jachud3 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Share Napisano 8 Lutego 2010 Teraz ogon już pasuje... Cieszę się, że się podoba Tylko nie zostawiaj go takiego płaskiego! Już jest lekko wygięty do góry Teraz tylko siłowniki na stateczniki pionowe i przyklejamy... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Witam podglądaczy Dziś bez zdjęć, bo i większe zmiany nie zaszły, ale za to pojawiły się koncepcje na podrasowanie modelu. Kolega Tukidyndas podpowiedział usunięcie ze skrzydeł półcalówek i zamontowanie w ich miejscu działek 20mm lub 30mm. Idąc tym tropem, poprosiłem o radę artoora_k, czego efektem jest zamontowanie po dwóch działkach 30mm na skrzydło, zmiany już zostały w modelu wprowadzone. Następna modyfikacją jest skorygowanie przylegania zbiorników paliwa do skrzydeł, w tej chwili resztki pylonów zostały usunięte i 'gołe' zbiorniki wiszą jak w F-84. Zabrałem się również za zamontowanie podkadłubowego działa. Korzystając z tego płaskiego zbiornika od Revella, wyskrobałem w dolnej połówce wylot na łuski i obudowałem go, tworząc coś na wzór wydechu turbosprężarki w P-47D. Do samego zbiornika przymocuje lufę i podwieszę pod kadłub P-47X. Mam w planie jeszcze zmodyfikowanie wylotów powietrza z silnika. Uff, to tyle... niedługo zamieszczę fotki i wszystko stanie się jasne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Zmiana planów: Obróbki silnika jednak nie będzie, skorzystam z prawa autorskiego weta i zostawię "klapki". Modyfikacje zabiłyby ducha P-47 A to będzie wisieć pod kadłubem. Pierwsza fotka to spód: wyrzutnik łusek, z przodu lufa. Druga fotka - widok właściwy z przodu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 Witam:) Od początku patrze na tą relacje, i jestem pod wielkim wrażeniem. Fajnie że ktoś postanowił wziąć się za P-47X. Czekam na koniec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 Po Surfacerze... jak zwykle miałem problemy z psikaniem, porobiły się w niektórych miejscach zacieki, trzeba było zeszlifować. Generalnie wszystko jest chyba w porządku... troszkę musiałem zedrzeć ze śmigła Surfa bo mi się glut zrobił. Jakoś w weekend pewnie pójdzie preshading... trochę się tego boję W każdym razie wniosek jest jeden już mi się ten projekt daje we znaki Byle do końca konkursu.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 Witam z klubie podglądaczy i tak się zastanawiam - czy to podkadłubowe działko będzie tak umieszczone by strzelało poza tarczą śmigła? Bo inaczej parę strzałów i mamy śmigło krótsze No chyba, że twórca przewidział synchronizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 mathiss - działko jest podłączone do synchronizatora Zabrakło paru milimetrów :P pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 RAV, to mówisz, że w przypadku przeciwbieżnych śmigieł nie ma takiego momentu kiedy pomiędzy łopatami nie było by przerwy? Nie wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 działko jest podłączone do synchronizatora ...a po pierwszym strzale nie będzie już podłączone do niczego. Synchronizacja z przeciwbieżnymi śmigłami - czego to ludzie nie wymyślą, żeby sobie życie utrudnić... Tylko czy aby na pewno przeciwbieżne ... przyglądając się zdjęciu odniosłem wrażenie, że raczej mają skos w tę samą stronę, ale może mam tylko omamy wzrokowe Edit: Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 przyglądając się zdjęciu odniosłem wrażenie, że raczej mają skos w tę samą stronę A i owszem, mają... Tu strzeliłem niezłą gafę Ale było już za późno na poprawki :( Miałem nadzieję, że nikt na to nie zwróci uwagi i zostawiłem... Wtopa RAV - za takie wpisy to ja Ci serdecznie, z całego serca dziękuję. Jest tyle innych sposobów na wytknięcie błędu, ale Ty zawsze wybierasz tą mniej uprzejmą. Tak samo na nPWM-ie... Wybacz, ale szacunku takimi postami nie zyskujesz, przynajmniej nie u mnie. Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego Szczerze Ci powiem, że ja też Pozdrawiam wszystkich uprzejmych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 jachud3 zawsze możesz lufę tej armaty odchylić w dół (tak chyba jest w Hs-129 B-3 - tylko, że tam jest konkretna armata a nie taka pukawka ). Wtedy to i synchronizator niepotrzebny bo taka armatka zawsze może być tylko jednym z wariantów podwieszenia. Albo dorobić drugą i obie podwiesić pod skrzydłami zamiast jednej pary rakiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 mathiss - to właśnie jest lufa od Hs 129 No i w tym momencie mogę tylko powtórzyć koniec mojego poprzedniego posta. Zupełnie bez nieuprzejmości. Raczej z rozczarowaniem. Jeśli ten wątek Cię rozczarował, to przykro mi. Gdybym chciał robić samolot, który będzie doskonale skonstruowany, stawiał niemal zerowe opory powietrza czyli jednym słowem - sztampowy, startowałbym w dziale 'Lotnictwo', nie 'SF'. A że miałem takie widzimisię co do wyglądu mojego projektu - no cóż, jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził... Podsumowując - jeśli odczuwasz dyskomfort oglądając mój warsztat - nie wchodź. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 to właśnie jest lufa od Hs 129 taka mała? mam tego Henschla i tam lufa Bk 7,5 sporo wystaje. To musi być jakieś Rustsatzen z wersji B-2 (działko 40mm?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 To jest - jeśli dobrze pamiętam - lufa działka 30mm właśnie z B-2. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Z przykrością informuję, iż nie dokończę projektu w terminie konkursu. Przyczyna jest prosta - model leży w koszu. Głównymi powodami były m.in. totalny brak zrozumienia między mną a aerografem oraz złośliwość rzeczy przyklejonych na CA które bardzo lubią odpadać wtedy, kiedy nie powinny... Od początku model rzucał mi kłody pod nogi, dziś stwierdziłem, że bardziej szanuję swoje nerwy i kondycję psychiczną. Wszystkich podglądaczy przepraszam za zawód Jednocześnie dziękuję Arturowi, Łukaszowi i Bartkowi za pomysły i wsparcie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Wielka szkoda Byłem bardzo ciekaw końcowego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 No szkoda. Zwłaszcza, że się go wyziębłeś. Takie kłopotliwe modele odkłada się do pudła z innymi kłopotliwymi modelami, do czasu, aż przemyślą swoją kłopotliwość, albo jakiś kawałek z nich się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 A wszystko poodpadało, bo jak widzę na pierwszych zdjęciach, robiłeś na kartach telefonicznych. Też ten problem miałem i kupiłem płytki polistyrenu. Trochę miękkie, ale kleją się znakomicie, to tak na następny raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Tu nie chodzi tylko o te karty nieszczęsne... nawet plastik klejony na CA kapitulował Na razie robię sobie modelarską przerwę, muszę trochę odreagować... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi