Giulio Niewiadomski Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 To wygląda przepięknie, ale czemu on nie będzie szary?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Bo chcę zielony ;-) A jeśli chodzi o wytłumaczenie merytoryczne, to poczytaj cały wątek, a na pewno się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 No cóż, bardziej się skupiłem na zdjęciach, ale już się biorę za czytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Marca 2011 Autor Share Napisano 30 Marca 2011 Mam zdjęcia, mam zdjęcia! Model dostał kilka kolorków, użarłem się już z obrabianiem tych żywicznych klusek o przeróżnych kształtach... Wyciąłem też osłonę vacu CMK. Nie ukrywam, że jestem zadowolony z efektu, nie wiedziałem, ze zdołam tak równo wyciąć osłonę vacu. Czekam na dostawę białej farby, żeby pomalować wnęki podwozia, felgi kół, pokrywy itd. Fotele to pomalowane pędzelkami (za wyjątkiem czerni) odlewy żywiczne CMK z klamrami trawionymi. Dojdą jeszcze dźwignie katapulty. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Dzięki Marku, zapisałem sobie na dysku Dłubałem, dłubałem, dłubałem sobie... Pomalowałem wnęki, zapierniczyłem cały spód mgiełką białej farby (nieuważne maskowanie), więc było mi dane odmalować cały spód. Przy okazji napsikałem zielonym do wnęk i w koło Macieju... Przygotowałem garstkę detali, a Gripen w kilku najważniejszych miejscach dostał washa. Linie podziałowe i nity zostawiłem, coby kartonopodobnego modelu znowu nie zrobić, eh ta moda... Udało mi się urwać jedną blaszkę przy rurce Pitot'a i przyznam, ze bardzo mnie to załamało, bo byłem bardzo dumny z tego miejsca mojego Gripena... Brakło mi energii na malowanie czarnych przewodów na przedniej goleni podwozia (dwie godziny malowałem 8 kabelków w komorach głównych - okropna robota). Gripen właściwie gotowy jest do przyjęcia wszystkich detali, ale najpierw skończę wnętrze kokpitu, co może być wyzwaniem - za trzecim, całkowitym przemalowaniem powinno wyglądać już znośnie. Szkoda, że niewiele piszecie :( To bardzo eksperymentalny projekt. Budowa idzie bardzo spontanicznie, a nikt nic nie mówi. Pozdrawiam! Bryła: Ałaaaa: Garstka detali: Gripen z założonymi "kaczkami": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Gripen nie ma bialych wnek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie sprecyzowałem To był biały podkład. Potem wnęki dostały jasno szary ;-) Zdjęcia mogą nieco przekłamywać. Dzięki za czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Instrukcja Italeri podaje bialy, ale mialem sposobnosc lazic w kolo Gripena w czasie przygotowan do lotow. Stad moja pewnosc ze nie sa biale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie piszemy, bo co tu napisac. Jak widac wszystko pod kontrola i ladnie brnie do przodu. Bardzo podoba mi sie twoje podejscie do tego projektu. Widzialem jakis czas temu na ARC model Eurofightera pomalowany w kompozyty i swietnie to wygladalo. Merytorycznie to ja nic nie dodam, wiec wracam do szeregu i patrze dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 A co tu pisać. wolę popatrzeć. Równo ciągniesz, jak gripen na dopalaniu właśnie. Tak się tylko zastanawiam, kiedy odezwą się głosy, że za czysty :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Widzialem jakis czas temu na ARC model Eurofightera pomalowany w kompozyty i swietnie to wygladalo. Mógłbyś podrzucić linka, proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Widzialem jakis czas temu na ARC model Eurofightera pomalowany w kompozyty i swietnie to wygladalo. Mógłbyś podrzucić linka, proszę? Pewnie: http://www.arcair.com/Gal11/10501-10600/gal10503-Typhoon-Scoley/01.jpg http://www.arcair.com/ zjedz na sam dol i wybierz "Jan11", drugi artykul od gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Tak się tylko zastanawiam, kiedy odezwą się głosy, że za czysty :-)) Niech te głosy się nie odzywają, a ty o nich nawet nie przypominaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Temat śledzę ,bo mam go w kolejce, ale nie zamierzam odchodzić od standardu. O czystości nie wspomnę ,mam natomiast wrażenie ,że farba nie kładzie się gładko. Widać to zwłaszcza na fragmentach pomalowanych na żółto- zielony(?) kolor ,w ujęciach pod światło, ale może to tylko złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Malutki dostał matem po całości, z błyskiem po wnękach. Kabinę pilotów pomalowałem na nowo, zrobiłem uszczelkę w miejscu styku osłony z kadłubem (cienkie paski polistyrenu), wkleiłem fotele. Podwozie dostało koła, a górne pow. skrzydeł wypolerowałem (stąd resztki pasty polerskiej w liniach podziałowych). Dyszę trochę pocieniowałem, ale niewiele widać :(. Po ściągnięciu masek z wiatrochronu okazało się, że jest cały pobrudzony mgiełką farby (a tak się starałem nie upaprać), więc położyłem szmatę... Chusteczka nasączona w rozrzedzonym Wikolu. Oczywiście muszę ją pomalować ;-) Teraz czeka mnie wklejanie osłon podwozia. Niestety będzie to ciężkie zadanie, bo malutkie żywiczne zawiasy są bardzo kruche i kiepsko spasowane. Stąd zrobiłem sobie małą przerwę i wziąłem się za F-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Szmata dostała Olive Drab'em z pędzelka! (krawędzie do wyrównania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Łukasz nie da się bez tej szmaty/wyczyścić owiewkę/? Po za tym wygląda naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Nie da się :( Mnie też szmata raziła w oczy na początku, a potem nawet mi się spodobała. Niestety pod owiewkę podcieknął klej, co ostatecznie przesądziło o takim a nie innym wyjściu z opresji. Bo mgiełkę farby to może i bym jakoś domył... Tak czy owak, trzeba iść ciągle do przodu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 W takim razie powodzenia będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Łukaszu, ogladam, podgladam ale sie nie odzywam. Model zacny, a wiatrochron bym oderwał i wyczyścił, nawet jakbym musiał piłować i polerować. Nie takie rzeczy sie robiło nawet dwa - trzy razy się odrywało Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Model zacny, a wiatrochron bym oderwał i wyczyścił, nawet jakbym musiał piłować i polerować. Nie da się :( Mnie też szmata raziła w oczy na początku, a potem nawet mi się spodobała. Niestety pod owiewkę podcieknął klej, co ostatecznie przesądziło o takim a nie innym wyjściu z opresji. Bo mgiełkę farby to może i bym jakoś domył... Tak czy owak, trzeba iść ciągle do przodu! To był raczej krok do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Klej pod ciekł po naklejeniu "szmaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Podciekł klej do plastiku, którym przykleiłem wiatrochron. Kurcze... wydaje mi się, że nie dam zmusić się do oderwania go, ale nie wiem ile jeszcze mam w sobie oporu, żeby w końcu skończyć Gripena. Na prawdę nie razi mnie ta szmata. OK - czy ktoś ma może taką owiewkę? Ta raczej popęka, bo przykleiłem na prawdę mocno. Gdybym miał nową, to zdecyduję się tą oderwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Poszukam, wydaje mi sie ze mam gdzies vacu, z zestawu CMK. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi