ale to bardziej nieregularne esy-floresy przy malowaniu pustynnym. Cytuj
Xmen Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Na jaki kolor pomalować wnętrze Bf-110 B.Główny kolor to na pewno RLM 02 ale nie wiem jak z z panelami na których były przyrządy.Czy też 02 czy może RLM 66? Cytuj
barszczo Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia 2 godziny temu, Xmen napisał: Na jaki kolor pomalować wnętrze Bf-110 B.Główny kolor to na pewno RLM 02 ale nie wiem jak z z panelami na których były przyrządy.Czy też 02 czy może RLM 66? Tu masz wnętrze wczesnego Bf110C, więc można założyć że wersja B była podobna. Całość faktycznie 02, a co 66 można wypatrzeć bez problemu. Na pewno tablica przyrządów i okolice wajch sterowania silnikiem, pamiętaj że wczesny 66 był nieco jaśniejszy : 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia W dniu 12.04.2026 o 21:36, jmx62 napisał: Gdzieś mi się majaczy Heniek111 i chyba 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 22 minuty temu, jmx62 napisał: Fajnie wygląda ale weź i zmaluj takiego robisz tak jak Niemcy: bierzesz puszke farby i napier....... Cytuj
mig Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 32 minuty temu, jmx62 napisał: Fajnie wygląda ale weź i zmaluj takiego Kamuflaż wygląda na "włoski" czyli sporo ciapek. Pędzel w dłoń i lecisz z tematem. Aerografem możesz pomalować kolor bazowy, ciapki to tylko pędzel. Cytuj
Cypis Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 2 minuty temu, mig napisał: Kamuflaż wygląda na "włoski" czyli sporo ciapek. Pędzel w dłoń i lecisz z tematem. Aerografem możesz pomalować kolor bazowy, ciapki to tylko pędzel. coś mi się kojarzy , że ktoś wydał kalki do takiego kamuflażu Cytuj
mig Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 4 minuty temu, Cypis napisał: coś mi się kojarzy , że ktoś wydał kalki do takiego kamuflażu Do tego malowania nie kojarzę kalek. Natomiast są kalki do malowań w "smoke ring". Cytuj
Soris Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 11 minut temu, mig napisał: Kamuflaż wygląda na "włoski" czyli sporo ciapek. Pędzel w dłoń i lecisz z tematem. Aerografem możesz pomalować kolor bazowy, ciapki to tylko pędzel. Odwrotnie, te ciapki to baza (RLM79?) i na to zielone esy floresy. 2 Cytuj
Xmen Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 15 minut temu, Cypis napisał: coś mi się kojarzy , że ktoś wydał kalki do takiego kamuflażu Taki kamuflaż to się maluje a nie nakłada kalkomanie. Cytuj
mig Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 1 minutę temu, Xmen napisał: Taki kamuflaż to się maluje a nie nakłada kalkomanie. I to jest jedyna słuszna koncepcja. Cytuj
Cypis Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) 20 minut temu, Xmen napisał: Taki kamuflaż to się maluje a nie nakłada kalkomanie. to się nazywa konserwatyzm Edytowane 18 Kwietnia przez Cypis 1 Cytuj
Xmen Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) 19 minut temu, Cypis napisał: to się nazywa konserwatyzm Być może ale wyobrażasz sobie nakładać taki kamuflaż w formie kalkomanii. PS.Zobaczę jak wyjdzie mi kamuflaż na MC 202 w "wianki". Edytowane 18 Kwietnia przez Xmen Cytuj
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, Xmen napisał: Być może ale wyobrażasz sobie nakładać taki kamuflaż w formie kalkomanii. to jest tylko kwestia czasu, cierpliwości i samozaparcia a te kalki do MC 202 wygladaja niezle Edytowane 18 Kwietnia przez BRAVO112 Cytuj
Xmen Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 39 minut temu, BRAVO112 napisał: to jest tylko kwestia czasu, cierpliwości i samozaparcia a te kalki do MC 202 wygladaja niezle Malowany zawsze wygląda lepiej i zajmuje mniej czasu. Wystarczy jedną kalkomanię źle położyć i cała praca idzie w p...u . Cytuj
marek d Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia Godzinę temu, BRAVO112 napisał: te kalki do MC 202 wygladaja niezle Tak i z każdej odległości widać że to kalkomanie. Niestety. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi