toled Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Model z 2011r. jako reedycja 2005r. Nadlewek niewiele, spasowanie całkiem dobre jak na Revella. Oczywiście bolączką jak zwykle kalkomanie i czasem myląca instrukcja. (Niektóre zdjęcia trochę ciemne, za mocno przysłonę zamknąłem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Witam,każdy ma swój modelarski gust...ale ten samolot jest poprostu PIĘKNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Mistrzostwo! Mnie też się marzy sklejenie tego kolosa! Zdjęcia też bardzo fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Wyszedł Tobie elegancko, mam go nie do końca złożonego, nie jest prostym modelem. Jakimi farbami go mazałeś?? Ten połysk pięknie się mieni. Do jednego bym się tylko przyczepił, łopatki silników powinny być ciemne, nie srebrne. Ale rozumiem wina instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Ładnie, czysto, porządnie. Naprawdę miły dla oka model. Jedynie wnętrzu silników przydałoby się lekkie przybrudzenie / wash na wirnikach aby uplastycznić odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 smialus: Biały kolor to farba w puszce Fly Color (pewnie producent Motipa, do złapania w Obi) puszczona na dobrze wyszlifowany kadłub bez podkładu. Potem zapobiegawczo tej samej firmy bezbarwny, ale tutaj uwaga, bo mocno mokra warstwa na pewniaka naruszy kalkomanie. Reszta to farby Tamiya z aerografu i rzeczywiście łopatki powinny być o wiele ciemniejsze. Prawdopodobnie troszeczkę je przybrudzę ;-) Jeżeli chodzi o sam model. Najtrudniejszy etap w takim kolosie to złączenie połówek kadłuba oraz większe kalkomanie szczególnie niebieska pod statecznikiem pionowym, może tego tak nie widać, ale jest jakieś 1-2mm za wąska w stosunku do kalkomanii na stateczniku, po drugie straszliwie się marszczy i pomimo użycia płynów nie udało się do końca zmarszczek usunąć. Drugą bolączką, to kalkomanie na skrzydłach, ja mierzyłem długość poszczególnych paseczków i przenosiłem to na skrzydło, jakoś to wygląda, chociaż nie jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Piękny ! Jedyne co się rzuca w oczy to te wcześniej wspomniane silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Wiesz co, na ten pasek możesz prysnąć Revellem 51, jest identyczny jak kalki. Co do łopatek możesz przesmarować to ołówkiem startym na papierze wodnym. Ale przed operacją przymatuj łopatki i następnie pędzelkiem to potraktuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondibakugan Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Chociaż nie lubie pasażerów ten mi się bardzo podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masiv88 Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Witam wszystkich. Ja obecnie nabyłem taki model i nie chcę się za niego zabierać aby go tylko poskładać. Więc mam również pytanie odnośnie szczelin. Używałeś szpachli ? czy łączenia zniknęły pod farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 Tak, użyłem szpachli, by zamaskować wszelkie szczeliny. Użyj jednak w białym kolorze (Tamiya), bo potem może przebić przez farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The_GroverTV Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Wow Model jest super normalnie jak prawdziwy. Długo go robiłeś? Ale naprawdę SUPER Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masiv88 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 A części malowałeś przed czy po złożeniu? a może byś się z nami podzielił etapami pracy. To pewnie odpowie na większość naszych pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Świetne zdjęcia:) Model zresztą też efektowny, chociaż nie jest to przecież nic więcej niż prawidłowe złożenie zgodnie z instrukcją Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 A części malowałeś przed czy po złożeniu? a może byś się z nami podzielił etapami pracy. To pewnie odpowie na większość naszych pytań Na tym właśnie polega urok modelarstwa, należy przejrzeć najpierw instrukcję i popatrzeć jakie części można skleić i pomalować, a jakie najpierw trzeba pomalować ;-) Etapy banalne: Złożenie dwóch połówek -> szpachla w szczeliny -> szlifowanie -> ryzykowne malowanie (nie miałem białego podkładu, a po szarym musiałbym dać o wiele więcej warstw, więc od razu poleciałem z farbą) -> położenie bezbarwnego 1 delikatna warstwa -> skrzydła -> silniki -> podwozie -> kalkomania (moim zdaniem najgorszy etap - 2 dni roboty) -> dwie warstwy bezbarwnego i finito, w polerkę się nie bawiłem, bo lakier tak dobrze osiadł, że nie warto było marnować pasty ;-) Tak jak letalin napisał - nic więcej niż prawidłowe złożenie zgodnie z instrukcją i zdjęciami oryginału(bo czasami instrukcja mija się z rzeczywistością). Potem tylko zrobić odpowiednie zdjęcia i tyle ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Potem tylko zrobić odpowiednie zdjęcia i tyle ;-) I na końcu znaleźć w domu miejsce do ekspozycji tego dużego białego czopka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masiv88 Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Fantaatycznie. Zacznę się bawic jak nabędę aero i farby. Pozniej podzielę się efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi