czak45 Posted November 21, 2009 Share Posted November 21, 2009 Czekam na następną - może coś zimowego? Niech bedzie Tylko, że nie mam zamiaru robić złuszczajacej sie białej farby na modelu. Mam ochote zrobić coś co bedzie pomalowane mało zmywalną farba. Pojazd zrobie na zielono, potem brudzenie i wash, a dopiero na to biala farba malowana cienkim pędzelkiem i delikatne brudzenie na to. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted November 21, 2009 Share Posted November 21, 2009 no to czekamy bo zapowiada się zacnie. chętnie przyjrzę się temu zestawowi przy okazji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JŚ Posted November 21, 2009 Share Posted November 21, 2009 Zatem jeśli z hamulcem na końcu lufy to jest to ISU-122S (błąd w tytule). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 22, 2009 Author Share Posted November 22, 2009 no to czekamy bo zapowiada się zacnie. Zapowiada Zatem jeśli z hamulcem na końcu lufy to jest to ISU-122S (błąd w tytule). W tytule też... Pudełko mi tak wskazało...wstyd panowie z ITALERI. Byłem dziś na targu staroci zakupiłem: Moze coś się nada. Można prosic o tłumaczenie Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Kolejna wspaniała relacja się szykuje Czekam na dalsze postępy. p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JARD Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Można prosic o tłumaczenie "Pomnik (pamiątka) Aleksandrowi Matrosowowi UFA" Sunia fajna. Bedziesz jej robił sympatyczny gasienic zwis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 22, 2009 Author Share Posted November 22, 2009 Sunia fajna Isunia Cos pogabinuje z gaskami. Zobaczymy jak bedzie z malowaniem bo to dla mnie nowosc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Czarku zobacz sobie na poniższy link: http://www.bronetehnika.narod.ru/isu122/isu122.html Jest tam też kilka zdjęć zimowych. p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 22, 2009 Author Share Posted November 22, 2009 Czarku zobacz sobie na poniższy link: Dzieki, czytasz mi w myślach, miałem sie spytac o jakieś fotki i materiały. I o to co można zrobić z modelem, co warto zmienic, z czego nie ruszać. Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rujewit Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 http://www.bronetehnika.narod.ru/isu122/isu122.html Śmieszne jest te łaciate kamo zimowe ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 22, 2009 Author Share Posted November 22, 2009 Śmieszne Smieszne, ale ciekawe, moze tak zrobie Bedzie fajny kontrast Bo nowy pomysl już mam. Czy ta zapinka z rosyjskim napisem pasuje do II W.Ś.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rujewit Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Co do zapinki to hmm.. nie wiem takiej nie spotkałem ale wygląda jak wpinka pamiątkowa po jakimś wydarzeniu, chyba jest powojenna ale może dotyczyć jakiegoś wojennego wydarzenia. A co do malowania to moim zdaniem ta "krowa" będzie najlepszych wyborem (więc trzymam kciuki). Szczególnie, że nie jest zmyślone. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TankRed1070 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 "krowa" będzie najlepszych wyborem Zwróć uwagę, że "łaciata" nie ma hamulca wylotowego Zwisy gąsienic da się zrobić bez problemu: trzeba powyginać odpowiednio górny odcinek gasienicy i przesunąć trochę koło napędowe lub/i napinające by nie brakło gąsienicy. Robiłem ISU-152. Bardzo ładny model, w zasadzie niewiele trzeba zmieniać. Warto dorobić spawy i faktury. Oraz druciane uchwyty. Można pobawić się fototrawionkami, szczególnie w okolicach wydechów. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnowogro Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 No to kibicuję w zmaganiach. Ładna zapalniczka, gdzie ten targ staroci się odbywa? Jest co tydzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Ładna zapalniczka, gdzie ten targ staroci się odbywa? Jest co tydzień? Co tydzień tu: viewtopic.php?t=17741 Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Czarku zobacz sobie na poniższy link: Dzieki, czytasz mi w myślach, miałem sie spytac o jakieś fotki i materiały. I o to co można zrobić z modelem, co warto zmienic, z czego nie ruszać. Dzieki. Miło mi, że mogłem pomóc Odwdzięczysz się wspaniale wykonanym modelem p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 Pooglądalem fotki i zrobiłem takie rzeczy: Panowie, a może podwoić wartośc modelu i "zapodać" taka lufkę Zdjeciezlinku poniżej. http://www.jadarhobby.pl/aber-72l16-metalowa-lufa-isu152-p-7356.html Pasuje, czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złośliwiec Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 czak45 w swojej ISU masz inne jarzmo więc lufa od haubicy 152mm ML-20S nie będzie pasować. Gdyby to było zwykłe ISU-122 a nie 122S to mógłbyś spokojnie ją dać a tak musisz zainwestować w RB Model Nr: 72B09. Myślałeś nad próbą transplantacji blaszek dedykowanych do ISU z PST? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 czak45 w swojej ISU masz inne jarzmo więc lufa od haubicy 152mm ML-20S nie będzie pasować. Gdyby to było zwykłe ISU-122 a nie 122S to mógłbyś spokojnie ją dać a tak musisz zainwestować w RB Model Nr: 72B09. Myślałeś nad próbą transplantacji blaszek dedykowanych do ISU z PST? Dzieki za podpowiedź. Nie znam sie na Rosyjskich sprzętach. Tyle razy juz mówiłem, że teoretyczno-historycznie to cienki jestem. Tym bardziej dziękuje A o blaszkach nie myśle, robie wszystko z plastiku tak jak widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rujewit Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 No chyba, że znajdziesz jakiś żywiczny zamiennik całego jarzma to można kombinować ;) Mała ściąga Btw. Można pokusić się o takie malborskie wykonanie, łącznie z "podstawką" ;) http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=68 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TankRed1070 Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Błotniki oprócz wyginania warto jeszcze pocienić bo mają grubość pancerza czołowego pantery ;-). To była cienka kiepska blacha więc szlag ją trafiał po jeździe po kamieniach. No i spawy. SPAWY please! Koniecznie zrób coś z grubością płyty górnej widocznej w okrągłych włazach. No chyba że wstawisz pozorantów Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted November 25, 2009 Author Share Posted November 25, 2009 No i spawy. SPAWY please! Dzieki Tanku zapomniałbym o nich. A miał być prosty i przyjemny projekt Blachy pocieniłem, ale błotniki miały charakterystyczny profil więc z boku moga wyglądac na grube. Pozorant będzie Mam już takiego jeszcze z projektu SU 100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer4 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Ależ ten pojazd cegłowaty jest No dosłownie siekierą rąbany Mam nadzieję, że na tych płatach blachy zaszalejesz malarsko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TankRed1070 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Ależ ten pojazd cegłowaty jest Smile No dosłownie siekierą rąbany Smile Ano, dla mnie to taka "pancerna pięść" Szczególnie wersja 152 wygląda jak bullterier . Skuteczność może i dyskusyjna ale należy to mojej ulubionej grupy pojazdów: TBŻAP (tak-brzydkich-że-aż-pięknych). Kiedyś zbuduję go w wersji egipskiej (oczywiście). Blachy pocieniłem, ale błotniki miały charakterystyczny profil więc z boku moga wyglądac na grube No to OK. Nie mam więcej pytań Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 Zrobiłem fakture odlewu. Wykonałem również szczeliny pod spawy. Przydało by się wykonać tutaj ruchome zawieszenie, ale chęci na taki manewr brak :( Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts