Stojkovic Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Nie da rady wytrzymać bez składania jakiegoś Niemca więcej niż dwa tygodnie. Korzystając z faktu, że Flammpanzerwagen na etapie malowania ruszam z kolejnym niemiaszkiem. Zestaw jest na mega wypasie, począwszy od magictracków po blaszki i winylowe koła. Masa roboty przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 No to ten będę szczególnie uważnie śledził jako iż ten sam u mnie na składzie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 A Spotter go kończy Prawo serii czy instynkt stadny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Tylko że Spotter ma wersję jednolufową, ale to szczegół. Generalnie to ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 Model jest bardzo dopracowany i jeśli już wersja z opancerzeniem kabiny, to warto pokazac wnętrze, bo producent je wykonał. Ogromny plus to magictracki. Generalnie pojazdu typu kfz 251, 250 i 7 mają bardzo przyjemne pracujące gąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 Pojazd ciekawy, także będę zaglądał. W jakim sensie pracujące gąski, bo przecież magictracki trzeba posklejać. To masz model na wypasie, tak się tylko zastanawiam dlaczego Dragon pojazdy niemieckie robi dopracowane zestawy a pojazdy alianckie w porównaniu z tymi nie są już tak fajnie robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 Pracujące, bo ogniwo składa się z ogniwa i nakładki gumowej. Jeśli skleisz nakładkę czysto do ogniwa, to ząbki wewnątrz są ładnie zakleszczone i pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Na tę chwilę właciwie jedynie z dziennikarskiego obowiązku pokazuję co już zrobione pod świątecznym stołem (starałem się kleić między porządkami jak żona nie patrzyła). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Powoli i do przodu. Wykonałem już silnik, który niebawem na sucho wpasuję w ramę. Póki co składa się przyjemnie. Ale sądząc po warsztacie kolegi Spottera, problemy mogą pojawić się przy większych elementach typu szoferka, paka itp. W najbliższym czasie kolejne odsłony prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Będziesz boczne osłony otwierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Będziesz boczne osłony otwierał? Jeżeli tak- to pewnie i przewody poprowadzisz do silnika... Kibicuję i pozdrawiam noworocznie! Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Z tego co wiem, to obie osłony boczne były zdejmowane a nie uchylane na zawiasach. Więc jeśli już, to by trzeba było z podstawką wówczas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Powoli kończę prace nad ramą. Posklecałem w całośc koła z DS-owymi bieżnikami. Nienajgorsze. Powstaje też powoli podstawa pod przód maski i budę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 A tak przy okazji dla tych co lubią podpatrywać detale. Podrzucm link do egzemplarza muzealnego. http://www.toadmanstankpictures.com/sdkfz7.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2017 Budowy ciąg dalszy. Rama złożona i spasowany silnik na sucho. Będę malował osobno zarówno ramę i komorę silnika jak i sam silnik. Szoferka już nabiera kształtów, tez będę malował osobno wnętrze i zostawię górne włazy otwarte No i największy hit, czyli wypraska "J" gdzie dragon pomylił kompletnie numerację pokazując zupełnie inne numery na instrukcji niż części na ramce. To jeszcze pół biedy bo człowiek jakoś dojdzie co gdzie i jak. Ale zniekształcona część ramy od spodu platformy to już był cios w samo serce. Żeby była jasność, to nie jest uszkodzenie mechaniczne, a skurcz tworzywa. Brniemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Ciągniemy temat dalej. Ostatnie małe postępy. Silnik pomalowany i gotowy do instalacji na ramie. Kabina pomalowana wstępnie i przygotowana pod wash i brudzenie Rama podobnie No i pozostałe elementy wnętrza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Stycznia 2017 Share Napisano 21 Stycznia 2017 Ciągniemy temat dalej. Ostatnie małe postępy. Silnik pomalowany i gotowy do instalacji na ramie. Kolektory Ci się pomyliły. Ssący żeś zardzewił a wydechowy w jakimś kocmołuchu upaćał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Enten co racja to racja. Ja zupełnie nietechniczny jestem i malowałem na odczucie że fajnie wygląda. Przemaluję to na odwrót bo silnik jeszcze nie skończony na 100%. Kwestia chcenia bądź nie to nie do końca właściwe podejście u mnie. Zamierzam otworzyć górne włazy na dachu, więc wnętrze robię w kabinie. Silnikowa płyta boczna też jedna będzie zdjęta, dlatego maluję komorę silnika i sam silnik. Spód paki też maluję w pierwszej kolejności przed wklejeniem koła zapasowego a potem będę malował całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Masz rację, włazy były tylko uchylane, ale to zawsze coś. Co do drzwi w tym modelu jest opcja z otwieranymi, ale trzeba by od razu zmienić kilka elementów. Ja szedłem zgodnie z instrukcją i wkleiłem np. ten element z błotnikami do ramy i wówczas pasowały tylko ścianki z zamkniętymi drzwiami. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Kontynuacja zabawy z tym modelem przebiega w miare pomyślnie. Skończyłem prowizoryczne prace w budzie Okazuje się, że legendarne źle wymierzone maski we wszystkich Kfz 7 Dragona to nie mit. Jest tak w rzeczywistości. Silnik wpasowany w ramę Jakieś rady jak ogarnąć tę maskę? Pierwsza myśl to szpachla i lekkie profiloanie i potem szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2017 Przesuń maskę do przodu do łączeni z chłodnicą a z tyłu zamaskuj łączenie pokrowcem który był w oryginale... http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=75476&p=13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Widzę, że przykleiłeś przód maski do chłodnicy, a w zasadzie jej osony i tył przy budzie dorabiałeś. Czego użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 Czyli zakładam, że obróciłeś element stroną gdzie jest mocowana łopata itp. do dołu i nakładałeś szpachlę. Myślę o wykorzystaniu miliputa tzn. wykonać pasek 2 mm i delikatnie go ułożyć tworząc profil tylko nie wiem czy lepiej już na modelu czy na sucho obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Stycznia 2017 ewentualnie skoryguj położenie chłodnicy z okapotowaniem, widać że jest tam troszkę miejsca (do wentylatora) więc można przesunąć chłodnicę w kierunku grodzi i podciąć boczne osłony od strony szoferki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 Schnie element wykonany z miliputu. Jak dobrze pójdzie to dokleję do maski i zaszpachluje boszne zaokrąglenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi