Jarekk Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) POLIGON - Magazyn miłośników wojsk lądowych 1(12)/2009 2(13)/2009 3(14)/2009 5(16)/2009 CDN ... Edytowane 29 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) Nowa Technika Wojskowa Numer Specjalny 5 (2/2009) DO BRONI ! 1/2009 Numer Specjalny 2/2009 CDN ... Edytowane 29 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) Edytowane 29 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Dołączam ze swoimi próbowałem się nie powtarzać jak ktoś będzie zainteresowany wrzucę lub odnajdę co potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) Myski79, łatwiej będzie uzupełniać biblioteczkę wstawiając pojedyncze publikacje. CDN ... Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Ale szpanujecie ... jutro wrzucę moje książki i pójdziecie z torbami :P :P :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Rozumiem Jarku, że w niniejszym temacie chodzi o książki i publikacje związane z polską bronią pancerną? Czy tak jak kolega Myski79 można wrzucać wszystko na temat kampanii polskiej? Zresztą na temat samej broni pancernej, to po waszych postach raczej nie mógłbym dodać już nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) Projekt jest ogólnowojskowy. Dla przejrzystości może warto jednak założyć kolejną biblioteczkę "Wojna Polska 1939" w tym projekcie? CDN... Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 HIT Artykuł o R-35, oparty na raporcie z badań polskiego R-35 zdobytego we wrześniu 1939 przez Rosjan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Także posiadam ten numer TM. Bardzo dobry artykuł z licznymi zdjęciami R-35 rozłożonej na części "wtórne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Ok, Panowie, a posiada ktoś z Was jakieś tytuły do polecenia odnośnie koni nie mechanicznych (kawalerii) z września 39 ? To chyba temat niszowy.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Dexter książka autorstwa Cezarego Leżyńskiego i Lesława Kukawskiego "O kawalerii polskiej XX wieku" Wydawnictwa Zakład Narodowy imienia Ossolińskich 1991. Bardzo dużo ciekawych zdjęć pamiątkowych, z parad, ćwiczeń. Kawalerzyści w mundurach polowych, wyjściowych, paradnych, trębacze, fanfarzyści, proporce. Nuty dla sygnałów, marszy, trębaczy, przyśpiewek... Książki dokładnie nie znam bo to nie mój temat ale jak dawali za złotówkę to brałem bo szkoda by na przemiał poszła, a poza tym ja z koniem to jak diabeł z księdzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Dziękuję za info. Gdzie dawali za złotówkę? Na razie znalazłem za 200 :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Co sobotę jest u nas bazar i zjawia się na nim czasami młody chłopak - chyba jakiś wieczny student, który sprzedaje za grosze różne książki przeznaczone na przemiał. Zazwyczaj ma stare podręczniki do szkoły czy na studia ale zdarzają się także nowe książki znacznie taniej niż w zwykłych księgarniach jak i takie perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Listopadowa nowość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 To z nowości jeszcze to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Warto Dexter ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Nie wiem czy warto. Sporo fotek pojazdów odnowionych, z GR, trochę fotek wnętrz, schematy budowy, raczej mało zdjęć oryginalnych. Na razie na szybko przekartkowałem, jutro zapoznam się z tym czasopismem głębiej i może zakupię to coś więcej napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Tak jeden po drugim post, ale po edycji nie będzie widać co nowego się pokazał. Zatem dziś dokładnie pooglądałem czasopismo. Sporo zdjęć rekonstrukcji, nic nowego w temacie nie dali. Nie warto kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 Dexter, dzięki za informację. Podejrzewałem, że nic nowego tam nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Dzisiaj brat mi powiedział tak: "Widziałem fajną książkę, nie pamiętam tytułu i nie pamiętam autora, ale generalnie była o polskich planach modernizacji armii w latach 1935-1942". Coś wiecie na ten temat Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Pewnie chodzi o to: Armia marszałka Śmigłego. Idea rozbudowy Wojska Polskiego 1935-1939 Tymoteusz Pawłowski Jestem w połowie. Książka świetna. Widziałem, jak na forum dws na nią pluli. Problem w tym, że tam znają autora i nie lubią się z nim Autor parę błędów popełnił, ale ma świetne przemyślenia, dobrze je motywuje i podaje dużo naprawdę ciekawych danych. Przedstawia też kompletnie nowy punkt widzenia na sprawy modernizacji. Udowadnia, w mojej ocenie słusznie, że mając te środki, które były dostępne, Polska podjęła maksymalny wysiłek i niewiele więcej dało się zrobić. Szczególnie polecam genialny opis FON - autor pokazuje, że to nie Fundacja TVN, a wielka maszynka do robienia kasy (np. wybieranie lokat bankowych w formie licytacji!). Od siebie w temacie FON dodam, że mało kto zauważa, że na zdjęciach z uroczystości przekazania sprzętu, wśród nowych ckm wz.30 stoją Maximy na podstawach saneczkowych (przecież ich nie kupowano). Taka niewinna akcja propagandowa Polecam książkę z czystym sumieniem. A co do tego specjalnego wydania Automobilisty - polecam kupić tym, których interesują szczegóły. Sporo zdjęć szczegółów odbudowanego TKSa i motocykla Sokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Na rynku pojawiła się ciekawa publikacja dla modelarzy budujących polskie pojazdy wojskowe. Pewnie nie jest to pierwsza publikacja, wzorowana na publikacjach G. Bradforda. Zawiera rysunki z wcześniejszych monografii tego wydawnictwa. Jeśli ktoś nie chce kupować wszystkich monografii, może za ok. 15 zł mieć wszystkie plany naszych czołgów. Publikacja zawiera tylko plany w skali 1/35 (szkoda, że nie przeskalowano również planów do skali 1/72). - Renault FT-17, - Renault NC-27, - Renault NC-29, - Vickers 6-ton Mark E Type A, - Vickers 6-ton Mark E Type B, - 7TP (dwuwieżowy), - 7TP (jednowieżowy), - Hotchkiss H-35, - Renault R-35. Plany nie są doskonałe, ale to pierwsza taka publikacja na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2011 Na rynku pojawiła się kolejna publikacja dla modelarzy budujących polskie pojazdy wojskowe. Publikacja zawiera tylko plany w skali 1/35 - Peugeot 1918, - samochód pancerny wz. 28, - samochód pancerny wz. 29, - samochód pancerny wz. 34, - TK-3, - TK-S - TK-3/FK wz. 38, - TK-3?SK wz. 38, - TK-D, TK-SD, - ciągnik C7P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek455 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Są może jakieś nowe modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi