Skocz do zawartości

P-47D-30 THUNDERBOLT 1:72 Revell

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Nie nie o fale ale o szpary między połówkami kadłuba.

A to źle zrozumiałem

dawid xd można wiedzieć czym szpachlujesz?

Napisano

dawid xd można wiedzieć czym szpachlujesz?

Krzyśku jasne, że możesz wiedzieć. Szpachluje jak na razie szpachlówką Revell Plasto. Ale już się kończy i mam już zakupioną (nie otwartą) szpachlówkę Humbrola.

Napisano
dawid xd dołóż dychacza i kup sobie gunze .

Ale to nie szybko. Do puki nie skończą mi się te.

Napisano

Wszystko ładnie zaszpachlowane, wyszlifowane...

zdjcia0111.jpg

zdjcia0118q.jpg

zdjcia0119.jpg

zdjcia0114.jpg

zdjcia0115.jpg

Malowanie kółeczek :

zdjcia0124.jpg

Napisano
Wszystko ładnie zaszpachlowane, wyszlifowane...

Z tego co widzę na tych marnych zdjęciach, to nie jest wszystko ładnie zrobione... ciągle widać schodek.

pzdr.

Napisano

Może to urok srebrnego plastiku, ale udowodnisz nam dawidzie gładkość przejścia dopiero po pomalowaniu podkładem. I błagam spotkaj się z tym kolegą i wrzucaj lepsze zdjęcia, bo tych nie da się oglądać.

Napisano

Ja tam maluję bez podkładu (pewnie niektórzy użytkownicy zaraz na mnie naskoczą żem heretyk ), ale jak już bardzo chcesz to Mr. Surfacer podobno jest dobry.

pzdr.

Napisano

Jeśli malujesz pędzelkami, to podkładu nie używaj, zapędziłem się troszkę. Pytanie jak skontrolujesz jakość szlifowanych elementów. Bo na oko, czy nawet na paznokieć nie zawsze się sprawdza.

Napisano
Czy Łopaty już przyczepione na stałe ??

Nie łopaty nie są jeszcze na stałe. To tylko przymiarka jak będzie się prezentowało. A czemu pytasz?

Tak myślałem, żeby nie dawać podkładu, nie dawałem jeszcze do niczego co malowałem i dobrze wychodzi...

Napisano

Tak łopaty zostaną przyklejone na końcu. Już po pomalowaniu całego modelu.

Napisano
nie dawałem jeszcze do niczego co malowałem i dobrze wychodzi...

trzymam za słowo

kółka nawet dobrze wyglądają.

Napisano

W jaki sposób wykonać rdzawy kolor??

Chodzi na instrukcji o pkt 13. Pisze, że trzeba tam dać rdzawy kolor... Pomieszać czerwony z jakimś kolorem?? (tylko jakim)???

12552rev41556.jpg

Napisano

Uzyskaj taki kolor jak na zdjęciu - może zacznij od kropli czerwonej i trochę szarej, wtedy z czerwonego zrobi się taki wygaszona czerwień

Napisano
http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=483425

kupić farbe w tym kolorze

nie koniecznie tej firmy

Kolego Model Fan... Jak bym miał modelarski w mieście to owszem. Ale na razie muszę pomieszać, mało jest tego do pomalowanie.

nie rozumiem jak mogłeś zacząć robić model bez odpowiedniego zaopatrzenia się w farby

a i jest jeszcze net nie musisz wychodzić nawet z domu

Napisano

Nie widzę sensu kupować oddzielnie każdego koloru - rdzawego używa się minimalnie. Biorę kapkę czerwonego, potem żółtego robię jakiś tam pomarańcz a potem dodaję czerni i gotowe. Z samego czarnego i czerwonego to raczej brązy wychodzą - ale też może być. Do tego dodaję często srebrny aby uzyskać lekko metaliczny połysk. W dodatku produkując rdzawy ten sposób można dozować intensywność. Jakoś nie wyobrażam sobie rdzawego na każdym modelu w tym samym odcieniu.

Jak wyjdzie przypadkiem za intensywnie - można zgasić washem, albo wręcz przeciwnie - zrobić washa w pomarańczu (ale to to akurat teoria i osobiście nie testowałem)

Dawid - i te zdjęcia... postaraj się troszkę plis Też właśnie dłubie dzbanka i z zainteresowaniem przyglądam się Twoim poczynaniom.

Napisano
nie rozumiem jak mogłeś zacząć robić model bez odpowiedniego zaopatrzenia się w farby

a i jest jeszcze net nie musisz wychodzić nawet z domu

- bo często jeszcze nie wiadomo jakie farby są potrzebne dopóki się modelu nie ma w ręce