karambolis8 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Witam. Mam zamiar wystartować z modelem w malowaniu SF. Konstrukcja z zimnej wojny, kamuflaż też, więc wszystko powinno być OK ;) In-box. Model raczej bez dodatków. Oznakowanie to kalkomanie z resztek innych modeli i trochę od masek. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Siadam i oglądam dla mnie to najpiękniejszy samolot bojowy świata wraz z MiG'em-29 w locie wygląda fantastycznie choć pewnie wielu będzie innego zdania. Edytowane 1 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Toś wymyślił. Te oznaczenia na kadłubie (de facto na grzbiecie wyjdą) mi się nie widzą, ale pomysł ciekawy. @KRL - całkiem sporo osób twierdzi,że to najładniejszy samolot bojowy świata. Dla mnie osobiście na drugim miejscu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2015 Ekstra :-) Trzymam kciuki! pozdro Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Świetny pomysł i malowanie, w takim kamuflażu ten samolocik ma szansę wyglądać do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 NO może być fajny... taki zdobyczny Też załączam śledzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Toś wymyślił. Te oznaczenia na kadłubie (de facto na grzbiecie wyjdą) mi się nie widzą, ale pomysł ciekawy. Kokardy mam zamiar dać na wloty powietrza. Na rzucie z boku jakoś to wygląda, ale w rzeczywistości będzie słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Też popatrzę co i jak ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Klawe malowanie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Karambolisie, pokazałbyś coś wreszcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Na razie nie ma co pokazywać Maluję drobnicę, sklejam i szpachluję. Jak będę miał coś więcej, to pokażę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 No takie rzeczy właśnie się powinno pokazywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Pokażę, bez obawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Witam. Miało być bez dodatków. Nałożyłem kalkomanie na kokpit. W sumie jak na 1:72 i kalkomanie, to może i nie jest źle. Ale biorąc pod uwagę, że kokpit ma być otwarty, to jednak trochę słabo. Zamknięcie kokpitu nie wchodzi w grę, bo Trumpeter ma skaszanioną owiewkę (za wysoką) i jako fana Su-27 bardzo mnie to razi. A przy otwartej nie niszczy to tak bardzo sylwetki modelu. Poszedłem więc do piwnicy po Su-27 Zvezdy, bo do niego miałem skompletowane dodatki. Chciałem wyciągnąć tylko kokpit Airesa... Ale się nie udało... Blaszka ma dwie drabinki, więc wystarczy na dwa modele. Dodatkowo pitot Mastera. Do Zvezdy miałem jeszce koła Airesa. Jako, że Trumpeter ma bardzo słabe, dostanie koła Zvezdy. Choć powiem szczerze, że Zvezda znacznie lepiej odwzorowała hamulce, niż Aires. Tym sposobem pomalowany kokpit poleci do śmieci i w zasadzie jestem prawie w punkcie wyjścia Prawie, bo skleiłem wloty powietrza i poszpachlowałem kadłub. Poza tym trzeba było trochę podkleić skrzydła polistyrenem, żeby po złączeniu połówek nie było zapadnięcia. Na razie to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Tyle roboty i wszystko na nic... No ale sam widzisz, że bez dodatków się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Ten zestawowy kokpti to rzeczywiście biedny jest, ta deska rozdzielcza jakaś taka pusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Poszedłem więc do piwnicy po Su-27 Zvezdy, bo do niego miałem skompletowane dodatki. Chciałem wyciągnąć tylko kokpit Airesa... BTW - czy Zvezda to to samo co Nakotne? Mam gdzieś jakieś flankery 30 i 35 bodajże z Nakotne i się zastanawiam czy jeśli mnie kiedyś najdzie to coś się da z tego zrobić. Pamiętam, że mają wypukłe linie i są ponoć za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Zvezda nie ma wypukłych linii. To najlepszy Su-27 na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Dzięki, właśnie poszperałem - rzeczywiście jest nowy model od 2014. https://www.scalemates.com/kits/940144-zvezda-7206-su-27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Dwa wieczory siedziałem nad kokpitem, a w zasadzie samym fotelem. Składa się z 16 elementów. Powinno być więcej, ale niektóre blaszki były tak małe, że nie było jak ich złapać. Chyba tylko siłą woli można je było nakleić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Ja zazwyczaj maluję fragmenty przed końcowym sklejeniem. Będziesz miał niezłą gimnastykę z kolorowaniem detali ;) Zegarmistrzostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 No właśnie zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że tak jest lepiej. Uznałem, że nie dam rady ukształtować pomalowanych blaszek na fotelu tak, żeby farba nie odprysnęła. Te pasy musiałem miejscami dosyć mocno dociskać do fotela, żeby się ukształtowały. Malowane też źle się klei. CA rozpuszcza farbę i przez to dłużej łapie, wytrzymałość takiej spoiny też jest mniejsza. A tutaj mocne trzymanie jest potrzebne, bo pasy są poprzeplatane jeden przez drugi przez jakieś miniaturowe oczka ;) Jak nie zapomnę, to wrzucę skan instrukcji jak to trzeba było poplątać. Te pasy trochę odstają od żywicy, jak się weźmie wykałaczkę i cienki pędzelek, to farba nie będzie spływała na okoliczne detale i wydaje mi się, że będzie to stosunkowo łatwo pomalować. Na pewno łatwiej, niż pasy odlane z żywicy ;) Tyle teorii i przemyśleń, zobaczymy jak będzie w praktyce ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Ja robię jak Mikele. Pasy kształtuje na sucho przed pomalowaniem, a i tak tu i ówdzie odstawać lubi - wtedy przytrzymuję igłą i walę z przyspieszacza ;P Ale w 72 to zawsze była, jest i będzie jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 też poobserwuję. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Nic spektakularnego się nie stało, ale robiłem zdjęcia, więc przy okazji, z kronikarskiego obowiązku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi