Robert822 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 jedna z moich ulubionych relacji Nie tylko Ty podziwiasz tworzenie dziel sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Stateczek mja już bukszpryt \ Zaczęłem składać fokmaszt no i przykra niespodzianka. Zgubiłem gdzieś bramstęgę fokmasztu i stęgę bezanmasztu. Wcięło ją i tyle.Pewnie wyrzuciłem z ramkami. Muszę jakpoś ją odtworzyć, ale nie znam wymiarów. Może ktoś ma ten model i mógł by miprzesłać rysunek albo zdjęcie z linijką obok ew. obok stęgi grotmasztu ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Udało mi się zrekonstruować brakujące bramstęgi.( wywaliłem 2 bramstęgi ) znalazlem zdjęcie wyprasek razem z miarką ( w dobrym sklepie) no i po kilku toczeniach w wiertarce z okr. listewek dębowych z marketu zrobilem jak na zdj. ta z X jest oryginalna z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2009 Udało mi się zrekonstruować brakujące bramstęgi.Wyszła rewelacyjnie Nie chciałbyś w ten sposób zrekonstruować luf dział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Może przy następnym ? Teraz już za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 wyszło elegancko Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Szacunek , szkoda, że nie dałeś zdjęć z procesu produkcji tych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 No i tak wyglądają maszty już w całości No a teraz do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 podoba mi się, że w tej relacji ciągle coś się dzieje i prace posuwają się do przodu, w dodatku jest na co popatrzeć Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 Dzięki. Teraz mam dużo czasu -brak zlecen- i powoli coś dłubię. Szkoda tylko że tak malo żaglowców powstaje, a temat fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 "patyczki" pomalowane Po wstawieniu na miejsce czeka ta najprzyjemniejsza czynność OLINOWANIE , od tego bedzie zalerzał caly efekt wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 ładny odcień jasnej farby Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Ta farba to Humbrol 63 "pobrudzony brudnymi paluchami i pędzlem RaVELLEM 84 i jeszcze raz przejechany (miejscami) cieniuteńko Hum.63. Maszty postawione. Niestety otwory w pokładach były zbyt duże, a więc zamaskowałem je krążkami ze skory i wiązaniem na maszcie ze sznurka(nici) c. brązowego. Niestety mimo wielu prób nie udało mi się zrobić wyrażnego zbliżenia, ale zdj ecie pokazuje w miarę jak to wygląda Zabieram się do olinowania a więc będą dłuższe przerwy w relacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Zabieram się do olinowania a więc będą dłuższe przerwy w relacjach wiedząc, że warto... poczekamy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Bo to się wlaśnie tak zaczyna Już dalej powolutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 ryszardb dratewka? zawsze marzył mi się żaglowiec stąd fascynuje mnie Twoja relacja Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Czytam na różnych forumach jak co zrobić i jak wiele ludzi o to pyta. Pokażę może niezbyt udanie, ale krok po kroku jak wiążę wanty. Wanty wiążę parami na każdej burcie i na przemian , najpierw lewa potem przwa burta. ; Przekładam wanty nad salingiem wkoło stengi masztu wiążę talrepy (jufersy) jednej strony ze sobą na odpowiednią wysokość teraz ustawiam drugi koniec wanty po ustawieniu wiążę środkiem i robię dwie omotki na wancie aby je powiązać ze sobą na stałe teraz pozostaje połączenie do łu i góry ze sobą i zawiązanie wolnego końca nici nad górnym talrepem Pozosaje życzyć sukcesów innym kolegom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Pokażę może niezbyt udanie, ale krok po kroku jak wiążę wanty. myślę, że całkiem udanie i przydatne dla początkujących Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2009 Znowu olinowanie.... Gratuluję precyzji i życzę wytrwałości, bo sam wiem jak żmudne to zajęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Pokażę może niezbyt udanie, ale krok po kroku jak wiążę wanty. Może zrób osobny poradnik w dziale Jak to zrobić i pokazać , na pewno niejednemu modelarzowi się przyda, a i łatwiej będzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Wanty już gotowe Pora na stenwanty i tu zaczną się schody. Było kilka rodzajów mocowań stenwant i muszę się na któreś zdecydować. A oto wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 czyli wpierw wszystkie wanty a potem wyblinki? jest tego trochę... Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 wow powodzenia w dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Ja tam mam duży szacunek do okrętowców ,a już w ogóle do szkutników, sam kiedyś robiłem takie 2 żaglowce i wiem ile to roboty. Dobrze Ci idzie,może miejscami za dużo farby ale i tak jest ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Pora na stenwanty. Na początek przeglądnąłem troszkę zdjęć i literarury Wygiełem z drutu uchwyty talrepów (jufersów) do przywiązania i ch do want. No i dalej do supłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi