Dexter Napisano 29 Listopada 2009 Autor Share Napisano 29 Listopada 2009 Przytwierdziłem łączkę, pobabrałem grunt, zrównałem miejsce łączenia trawy z ziemią. Strasznie ciężko wyciągnąć barwę leśnej gleby. Wkleiłem kilka kępek trawy by nie było łyso i nienaturalnie. Kamienie przy źródełku pokryte mchem - schną. Jak przeschnie całość zaczynam kolejne prace przy podstawce. Dojdzie opadłe listowie, gałązki, gałęzie, liście łopianu (albo paprocie). Zobaczę co bardziej będzie pasowało. Na razie przerwa na obiad i porcję antybiotyków. A oto i wynik prac: (błyszczy się bo schnie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Strasznie ciężko wyciągnąć barwę leśnej gleby. ależ wręcz przeciwnie. Zwykła glinka i nieco pigmentów załatwi praktycznie sprawę za Ciebie. Rozmyślałbym raczej nad wyściółką. Pisałeś że pustawo - widzę że konie mają świetne pozycje do modelowania terenu.Na dzień dobry skoki choćby przez konary zwalonych drzew.. trzymam kciuki. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 widzę że konie mają świetne pozycje do modelowania terenu.Na dzień dobry skoki choćby przez konary zwalonych drzew.. To ja tak troszkę przystopuję Kolegów - idąc tym tropem to równie dobrze można zrobić ruiny Stalingradu Przecież polscy kawalerzyści uderzyli od strony otwartego pola to gdzie tam konary ? Byłem tam kilka razy i żadnych nie zauważyłem - no chyba, że na linii lasu, na niemieckich pozycjach (notabene do tej pory zachowały się niektóre okopy, choć poniekąd zarośnięte). Wrócę do domu to poszukam fotek z inscenizacji szarży pod Krojantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Miejsce walk zwiedziłem w zeszłym roku. Tam faktycznie jest płasko jak diabli. Dodałem źródełko, by nie było monotonii na podstawce. (ot taka moja wizja urozmaicenowa). Nie będzie konarów, tylko małe gałązki i jedno drzewko, nie za duże. NA obecną chwilę wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 idąc tym tropem to równie dobrze można zrobić ruiny Stalingradu skoro na polu nie ma prawa leżeć kilka gałęzi, to wybacz. To, że dziś tam nic nie leży nie oznacza że nie leżało, bądź leżeć nie może.Rozumiem, że zmienne w postaci silnych wiatrów etc. nie są w ogóle do przyjęcia dla Ciebie, przyroda stoi..tak jak na dioramach Tym bardziej, że Dexter sam napisał: barwę leśnej gleby. uznałem, że kilka uschłych konarów nie zaszkodzi tej pracy. dodatkowo z paprocią na czystym polu to bym uważał, rzadko bywa żeby ta rosła w "szczerym" polu. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 (edytowane) nie są w ogóle do przyjęcia dla Ciebie Rafale - chyba się troszkę rozpędzasz w osadach, bo nigdzie na tym forum nie napisałem, że takie "fakty" są dla mnie nie do przyjęcia. Konar i gałązka to różnica ;)... Ale cóż - albo robimy realistycznie i poprawnie historycznie albo efektownie (żeby nie powiedzieć efekciarsko)... Taki odwieczny problem Modelarzy... Edytowane 30 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 (edytowane) arthur_szu - szarża ruszyła z lasu, przez pole w kierunku drogi. Jak to w okolicach lasu bywa, są także i leśne "wysepki". Jedynie sztucznie sadzony las kończy się kreską. Ja przedstawiam ułanów właśnie w momencie wyjścia szarży z lasu na polanę. W planach była sama łąka ale na prawdę było by nudno. Paprocie albo łopian dam przy strumyczku, nielicznie. Jak to wyjdzie, zobaczymy. Już prawie kończę. Edytowane 30 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 arthur_szu - szarża ruszyła z lasu, przez pole w kierunku drogi. Chyba zza lasu w dół polany, w kierunku prostopadłym do drogi ;) Czekam z niecierpliwością na efekty i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Jak widać wymieniono już kilka możliwości układu terenu. Mamy pole,skrajnie lasu - a rozpatrywanie merytoryczne wystającego, czy wystających z niego konarów lasu jest conajmniej zabawne . Lepiej to zakończyć w zarodku. Problemów tu nie widzę, można efekt połączyć z merytoryką - kwestia "umienia" Coś więcej ponad to co widzę na fotkach stanowczo urozmaiciłoby całokształt.Skoro już finiszujesz to poczekam na efekt końcowy. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Brakuje jeszcze na podstawce roślinności średniej jak i jedynego drzewa (brzozy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Mamy pole,skrajnie lasu - a rozpatrywanie merytoryczne wystającego, czy wystających z niego konarów lasu jest conajmniej zabawne Mr. Green.Lepiej to zakończyć w zarodku. Co kilka głów to nie jedna Brakuje jeszcze na podstawce roślinności średniej jak i jedynego drzewa (brzozy). Popróbuj może z watą stalowa i posypkami (krzewy). Jeśli chodzi o brzozę wiem, że jakiś sklep/firma sprzedawała w internecie gotowe (w niezbyt wyśrubowanych cenach). Musiałbym przeszukać archiwa komputera Dam znać jak coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Łopian będzie "żółwiowy" a paprocie fototrawione. Brzozę już mam. Zrobiłęm. Muszę ją tylko podrasować na wczesną jesień. Fazzy - dziękuję za Adriany ! Nareszcie ruszę oficera ! Ja - serdecznie dziękuję za bebechy do fritza. Paluchy sobie pokleiłem przy składaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Nie przesadzaj z tą jesienią! 1 września brzozy są tak samo zielone jak np. 1 lipca. Naprawdę. Zresztą w tym roku specjalnie obserwowałem przemiany roślinności Nawet jeszcze 1 października w wielu miejscach nie ma śladu prawdziwej jesieni. Czekam na efekt końcowy, który zapewne będzie świetny Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2009 Witam, Spokojnie, mam nadzieję że nie przesadzę z jesienią ;) Do brzózki dokleiłem troszkę suchych liści, ale będą jeszcze podmalowane. Zrobiłem łopian, na razie dostał wstępny kolor. Jeszcze troszkę minie zanim zdobędzie właściwy wygląd. Oficer otrzymał w końcu hełm (dzięki FAZZY - na MModel bym się nie doczekał). Cała twarz i głowa do przemalowania, bo się zmechacił przy piłowaniu. Dostał także lornetkę na klacie, kaburę na pistolet oraz mapnik. Pomalowałem także koalicyjkę i resztę detali. Ułani otrzymali strzemiona oraz mausery na plecach. Zastanawiam się czy dobrą stroną przykleiłem, ale to jeszcze sprawdzę. Wodze końskie schną. Zrobiłem także przedstawiciela drugiej strony konfliktu. Jeszcze brakuje mu końcowych szlifów. Będzie przy potoczku, razem z kilkoma detalami. Oto i fotki: Foto 1: Brzózka: Foto 2: Ułani przód: Foto 3: Ułani tył: Foto 4: WH i łopian: W produkcji lanca (chyba 40 podejście) Mam nadzieję że w weekend zaprezentuję skończone dzieło. Acha, zrobię tą żabę przy strumyczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Ale szkopa przypiliło . Fajnie by wyglądał pośrodku tych koników z posikanymi spodniami . Widać już, że scenka będzie miała swój klimat . A teraz pytanko z czego zrobiłeś strzemiona . Trochę mi ten łopian nie pasuje, pewnie będzie obok potoczku, może lepiej dać paproć( wiem,że to ) abo nieco większą trawkę na przykład z włosia od pędzla. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Szkop będzie pomiędzy galopującymi Strzemiona są z kompletu, były żywiczne. Dorobiłem tylko paski strzemion z cieniutkiego drucika. Łopian na razie ma wstępne malowanie. Jak skończę paćkać listki to zobaczę jak się prezentuje. Czekam na razie na przesyłkę z paprotkami. Są z blaszki, robiąc ręcznie bym dostał z radości piegów. Przetestuję też włosie z pędzla jako wyższą trawę. Tylko żeby mi dioramka nie wyszła zamiast podstawki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Tylko żeby mi dioramka nie wyszła zamiast podstawki.... To jest przecież nieco większa urodziwa winetka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Acha, zrobię tą żabę przy strumyczku to muszę zobaczyć a chłopaki wyglądają fajnie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Ułani otrzymali strzemiona oraz mausery na plecach. Zastanawiam się czy dobrą stroną przykleiłem Jak na mój rozum jest ok, jak byś dał odwrotnie to chłopcy "bolce" od zamka by czuli w płucach mimo że są wygięte w dół. A tak przy okazji powstaje piękna scenka, może faktycznie temu niemiaszkowi pociemnić spodnie w kroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 To prawda, zamek by się im w plecy wciskał. Poza tym żabka paska wychodzi z prawej strony kolby, a sam pasek z lewej. Niemożliwe jest więc fizycznie założyć broń na plecy odwrotnie No chyba że po kielichu Foto poglądowe mocowania paska nośnego mausera: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Uffffffff.... w dniu dzisiejszym osadziłem jeźdźców na rumakach, zamocowałem wodze i paski do broni. Figurki PRAWIE gotowe. Zostały poprawki, domalowanie kilku detali, popraienie głowy oficera oraz lancy, usunięcie kilku przeoczonych elementów. Zmieniłem barwę popręgów z brązu na biel. Dostałem info iż były to bawełniane plecionki. Jeszcze sporo do podmalowania i retuszu zostało. Szable zrobione z pudełka (dekielka) RAMY Nawet fajnie się to piłuje. Czekam wciąż na przesyłkę roślinności (idzie chyba pieszo). Łopian nadal męczę. Na razie prezentuję to co do tej pory pokleiłem. Fotki robione na szybko, przy brutalnym fleszu. Foto 1: Foto 2: Foto 3: Foto 4: Zastanawiam się czy nie dać padającemu ułanowi śladów po trafieniu... Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 Bajer ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 Ładne technicznie - ale gdzieś mi życia w nich brakuje. To niestety wina raczej rzeźbiarza. Zobaczymy jak w całości grupowo się prezentować będą, bo może w tym ich siła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 Bo w kupie siła . Czekam na całość, z tą raną po trafieniu to dobry pomysł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 ale gdzieś mi życia w nich brakuje. Moim zdaniem raczej problem tkwi w zastosowaniu cieniowania (?) i łoszowania rodem z pancerki - niestety nie tędy droga ale jak już wybrałeś to ok. jedyne co mogę Ci teraz doradzić to raczej pokombinowanie z różnymi odcieniami beżu/jasnego brązu/ochry itp na rozjaśnienia munduru. Zrobiłeś ciemniejsze zagłębienia ale jaśniejsze krawędzie zaniedbałeś. Ale to moje zdanie - osobiście praktycznie wszystko maluję akrylami Vallejo z retarderem, dobierając potrzebne kolory "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi