Kamil K. Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Cześć, Dawno nie robiłem żadnego warsztatu, więc pomyślałem sobie, że czas najwyższy. Po kolei. W rolach głównych: I do tego, tak skromniej: Oraz: Niewykluczone dalsze zakupy i oczywiście przeróbki własne. Co ma z tego wyjść? Coś pomiędzy: Innymi słowy będzie Teciak z trwającej wojny domowej w Syrii. Z ktorej strony barykady - jeszcze nie wiem, ale to najmniej istotnie. Oczywiście zdjęć T-62 z Syrii jest dość sporo, ale strasznie pokracznie pomalowane mają te czołgi i cięzko zdecydować się na coś konkretnego. Na dniach pierwsze fotki z postępów prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Cześć, Coś tam sobie pokleiłem na kadłubie. Poza tym za mną jedna z najnudniejszych części klejenia - składanie i szlifowanie kół. Było przy tym nieco pracy, bo na chyba żadnym syryjskim T-62 nie zachował się bieżnik na gumowych bandażach. Toteż i ja swoje zeszlifowałem i podniszczyłem. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Zapowiada się bardzo ciekawie. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Ja mam w dalekich planach T-55 w syryjksich barwach. Ale to narazie bardzo odległa perspektywa. Tak więc popatrzę jak budujesz swój, szczególnie interesuje mnie etap malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 @Bazylms Być może już znasz, może nie: https://milinme.wordpress.com/ - polecam, ogrom zdjęć z Bliskiego Wschodu. Dzisiaj np. natknąłem się na takiego "tuningowanego" T-62 :mrgeen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Cześć, W ślimaczym tempie, ale przybywa detali. Osłony na lampki, jakieś przewody i instalacje - moderny to nie moja bajka, także nie wiem co, ale robię i dorabiam. Zacząłem też myśleć na ładunkiem. nie wykorzystam, bo ani w Syrii takiej konfiguracji nie widziałem, ani mi się ona nie podoba. Szkoda zasłaniać całą wieżę. Zaczyna to wyglądać jak czołg. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 wystarczyło wsadzić lufę i byłby czołg gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Link do zdjęć sie przyda, zwłaszcza że chodzi mi po głowie projekt z tych okolic Trampek ma wydać niedługo kilka irackich wersji T-62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 wystarczyło wsadzić lufę i byłby czołg gotowy No niestety, nie ma aż tak lekko. Link do zdjęć sie przyda, zwłaszcza że chodzi mi po głowie projekt z tych okolic Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Bliski Wschód to niesamowicie ciekawy i obfity rejon dla modelarzy. Tymczasem zanim nie padnę na twarz idę coś posklejać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Kadłub gotowy. Zabieram się za wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Cześć, Znalazłem wreszcie czas i dokończyłem go kleić. Nie mogę się doczekać malowania, bo będzie z tym mnóstwo zabawy. Pacynki teoretycznie są, ale ich udział nie jest jeszcze przesądzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Z merytoryka się nie zmierzę, ale ładnie wygląda. Gąsienice masz rozłączone tylko z przodu? Koła przyklejone? Możesz napisac jak to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Wszystko jest na sucho. Gąsienice to dwie części, góra-dół, koła tylko powkładane na blutack. Najpierw zdejmuję dół gąsienic, a potem sobie spokojnie wysuwam przodem górną część. Przedni błotnik też jest zdejmowalny, żeby to ułatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Zacząłem sobie malować. Na czarną bazę psiknąłem Red Brown Tamiya, sido dla zabezpieczenia i na to lakier do włosów. Następnie zielona baza i zdzieranko z okolic siatek, zasobników i zbiorników paliwa na kadłubie. Na to znowu sidoluks, lakier do włosów i piaskowe(w dwóch-trzech miejsach szare) plamki. I zdzieranko. Wyszło tak: Teraz trzeba to zabezpieczyć lakierem i po weekendzie bawimy się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Maja 2014 Autor Share Napisano 23 Maja 2014 Kontynuuję monolog. Model dostał wash i odpryski. Teraz czas na dalszą zabawę z płukankami, olejami etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Witajcie po awarii. Dzisiaj szybko i skrótowo: model ma już pomalowane koła i bambetle, z którymi było mnóstwo zabawy. DszK pomalowany także wrócił na swoje miejsce. I taki tam widok ogólny na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Cześć, Model nabrał kolorów po zabawach z płynami AK i olejami. Pomalowałem pokrowiec ochronny na dziale(trzeba go wycieniować jeszcze). Teraz czas na pigmenty i w zasadzie zabawa będzie skończona. Tak to mniej więcej będzie wyglądać niedługo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Wydaje mi się że takie ułożenie gratów uniemożliwiałoby manewrowanie wieżą, a chyba nawet Syryjczycy nie byliby tak lekkomyślni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Racja, ale któż mówi o manewrowaniu wieżą... nazwijmy to pozycją transportową, po prostu. Myślę, że to nie będzie wielkim nadużyciem, w internecie jest sporo zdjęć przeróżnych czołgów, z przeróżnych przejazdów na front/między pozycjami/etc. i one też są obładowane w sposób być może uniemożliwiający natychmiastowe wejście do walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Na wiezach i kadlubie czolgi maja/mialy montowane specjalne kosze lub stelarze, które umozliwialy zapakowanie różnych gratow, raczej tak luzem, by sie to nie utrzymalo. Może te wersje tez byly w cos podobnego zaopatrzone ? Warto poszukac w innym wypadku lepiej nie kombinować, bo mozna przesadzic ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Ale któż mówi, że będzie luzem... Jak model będzie skończony a bambetle znajdą się na stałe, to podorabiam liny od zaczepów i poręczy i wszystko będzie przytwierdzone w sposób "bezpieczny". ;) Żeby zamknąć ten temat podrzucam kilka zdjęć, bardziej lub mniej konwencjonalnie obładowanych wozów bojowych... W niektórych wypadkach z obrotem wieży też mogłoby być krucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 Tymczasem pracuję nad podstawką... w zasadzie to jest prawie gotowa. Nic wielkiego, ale żeby nie było nudno i całkiem pusto, to postanowiłem zrobić kawałeczek barykady/checkpointu/jak zwał, tak zwał, w każdym razie w pomniejszeniu. Wzorowałem się trochę na tych zdjęciach: Mi wyszło tak: Coś zmienić, dodać? Więcej gruzu, śmieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Bardzo fajnie Tobie wyszło. Trochę śmieci i będzie cacy. Manekiny będą? Nie mylić z Makinenem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 Trochę jeszcze zagruzujemy asfalt. Manekiny? W planach są, jak się ładnie pomalują, to będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 Witajcie, Warsztat zmierza ku końcowi. Zamierzam jeszcze popracować nad paroma detalami i zmierzyć się z figurkami. Podstawka wzbogaciła się o więcej gruzu: Z kolei tak to wygląda z praktycznie 100% skończonym T-62: Na koniec pochwalę się, że model został zauważony na konkursie w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi