Rob Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Witam Tym razem spróbuję przygotować coś z ,,tanków” chodzi konkretnie o Shermana Ic Hybrid Hull Dragona 9037 z serii (Imperial Series). Do budowy będę chciał wykorzystać nowe blaszki ET- model, silnik żywiczny TWS 0035 oraz lufkę Eduarda Silnik Po dość długim przeglądaniu dostępnych materiałów, zdecydowałem się na ŻĄDŁO . Nadal mam wiele wątpliwości co do szczegółów budowy, dlatego będę wdzięczny za wszelką pomoc merytoryczną . RZ Polskie Shermany cz1 zdjęcie z 4 IV 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Witam zapowiada się ciekawie, wiec z chęcią będę zaglądał, a gwiazdowy silnik Shermiego- miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 No fajnie.Drugi polski sherman na forum-super. Zdjecie ktore zapodales jest chyba jedyna dostepna fotka Zadla. Powodzenia zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Ale Shermanami obrodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 O następny sherman, zasiadam i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 kurcze. nie wiedziałem, że miał gwiazdowy silnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Kolejny sherman - pooglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Fajnie, że "Zapalniczka", fajnie, że polska "Zapalniczka", ale nie fajnie, że kolejny w 35-ce. Z braku laku i tzw. "kit" dobry. Dobrze, że będzie ostra waloryzacja. Trza zacząć podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Witam Dziękuję za zainteresowanie. Na początku muszę rozwiązać kilka problemów technicznych: Wieża - typ włazu dowódcy - amerykański (z modelu) - dozbrojenie prawego policzka (integralne, dospawane, brak) -zakładam że nie ma - pistol port - raczej tak Podwozie o prostym ramieniu rolki podtrzymującej. - typ kół – z otworami (wykorzystam z M4A4 Dragona) - typ gąsienic ? Dodatkowe wyposażenie - Widoczna duża skrzynia w tylnej części kadłuba - Skrzynia za wieżowa na radio – typ ? ,,W praniu ‘’ wyjdzie pewnie wiele innych szczegółów. Tak jak wspomniałem pomoc merytoryczna mile widziana oraz dokumentacja fot. głównie komory silnika najlepiej po demontażu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Tutaj to seriami idzie najpierw KV,esdek 251 i Shermanki Supcio podglądamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 Witam Bryła spasowana, złożona, jeszcze bez pistol portu, dozbrojenia kadłuba. Usunąłem imitację listwy wzdłuż dolnej krawędzi kadłuba oraz błotniki. Oba elementy będą zastąpione blaszkami. Przerobiłem płytę nad silnikową wkleiłem siatkę (pierwsza blaszka!). Dopasowana lufa. Zabrałem się też za komorę silnika. Silnik na razie bez przewodów, osprzętu. Dorobiłem ścianki komory. Silnik przeznaczony był to M4 Tamiyi - w Dragonie też dał się całkiem nieźle spasować. RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 No przy silniku postaraj się może być niezły efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Hej.A wanna juz sklejona? Na oslonie przekladni sa uchwyty ktore mialy otwory na szekle;mozna je przetopic cienka goraca igla lub przewiercic od srodka i zalepic otwory.Silnik miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 ładnie to wygląda, jak robiłeś fakture czogłu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 ładnie to wygląda, jak robiłeś fakture czogłu?? Chciałbym powiedzieć że to moja robota - ale to faktura modelu.(...trochę chyba przerysowana, ale efekt fajny) uchwyty które miały otwory na szekle dzięki Dzisiaj otrzymałem merytoryczną pomoc od Andrzeja K. - wieża, jarzmo idzie do poważnej korekty - dzięki p. Andrzeju. Zestaw będzie uzupełniony o kalki Polish Tanks in Italy #2 BD-35049 – podają nawet numer wozu (zastanawiam się skąd go wzięli). Następny raz się odezwę gdy podgonię trochę robotę i będą widoczne efekty. Pozdrawiam RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 Tym razem kilka poprawek wieży. Zeszlifowałem prawą stronę wieży (w Dragonie jest zbyt gruba wystaje spoza obrys),tył wieży oraz inne miejsca zaznaczone na niebiesko. Górną przednią część wieży trzeba było zaokrąglić. Prawy policzek pod włazem musiałem uzupełnić szpachlówką.Zmniejszyłem jarzmo i obniżyłem o jakieś 1,5mm, Muszę też obniżyć wylot rac sygnałowych . Prace poszły trochę dalej ale nie mam jeszcze zdjęć - dorzucę w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Witam po dłuższej przerwie. Wieża prawie skończona ,zostało trochę blach , dodatków i wylot rac sygnałowych . Niestety zestaw fototrawiony okazał się dość skromny –zabrakło np. okrągłych podstaw pod osłony peryskopów ( były tylko 3) kolejne wykorzystałem z Abera. Łączenia blach najczęściej pastą Koki (lutownicą). Uchwyty do mocowania brezentu na wierzy zrobiłem z drutu (blaszki nie do przyjęcia). Przerobiłem skrzynię radiostacji - płyty łączone w innych miejscach oraz spawy. Dorobiłem też okrągłe pokrywy inspekcyjne (tak się chyba nazywają ?) oraz imitację śrub z kształtownika. Poza wieżą złożyłem też błotniki – wyprofilowałem (pióro kulowe, podkładka na mysz) Na razie przyklejone na taśmę ,do póki nie złożę komory silnika nie mogę ich wkleić na stałe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Będziesz dorabiał pancerny policzek na prawej stronie? W późniejszych wieżach był on integralna częścią skorupy wieży (wcześniejsze spawany kawał pancerza), przez co jej kształt był asymetryczny i powstawał lekki nawis (na zdjęciach Żądła to widac) Dragon we wczesnych modelach nie uwzględniał tego elementu. Nie powinno byc także pistol portu dla tego typu wieży. źródło todmanstankpictures.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 No to teraz mam problem, przed rozpoczęciem tematu przejrzałem dyskusje dostępne na różnych forach – to jedna z nich: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=85&t=23063&sid=093e23bcabc39643a314ac47f49f210c Z tego typu dozbrojeniem jakie przysłałeś na zdjęciu, do tej pory się nie spotkałem. Górna krawędź dozbrojenia szła by na górze wierzy nie będzie jej widać na zdjęciu (robił to ktoś w jakimś modelu? ) Co do pistol portu integralne dozbrojenie automatycznie wyklucza pistol port, w pozostałych wersjach wieży ustalenie p.portu jeżeli nie ma zdjęcia jest niemożliwe – jeżeli się mylę proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Z tego typu dozbrojeniem jakie przysłałeś na zdjęciu, do tej pory się nie spotkałem. Górna krawędź dozbrojenia szła by na górze wierzy nie będzie jej widać na zdjęciu (robił to ktoś w jakimś modelu? ) Ten typ dopancerzenia występował na FF Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Też akurat jestem w trakcie klejenia FF Hybrid tylko tego nowszego Dragona. Wieża w oryginale ma już to wzmocnienie.Sam się zastanawiałem czy tak ma być. Tak to mniej więcej wygląda na modelu; By pankot13 at 2012-07-01 Przyznam Ci się,że na początku to zaszpachlowałem i też zrobiłem bez wzmocnienia. Dopiero po poszukiwaniach w google zerwałem szpachlę. By pankot13 at 2012-06-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Dzięki Panowie za pomoc, czeka mnie trochę dodatkowej roboty. RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Dorobienie tego policzka nie jest czymś specjalnie trudnym. Tak mniej więcej wygląda to przy wieży shermana z Tamiya, gdzie także japończycy zapomnieli o tym elemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Napisano 5 Lipca 2012 Autor Share Napisano 5 Lipca 2012 Policzek zacząłem od listwy z polistyrenu wzdłuż dolnej krawędzi, wyżej uzupełniłem szpachlówką Tamiyi, wierzchnia warstwa z gęstego CA. Pistol port usunięty. Efekty poprawek na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Super wychodzi ci ten Shermanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi