PiotrPilot Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Witam Serdecznie , w szczególności Fanatyków tego Samolotu. A więc po długim przemyśleniu i zbieraniu dokumentacji do tej Pięknej maszyny. Postanowiłem i ja wziąć się za ten piękny Model. Choć osoby które sklejały ten model wiedzą o błędach takich jak linie podziału blach itp. Jest ich dość dużo. A więc po dokładnym zapoznaniu się z dokumentacją samolotu postanowiłem robić wiele elementów od podstaw. Zacząłem od Kokpitu samolotu. Wszystko zostało wykonane według planów i zdjęć . A cały element powstał z różnych znanym modelarzom plastikowych płytek np. karty telefoniczne ,itp. Sam kokpit starałem się zrobić z jak największą ilością detali których nawet nie będzie widać po złożeniu w całość. Są to elementy takie jak (pedały orczyka,drążek sterowy , przewody i instalacja tlenowa znajdująca się na lewej burcie wanny, oraz inne elementy mocowania fotela KM-1). Cała wanna została wyposażona także w wygłuszenia. A teraz zapraszam do oglądania zdjęć. Najpierw Kokpit : Pedały Orczyka : Drążek Sterowy : Ciąg dalszy nastąpi. Czekam na komentarze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_G Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 No to mnie dobiłeś :( Ja walczę z kabiną w skali 1:48 a Ty tu takie cuda tworzysz w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Sam kokpit starałem się zrobić z jak największą ilością detali których nawet nie będzie widać po złożeniu w całość. W takim razie powinieneś rozważyć jakiś sposób ekspozycji wykonanych detali np. kabinka z wyjętym fotelem, aby łatwiej można było zaglądać do środka. Albo będzie to sztuka dla sztuki . Warto drobiazgowo wykonywać elementy, aby ostatecznie zamknąć je w rurce. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2010 Zgadzam się z Erkamo. Ponieważ model będzie wykonany właśnie tak ,że fotel katapultowy znajdował będzie się na specjalnym wózku , a obok będzie dźwig i inne urządzenia potrzebne do obsługi naziemnej statku powietrznego. Sam w sumie długo się nad tym zastanawiałem jak to pokazać ale według mnie to będzie najlepszy sposób by można było coś zobaczyć. Sam samolot chcę jak najmniej otwierać by zachował sylwetkę. Dziękuje za miłe słowa. A odnośnie tego czy "warto drobiazgowo wykonywać elementy " Moim zdaniem warto ,a to tylko dlatego bo jest to mój najukochańszy samolot , oraz dużo artykułów Pana Andrzeja Ziobra skłoniło mnie do tego by model robić tak by siebie nie oszukiwać ... A po drugie chciałbym mieć w swojej kolekcji Miga-21 z ładnym wyposażeniem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Mam nadzieję że będzie co poobserwować i podziwiać. Kolejny MiG-21 , no i wreszcie w Naszych Zegrzańskich barwach. Przydałoby się PiotrzePilocie dołożyć 2 małe figurki techników, np. Fidela ze Śp.Bacą dumających , co by tu zrobic z tak pięknie rozpoczętym dniem. I wtedy poczulibyśmy tą niezapomnianą atmosferę 26 [9 ] plm. Pozdrawiam i życzę wytrwałości, obyśmy mieli co podziwiac i wspominać , bo niestety sam samolot skonczył smutno : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Serdecznie . A więc co do figurek postaci np. mojego taty ,Bacy oraz nawet Pana. Rozmyślam nad tym. I myślę ,że jednak tak zrobię , właśnie po to by choć w modelarstwie poczuć jeszcze tą atmosferę i cieszyć oko takimi widokami. A co do samolotu mój model na pewno tak nie skończy jak na tym zdjęciu... Ponieważ chciałem go wyeksponować tak by wyglądał jak z czasów gdy jeszcze Pan służył w Zegrzu z resztą ekipy.Gdzie znajdował się śp.Baca i tata . Więc na samolocie pojawią się godła 9PLM i Nietoperz w sumie to samo co na 9801. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypersonic Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Hm.. Bardzo fajnie wykonana praca. W sumie od nie dawna interesuję się tego typu modelarstwem gdyż nie wiele mam z nim styczności. Lecz muszę przyznać , że PiotrPilot odwalił kawał bardzo dobrej roboty, a przy tym estetycznej. No i to co jeszcze podwyższa wartość tego MODELU to podejrzewam Jego geneza, która jest nie byle jaka. i przywiązanie. co prawdopodobnie jeszcze ulepszy ten model. Serdecznie Pozdrawiam i życzę owocnej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Moim zdaniem warto ,a to tylko dlatego bo jest to mój najukochańszy samolot , To jest argument. oraz dużo artykułów Pana Andrzeja Ziobra skłoniło mnie do tego by model robić tak by siebie nie oszukiwać Andrzej, jak sam często pisał, lubi wpuszczać w maliny...sędziów konkursowych . Nigdy nie widziałem jego modeli na żywo, ale podejrzewam, że to co w jakiś sposób może być udostępnione dla widza nie jest przez niego zasłaniane. I ciesze się, że: model będzie wykonany właśnie tak ,że fotel katapultowy znajdował będzie się na specjalnym wózku , a obok będzie dźwig i inne urządzenia potrzebne do obsługi naziemnej statku powietrznego. Przypuszczam, że jeśli zdecydujesz się na dalsze rozbebeszanie, to nie przykryjesz efektów swojej pracy kawałkiem plastikowej "blachy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 model będzie wykonany właśnie tak ,że fotel katapultowy znajdował będzie się na specjalnym wózku , a obok będzie dźwig i inne urządzenia potrzebne do obsługi naziemnej statku powietrznego. Ambitnie... mam nadzieję, że w swoim zapale wytrwasz do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Witam i dziękuje za miłe posty. A więc tak moim zdaniem uda mi się raczej wytrwać do końca, choć w tym roku maturka i egzaminy do WSOSP. Ale damy radę . Aktualnie jestem w modelu troszkę do przodu bo w Kabinie są już boczne panele i podobne elementy wyposażenia oraz zaczęta Tablica przyrządów pokładowych. Postaram się jak najszybciej wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Znam ten model, też mam go w swojej kolekcji ale to co Ty robisz to wyższa liga. Czekam na rezultaty i życzę powodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam Piotrze, Świetna praca, niebywały talent no i chyba sporo samozparcia żeby nie pójść na skróty. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Lecz mimo przerwy prace nad modelem trwają ,więc chciałbym ukazać nowe elementy dorobione do wnętrza kokpitu . Jak i wycięte w kadłubie miejsca pod klapki startowego dopływu powietrza , i chwytniki powietrza do silnika znajdujące się na płetwie ogonowej, oraz pomalowany drążek sterowy . Najgorzej było z AZS-ami których jest aż 63 na pulpitach , ponieważ pincetą praktycznie tego złapać nie mogłem . Ale dałem radę . Wszystko zostało wykonane samodzielnie od podstaw. Na początek dorobiony z karty telefonicznej Lewy panel przed malowaniem: Po malowaniu : Teraz wnętrze kabiny pilota z gotowymi dorobionymi miejscami na następne elementy wyposażenia kabiny: Z całym wyposażeniem kabiny + lewy i prawy panel oraz drążek sterowy: Prawy Pulpit kabiny: Drążek sterowy : A teraz kadłub : Tablica przyrządów pokładowych jest na wykończeniu więc zdjęcia będą dziś wieczorkiem. Pozdrawiam i życzę miłego oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypersonic Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 no Panie Piotrze... muszę Panu przyznać, iż pańska nieobecność się opłaciła patrząc na owoce pracy... gartulacje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Ogólnie licząc z ilu elementów składa się w tej chwili kokpit to zliczyłem 286 elementów. A to nie jest wszystko. Dziękuje za miłe komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Witam ponownie Zgodnie z obietnicą wrzucę kilka zdjęć Tablicy przyrządów pokładowych .Na tablicy znajdują się także wskazówki zrobione zgodnie z dokumentacją. Choć w takiej skali jest to już bardzo ciężkie do wykonania. Tylko nie ma na niej jeszcze imitacji szkiełek na przyrządach oraz podświetlenia i kilkunastu lampek kontrolnych itp. Życzę miłego oglądania : 1 Faza powstawanie tablicy : 2 Faza Czysta dorobiona Tablica wraz z Brodą od "UZBROJENIA" 3 Faza Tablica już pomalowana już z wskazówkami itp. : Jutro ciąg dalszy Pozdrawiam Miłego Wieczorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Zachęcam do komentarzy które mobilizują do dalszej pracy nad modelem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 W skali 1/72 to niezwyke trudne i czasochłonne robić taki detal. W następnym swoim szybkim spróbuje wykonać tym sposobem tablice. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Dzisiejszy wieczór spędziłem nad budową od podstaw celownika ASP-PFD-21 wraz urządzeniem SSz-45 tak zwanym fotokarabinem. Oraz górny panel znajdujący się nad tablicą przyrządów do którego jeszcze muszę do robić kilka przełączników i wskaźników. I mam do pokazania wyposażoną już całą tablicę przyrządów pokładowych w pokrętła , przełączniki i szkiełka na samych przyrządach. Które zostały wykonane za pomocą " Clear Fixu" z Humbrola. Życzę miłego oglądania i komentowania mojej pracy. Pozdrawiam Piotr Wawer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Super detalowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 rewelacyjne wykonanie !! kiedyś wykonałem tą techniką tablice w swoim 21 ale moja może się schować pozwolę sobie zadać parę pytań : 1) jakim kolorem gł. malowana została tablica? 2) czy mógłbyś w kilku zdaniach opisać sposób malowania zegarów, bo wyglądają kapitalnie z góry wielkie thx pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Heh dziękuje za miłe słowa. A więc pozwolę sobie odpowiedzieć na twoje pytania . Więc całe wnętrze kabiny pilota zostało pomalowane farbą zgodną z oryginałem. Ponieważ posiadam kilka elementów z tego samolotu na którym jest farba i po stanowiłem przez jakiś dłuższy czas szukać identycznego koloru. No i jak widać Udało się i jest to farba kupiona w sklepie plastycznym . Farba Akrylowa firmy "Polycolor" Nr 356 Emerald Green. A jeśli chodzi o malowanie zegarów jest to według mnie najlepszy i najbardziej efektywny sposób. Wygląda to tak , że najpierw wiercimy otworki małym wiertłem w elemencie z którego powstanie tablica przyrządów. Następnie po wyszlifowaniu i małej obróbce podklejamy od spodu cieniutki kawałek polistyrenu. Najlepiej koloru białego. A dlaczego to za chwilkę napisze. A więc po wyschnięciu kleju mieszamy farbkę w tym wypadku koloru czarnego bo takie ma tarcze Miguś. I bierzemy się do malowania np. kawałkiem drucika, wyciągniętego plastyku lub igiełką . No i wszystkie zegary malujemy kolorem czarnym. Po około 5-10min. po malowaniu bierzemy do ręki igiełkę która jest naprawdę cieniutka jak włos i wydrapujemy tam to co chcemy mieć. Czyli np. (sztuczny horyzont) trzeba to robić ostrożnie i po woli by nie zadrapać i nie zebrać ze sobą za dużo farbki która jest jeszcze świeża. No i po np. 24 godzinach od uzyskanego efektu po wszystkim można zrobić Clear fixem szkiełka by wypełnić zegary. Pozdrawiam. I jakby co zachęcam do pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Witam Pana, Efekt tej misternej pracy iście powalający. Proponuję tylko do malowania użyć aerografu. Niemniej gratuluję i zazdroszczę, też bym tak chciał...ale zapału brak i talent nie ten:) Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Wiem wiem ,że ładniej wyglądałoby to gdyby było pomalowane aerografem. Ale tak naprawdę to zdjęcia są po prostu tak mocno powiększone ,że już widać na nich ślady kleju itp. Ale gdy patrzy się gołym okiem to naprawdę trzeba się bardzo mocno wpatrzyć w elementy by to dojrzeć. Cała tablica nie ma nawet całego 1 cm. Ogólnie celownik chcę tylko psiknąć aero jeśli chodzi o kokpit . Ponieważ celownik jest naprawdę bardzo mały i ma dość dużo szczegółów więc szkoda zasłonić je pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Witam . Chciałbym poinformować ,iż zakończyły się ferie co zwiastuje początek szkoły i nie co zwolnione tempo mojej pracy nad modelem. Lecz nie oznacza to poprzestania dalszej budowy MIGUŚIA. Choć mimo tak krótkiego czasu udało mi się co nie co wykonać do modelu. A wiec chciałbym pokazać wykonane od podstaw : klapki startowego dopływu powietrza oraz zacząłem doposażać wnętrze wnęk podwozia głównego i okleiłem osłonę kabiny taśmą Tamya. Ponieważ będę chciał do niej wykonać kilka elementów. Wnęka podwozia głównego Pozdrawiam Serdecznie wszystkich forumowiczów i fanatyków tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi