copycat Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie udało się skończyć na konkurs, zabrakło kilku godzin, chyba za późno przyspieszyłem prace. Model był gotowy dopiero na poniedziałek. Choć niewiele brakowało - sprawy prywatne jednak ważniejsze. Model oparty o zestaw Italeri - American Superliner. Piękna ciężarówka, tylko opracowanie do bani. Rama, zawieszenie, silnik to praktycznie te same elementy co w zestawie z Fordem 9000 i Westernstarem. Uwagi forumowiczów (dzięki za pomoc i ukierunkowanie) spowodowały, że całe podwozie musiałem/chciałem zrobić od podstaw. Spasowanie podłogi do kabiny fatalne. LISTA ZMIAN (o tu łatwiej mi napisać co nie zostało zmienione) -lekka zmiana designu zderzaka, dodane haki i linka, -felgi przerobiłem z 8 otworowych na 2 otworowe, -rama od podstaw, -resory przód od podstaw, -4 kable na silniku , -fartuchy na masce do osłony silnika przed brudem, -zmienione mocowanie skrzynek na akumulator, -skrócone zbiorniki paliwa, -zmienione mocowania zbiorników paliwa, -schodki zrobione od podstaw z blaszek, -skrócone fotele, -deska 3D, -CB radio na podsufitce -przerobiona tylna ścianka dostała szybkę, -przerobione mocowanie rur wydechowych, -przerobione końcówki rur wydechowych, -osłona kabiny, -kłonice, -tylne zawieszenie i mosty od podstaw, -tylne oświetlenie. Brudzenie na taką skalę po raz pierwszy w życiu, więc wyszło jak wyszło. Trochę baboli widać, chyba kurz z papieru po wycieraniu aerografu, ale i tak coraz lepiej malowanie mi idzie. Edit Teraz to widzę żółte błoto na niektórych zdjęciach to bardziej efekt balansu bieli. Niby żarówki ale jednak inny kolor światła dają. Powinno być ciemne błoto. Jak będzie lepsza pogoda to coś na słońcu pstryknę. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Zderzak, tłumik, silnik , koła itd. - człowieku jak dla mnie masakra, coś pięknego, nie mogę się nadziwić, super i jeszcze raz super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Super ten model! Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Modelik super ale coś mi się nie widzi brudznie kół, chociaż mógł jeździć po takim podłożu i brudzenie zbiorników, moim zdaniem za dużo. P.S. Szkoda, że ci się nie udało z galerią, ponieważ na 70 % zwycięstwo twoje. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Na ostatniej fotce na osłonie widać kawałek odcisku palca. Ogólnie jednak model robi duże wrażenie ogromny plus dla Ciebie. Szkoda że nie zdążył na konkurs bo miałby duże szanse na wysoką lokatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Modelik super ale coś mi się nie widzi brudznie kół, chociaż mógł jeździć po takim podłożu i brudzenie zbiorników, moim zdaniem za dużo.P.S. Szkoda, że ci się nie udało z galerią, ponieważ na 70 % zwycięstwo twoje. Z brudzeniem też niestety tak myślę, ale było już późno. Jak model dostał warstwę faktury błota, to pomyślałem sobie a może jednak nie. Ale chciałem odejść od standardów spotykanych w cywilach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Bardzo przyjemny model. A jakaś przyczepa powstanie, była by fajnym uzupełnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Bardzo przyjemny model. A jakaś przyczepa powstanie, była by fajnym uzupełnieniem. No nie bo to solówka, w planach były bale drewna i pewnie powstaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 ŁAŁ. Super model szkoda że nie zdążyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Co tu dużo gadać, model pierwsza klasa! Przeróbki robią wrażenie, brudzenie też. Koła zostaw takie jakie są, jeżeli jeździ po leśnych drogach, a raczej bezdrożach to kolor w sam raz. Myślałem, że jednak dasz radę zdążyć. Te przeróbki, praca przez te prawie pół roku, to wszystko zasługiwało na miejsce na pudle - szkoda, brakuje Twego modelu w galerii konkursowej. Pozdrawiam i gratuluję, Marcin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Model świetny po prostu, mój faworyt w konkursie, szkoda bardzo szkoda że nie udało Ci się skończyć, teraz nie wiem na kogo zagłosować Mogłeś wstawić do galerii nawet nieskończony model, regulamin nie zabraniał tego, a mój i pewnie kilka innych głosów miał byś zapewnione. Mack będzie naprawdę oryginalnie wyglądał, zwłaszcza kiedy te bale dodasz. Nie podobają mi się jednak koła, a właściwie to że są brudne do połowy raczej nie jest to możliwe, chyba że wjechał w krótką ale głęboką kałuże i nie zdążyły się całe wybrudzić ale zazwyczaj brudzą się całe. Poza tym brakuje mi tej rdzy z wcześniejszej wersji, mogłeś ją zostawić chociaż przy ramkach okien czy przy progach, według mnie kabina jest w ogóle zbyt czysta w porównaniu do reszty modelu, przy tak upaćkanym spodzie niemożliwe jest by nic nie poleciało na karoserię. Aha i obowiązkowo pobrudź chlapaki i tylny zderzak, te elementy brudzą się nawet przy zakurzonej drodze, niemówiąc już o błotnistych leśnych traktach A kolor błotka według mnie świetnie dobrany jak jeżdżę rowerem po lesie koła wyglądają identycznie. Ogólnie model sprawia świetne wrażenie, wygląda dużo ciekawiej niż te wszystkie odpicowane, czyściutkie trucki Ps.może kolega przywiezie swojego Macka na konkurs w Świdniku, z Lublina bardzo blisko jest, a i sam konkurs dobrze zorganizowany, fajne nagrody i całkiem duża konkurencja w cywilnych kategoriach. Poza tym fajnie by było w realu go zobaczyć Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dla mnie sztuka modelarska sama w sobie. Ten model jet naprawdę ŚWIETNY! Pomimo drobnych błędów, to bardzo przyjemnie się na niego patrzy. Z pewnością jest to jeden z tych modeli ciężarówek, który znacznie wpływa na rozwój tej dziedziny i za to właśnie chylę czoła przed autorem. Bardzo bym chciał zobaczyć ten model na kolejnej Modell Truck Manii, która odbędzie się już we Wrześniu, w Kępnie. Dlatego z tego miejsce serdecznie Ciebie, jak i innych zapraszamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Koła do płowy ciemno-brązowe bo właśnie tak pomyślałem że przed chwilą wyjechał z kałuży. Muszę te miejsca jeszcze czymś błyszczącym pociągnąć, i być może dać wyraźniejszą linię, tego mokrego miejsca. Może specyfikiem do podług. Chlapacze są upaćkane i to bardzo ale od strony kół, od strony zewnętrznej będę musiał się przypatrzeć. Kiedy ten konkurs w Świdniku?, na razie myślałem o truckmami i wystawie w Lublinie. W końcu jest z czym pojechać, model z błędami ale jest. Może uda mi się skończyć Forda 9000, w sobotę wznawiam prace. Dzięki też wszystkim, za słowa pochwały, mobilizują do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Wielkie brawa! Wyszedł ci świetny model! Szkoda że nie udało się zdążyć na konkurs, mi też się nie udało a w tym tygodniu myślę że będę już kończył. Bardzo mi się podoba twój model, pierwsze brudzenie w życiu wyszło znakomicie, kolor karoserii również jest ciekawy choć w pierwszej chwili przychodzi do głowy słowo "podkład" ale wygląda świetnie. Podium miałbyś gwarantowane Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Szkoda, że pomimo model był niedokończony to nie wystawiłeś go w galerii konkursowej. Mack był moim faworytem i jak sądzę zajął by wysokie miejsce na pudle Niestety i ja muszę doczepić się do brudzingu. Przy tej ilości błota na kołach niemożliwe jest aby tylko one były upaćkane, przecież podczas jazdy cały syf odlatuje z nich i leci na wszystko co znajduje się w pobliżu. Wnęki błotników, wewnętrzna strona zderzaka, mocowania maski, resory, rama (przynajmniej w pobliżu kół), chlapacze i wszystko obok powinno być upaćkane błotem. Nawet kabina powinna być trochę popryskana bo jak by nie było pojazd jadący leśną drogą na pewno wpadał w jakieś zagłębienia Ogólnie bardzo ładnie zrobiony model, szczególnie na uznanie zasługują pozostałe ślady ekspolatacji no i plus za wkład własny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Niestety i ja muszę doczepić się do brudzingu. Przy tej ilości błota na kołach niemożliwe jest aby tylko one były upaćkane, przecież podczas jazdy cały syf odlatuje z nich i leci na wszystko co znajduje się w pobliżu. Wnęki błotników, wewnętrzna strona zderzaka, mocowania maski, resory, rama (przynajmniej w pobliżu kół), chlapacze i wszystko obok powinno być upaćkane błotem. Nawet kabina powinna być trochę popryskana bo jak by nie było pojazd jadący leśną drogą na pewno wpadał w jakieś zagłębienia Na zdjęciach tego nie widać, ale wnęki nadkoli jak i chlapacze są upaćkane, może w kilku miejscach brakuje. Błoto mnie opóźniło chciałem zmienić kolor, poprawić. A i tak pewnie już na spokojnie przed Świdnikiem coś podorabiam. Znalazłem już co i gdzie w tym Świdniku, tylko termin kiepski, intensywny weekend więc mnie czeka. Ale będę. A niedługo może kilka zdjęć nadkoli i podwozia żeby pokazać że też upaćkane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam. Gratuluje ciekawego modelu, dla mnie bomba. Powodzenia w konkursach. Trzymam za ciebie kciuki. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 UUU dawno mnie tu nie było....Model wyszedł ekstra, śledziłem jego budowę! Ma jakiś taki fajny klimat nawet nie wiem jak to sensownie nazwać. Gratuluje i czekam na kolejne modele. Sam jestem zmuszony odstawić modelarstwo na boczny tor, ale chociaż popatrze na fajne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Maja 2010 Autor Share Napisano 28 Maja 2010 Wielkie dzięki za takie słowa, chyba każdy tak chce, żeby w tym co robi było to coś. Ale nie zawsze się udaje. A teraz odgrzewany kotlet. Obiecałem, że jak poprawię brudzenie to pokażę jak to wyszło. Dodatkowo zrobiłem bale drewna z rur PCV, wikolu i bibułu. Czeka je jeszcze malowanie matem bo się błyszczą, ale na zdjęciach tego prawie nie widać. Po wgraniu najnowszych sterowników, dziwnie mi kolory podbija, ale jakoś nie mam czasu tego sprawdzić i poprawić więc zdjąłem trochę koloru ze zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 No tego mi wcześniej brakowało Teraz o wiele lepiej wygląda, na zdjęcia tez nie ma co narzekać całkiem ciekawie wyszły. Nawet nie sądziłem że taki świetny efekt można uzyskać, używając bibuły. Może mały tutoraial w dziale "Jak zrobić i jak pokazać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Detale silnika, wnetrze, a szczegolnie efekt brodzenia - pierwsza klasa. Na konkursie na pewno bylby w czolowce. Gratulacje, naprawde udany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 To był mój faworyt w III ZKM. Z drewnem i na tym tle wygląda świetnie. Popraw tylko przekrój drzew, bo trochę zabawkowo wyglądają jak dla mnie. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi