Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 254
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Coś drgnęło i jest już pierwszy pokład na miejscu.

1031021cedd960a0med.jpg

a41469d436b90d75med.jpg

56ed1c3db2aa90c7med.jpg

1031021cedd960a0med.jpg

1d20cd6c6f8c3d76med.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

całkiem interesująco już wygląda model, podoba mi się imitacja koloru drewna

jak to pomalować w środku ?

też drewno? pewnie właśnie sam bym tak pomalował wnętrze

Jędrek

Napisano

I chyba tak zrobię. Na niektórych zdjęciach modeli widziałem wnętrza łodzi pomalowane na biało , w okretach wojennych często były malowane ( przynajmniej górna partia burt) na czerwono. Stąd moje pytanie.

Zrobiłem gretingi na podlogi szalup i te będą białe. Ławki siedzeń były na tych okrętach najczęściej czerwone ( tak jest w instr.). ale to za duża pstrokacizna więc u mnie też chyba będą białe.

Napisano

Pomijając fakt jak najbardziej bojowego wyglądu, ten kolor miał bojowe zastosowanie - zapobiegał obniżaniu morale dziarskich matrosów przez nie miły widok rozbryzganiej na ławkach krwi, a przynajmniej dawał tyle, że ta krew była mniej widoczna

Napisano

Szalupy już na miejscu. Ostatnie ich zdjęcie,

IMG_3909.JPG

potem nie będzie widac

IMG_3911.JPG

Teraz przyszła kolej na dziób. Przydałoby się tu zakląć szpetnie - niewiele tu do siebie pasuje Pokładzik galionu nie pasuje do kształtu dziobnicy, wręgi pokładzike nie pasują do odbojnic burt i ledwo się mieszczą na przedłyżeniu dziobnicy.

Na pokłzdzie dziobówki producent chce wcisnąć schodnię na górny pokład dziobówki , kiedy w dziobówce są drzwi a klapy działowe nie mogąsię otworzyć. Horror konstrukcyjny

Napisano

I znów udało mi się zrobić parę detali : wiaderka , beczki i figurę galionu

IMG_3921.JPG

IMG_3931.JPG

załączę moje "patenty" do mieszania farb - kiedys ciągle przy mieszaniu chlapałem farbami po całym stole. Z pustej buteleczki po rozp. zrobiłem osłonkę i teraz mam spokój .

IMG_3924.JPG

Ze starych pędzli zrobiłem parę potrzebnych przyrządzików: pierwsze to "wiertarki" o różnych długościach(czasem się coś zapomni a potem niemożna się dostać do wmętrza) , następne to osadzone igły i różne kształtki do wiązania lin

IMG_3930.JPG

Napisano

ciekawa wstawka warszatowa, myślę że wielu początkującym przyda się takie zdjęcie jak wykorzystać drzewce po pędzelku z pożytkiem dla warsztatu

Jędrek

Napisano

Chyba udało mi się zrobić galion i dziobnicę

IMG_3938.JPG

Figura jest trochę żle wklejona. W orginale ma szparę 2,2mm , a stęga dziobnicy 3,6 mm. Troszkę ją spiłowałem ale gdybym przymierzył figurę do gołego kadłuba można by to było dociąć lub bardziej powiększyć szczelinę w figurze. Ale nie wygląda chyba najgorzej

IMG_3939.JPG

IMG_3940.JPG

Ate schody i jakieś wytyki na dziobie są zbędne i ich nie wkleję

IMG_3945.JPG

Tylna ściana 2pokł. jest już na miejscu. Idziemy dalej

IMG_3952.JPG

Napisano

galion jak galion... mi dzwon okrętowy na Twoich zdjęciach spodobał

jak zerkam na te wszystkie Wasze żaglowce to się zastanawiam czy się na takiego nie skusić, ech... tylko gdzie to potem trzymać

Jędrek

Napisano

I znów troszkę do przodu. Jak w jednej stoczni (1:1) zastój, to w drugiej wre robota

IMG_3954.JPG IMG_3960.JPG

IMG_3963.JPG

Napisano

miło widzieć, że prace trwają bez przerw

niezmiennie podoba mi się kolor pokładu w Twoim modelu

Jędrek

Napisano

Tyle razy był przemalowywany, że nie wiem jak to się stało ale wszystko to dzięki forumowiczom Dzięki za uznanie zawsze to miłe

Napisano

Prace postępują powoli. Armaty na miejscu uzbrojone, kule w pogotowiu wyciory do pracy gotowe.

IMG_3976.JPG

IMG_3978.JPG

IMG_3979.JPG

Muszę jeszczezrobić regał na hamaki gdyż ten co jest oryginalny jakoś mi go nie przypomina , no i zabawa rrufą

IMG_3967.JPG