Skocz do zawartości

MiG-3 HobbyBoss 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tym razem mały i prosty model od HobbyBoss'a

Zawsze lubiłem czerwony kolor

Samolot z założenia miał być używany, ale czysty jak do jakiejś inspekcji, dlatego brak wielkich okopceń, za to widać odpryski czerwonego ze skrzydeł (chociaż nie bardzo jestem przekonany - może jeszcze siknę te skrzydła raz)

Najbardziej jestem zadowolony z rur wydechowych

Zapraszam do komentowania.

P1120291.jpg

P1120292.jpg

P1120293.jpg

P1120295.jpg

P1120287.jpg

P1120296.jpg

P1120299.jpg

P1120301.jpg

Napisano

Hmmm... a czy aby malowanie zimowe nie było nakładane na letnie zielone? wtedy pod odpryskami widać byłoby zieleń...

No i śmigło jakieś chropowate się wydaje ... a poza tym MiG-3 to i tak najładniejszy ruski samolot

Napisano
Hmmm... a czy aby malowanie zimowe nie było nakładane na letnie zielone? wtedy pod odpryskami widać byłoby zieleń...

No i śmigło jakieś chropowate się wydaje ... a poza tym MiG-3 to i tak najładniejszy ruski samolot

98 % było tak ale nie w tym kamuflażu miałem gdzieś

podręcznik z ruskimi malowaniami .

Napisano

E normalnie fajowy jest. Ładnie pomalowany, czysto sklejony.

HB to chyba jednak najlepszy Mig 3 w skali 1/72.

Troszkę szkoda, że pierwszym zdjęciem pozbawiłeś mnie ulubionej możliwości zadania klasycznego pytania.

Gratuluje udanego modelu.

Napisano

Kurde - a co się nadmuchałem, żeby pstryknąć w odpowiednim momencie

We wszystkich moich modelach kręcą się śmigła, tu wg instrukcji powinno być chyba wklejone, ale wystarczy lekko zmienić kolejność montażu i działa.

Faktycznie - na fotce wygląda śmigło chropowato - po części to kwestia powiększenia, ale poprawie troszkę.

Co do kolorystyki to część samolotów produkowana zimą była chyba fabrycznie malowana na biało. Widziałem też w necie analizę koloru skrzydeł takiego MiGa i niby powinny być zielone. Więc zgadzam się - malowanie należy raczej do kategorii prawdopodobnych, ale jakieś podstawy ma. Ogólnie patrząc na nieliczne foty z tamtego okresu była wielka dowolność i różnorodność malowań.

Cieszę się że się podoba.

Napisano

Najbardziej jestem zadowolony z rur wydechowych

Zapraszam do komentowania.

g]

Szkoda, że nie poprawileś braku tego zestawu i nie dorobiłeś pierwszych rur, które lekko wystawały zza osłony...

Napisano

pięknie odwzorowany ten MiG-3, ostatnio ulepiłem coś podobnego z Revella, ale tam jest tak skopana bryła że aż wstyd galerie zakładać ( http://student.agh.edu.pl/~rkocot/FOTO%20MODELI/Mi-3%20-%20gotowy/ ) po głębszej analizie zestawów można śmiało powiedzieć że HB to jest najlepszy model MiGa-3 w 1/72. Co do odprysków to faktycznie powalcz z nimi jeszcze, a te malowania to były fabryczne -półki obrony Moskwy miały samoloty fabrycznie pomalowane na biało choć oczywiście większość frontowych MiGów-3 jak i innych sowietów miała kamuflaż zimowy tymczasowy, czyli białe na zielone. Model b. ładnie wykonany choć dla mnie stanowi kapitalne przedstawienie jak wygląda zestaw HB

Napisano

letalin - a wiesz - nawierciłem pod osłoną te pierwsze rury, tyle że faktycznie są za krótkie i nie widać,

jachud3 - dokładnie to ten zestaw,

Ceslaus - w sklepie z zabawkami za 27 zł (to przepłaciłem )

wuwumaster - dokładnie inspiracją u mnie były TBiU i zdjęcia z netu

Skrzydła poprawie przy pierwszej okazji, gdy będę coś pryskał na czerwono.

Na półce mam jeszcze łaga, ił, jaka i któryś z nich na pewno będzie zimowy - ale taki malowany wapnem na froncie, gdzie większość już się zmyła, powiedzmy zimowy na wiosnę.

• 2 weeks later...