Skocz do zawartości

Pociag Pancerny Smialy

analogic

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym jeszce jakis figorki zolnierzy dolozyc ale skad takie wynalezc?

http://www.jadarhobby.pl/armo-c-17_44_304.html

http://www.jadarhobby.pl/model-c-17_44_124.html

przykładowo podaje w tym sklepie ale są też w tańszych

świetny projekcik a mam nadzieje że wykonanie jeszcze leprze

jak robisz struktórę drewna?

Dzieki za zolniezry...mam tez starsze figorki na skladzie z Smodel. Jedyne co mnie bedruje to to czy ci zolnieze z desantu nie mieli jakiegos specjalnego umundurowania, uzbrojenia...mam nadzieje ze nie i chyba tak bylo...

Jak zrobilem stukture drewna:

1.klasycznie podklad. Ja uzylem MR. Surfacer 1200

2.calosc pomalowalem najjasniejszym kolorem z kompletu "Weathered Wood" firmy LIFECOLOR

3.Pomalowalem nieregularnie inne odcienie drewna z tego samego kopletu po calej platformie

wszystko aerografem

4.Jak wszystko wyschlo cala podloge wysmarowalem farba olejna WASH BROWN firmy 502 ABTEILUNG. Nie rozcienczalem tej farby tylko prosto z tuby pedzlem-jak maslo na bulke....tylko cienko prosze.

5. poczekalem kilka godzin az troche przyschnie i miekka szmatka ztarlem to ale nieregularnie i nie wszedzie. Po bokach zostawilem wiecej a po srodku dotarlem do kolorow bazowych. Widac jasniejsze kolory przeswitujace przez ten olej.

6. To jeszcze nie koniec bo ta podloga bedzie traktowana lakierem do wlosow i farba acrylowa.

Ogolnie nalezy dobra kolory aby przypominaly drewno. Nie koniecznie musza byc z lifecolor. Invecja sie tez liczy ;)

• Odpowiedzi 201
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Co do figurek. Moim zdaniem WSZYSTKIE siedzące to porażka... Wiele błędów w wyposarzeniu WP z 1939 roku i do tego wyglądają jak z plasteliny. Ale to tylko moje zdanie, z którym nie musisz się liczyć. Wielka strata że nie ma dobrych igur polskich żołnierzy kampanii jesiennej. A co do modelu rewelacja! Ogromny plusa za tematykę.

Co do figurek. Moim zdaniem WSZYSTKIE siedzące to porażka... Wiele błędów w wyposarzeniu WP z 1939 roku i do tego wyglądają jak z plasteliny. Ale to tylko moje zdanie, z którym nie musisz się liczyć. Wielka strata że nie ma dobrych igur polskich żołnierzy kampanii jesiennej. A co do modelu rewelacja! Ogromny plusa za tematykę.

Zgadzam sie z tym ze figorek malo...i iepskie.Adalbertus tez cos tam ma...ale nie wiem jaka to jakosc...

Pozdrawiam...

Adalbertus ma ale kawalerię i tylko kilka żołnierzy piechoty w tym jednego oficera. Z jakością nie wiem jak ale chyba jest dobra. Za niedługo będę robił dioramkę z Tomaszowa Lubelskiego (pradziadek tam walczył i dostał się do niewoli niem. Służy w 3PSP z Bielska, równierz Batalion Obrony Narodowej Żywiec tam walczył i skapitulował. Obie jednostki bardzo bliskie mojemu sercu 3PSP - za sprawą dziadka pra, a BON Żywiec bo jestem w Gupie Rekonstrukcji Historycznej tej jednostki ) to się okaże jak z jakością ;D

Ps. Od kilku tygodni piszę książkę przygodowo-wojenną o działaniach zbrojnych na Żywiecczyźnie. Mam zamiar napisać taką sagę od IX '39 do zaprzestania działań zbrojnych przez oddział NSZ działający w moim regionie. Oddział dowodzony przez króla Podbeskidzia - "Bartka".

Tylko główki szyn daj metaliczno-wypolerowane. Poza tym bomba.

Tak..te tory jeszcze nie sa zkaczone....Potrzbuja lacznikow szyn i takich srob co na kazdym podkladzie byly wkrecane w drewno i trzymaly szyne...

Ten metalowy wyglad bedzie na gornej powierzchni napewno....

Do tego jak i do kol uzylem METAL COTE z HUMBROL NR: 27003

Przedewszystkim mozna ta farba malowac pedzlem. Wysycha szybko i po 10 min mozna ja polerowac. Jest tez druga podobna farba z MR. METAL ale ta sie nie da pedzlem malowac.

Efekt taki sam. Polerowanie to sama przyjemnosc....mozna uzyc niskoobrotowego urzadzenia z filcem i polerowac...ale trzeba uwazac aby plastyku nie przysmazyc...praktyka czyni mistrza...dlatego na zywicy mozna sobie na polerke maszynka pozwolic do woli...efect po polerce jest jeszcze leprzy....uzywalem tych farb na kolach zebatych w czolgach...prezentuje sie pierwsza klasa

aaa.jpg

Edytowane przez Gość

Bardzo ładne wykonanie sam obecnie walczę z papierowym Piłsudczykiem w 1:25 z GPM.

Życzę cierpliwości i dokończenia modelu ;)

Pozdrawiam

Calego bedziesz robil?...w 1:25..

To moj ma juz 250 cm dlugosci a podobny pociag w 1:25? nie zle...nie zle

aaaa cierpliwosci TAk potrzeba...do tych modeli ...

Dzikuje..

Nieeeeeeeeeeeee, no Panowie, patrząc na postępy prac, to ja pakuję zabawki i idę .....................

A tak na poważnie, to szczękę z trampek zbieram - SUPER

Nigdzie nie odchodz....postep nie taki na jaki wyglada..ten model zaczalem 2 lata temu.....teraz to juz jakos wyglada ale na poczatku bylo strasznie...wiekrzosc czesci zywicznych szczegolnie dlugie czesci byly wszystkie pokrzywione.....cala noc mozna by opowiadac ile czasu stracilem aby to doprowadzic do porzadku i poprostowac te czesci i zeby je spasowac...

A tutaj dla pokazania jak to sie zaczelo ...wiec zywiczne czesci zmieniaja ksztalt jesli sie zmienia temperatura otoczenia....chodzi mi o te podluzne czesci jak na tym zdjeciu ten pancerz pod spodem wagonu. Widac tam dlugi katownik ktory wstawilem aby ta scianka sie po prostu nie wichrowala...w innych wagonch nawet szyne musialem wstawic ...bo te cienkie katowniki tez sie wyginaly razem z ta czescia modelu...byla masakra ale juz jest ...dobrze...martwa natura pod kontrola

nowatura077copycopy.jpg

Robota ok !!!

- ale:

-pomijając fakt że platforma nawet w 1% nie przypomina oryginału to dlaczego producent zrobił taką potężną szparę przez środek od początku do końca, ja bym to zaszpachlował bo belki pokrycia były montowane w całości a nie każda w 2 częściach.

Czy ta ,,platforma,, ma coś od spodu, jakiś układ hamulcowy, odwzorowanie ramy ??? rozumiem że wagony artyleryjskie nic nie mają bo nie wiadomo jak to wyglądało ale platforma mieć powinna bo wiadomo jak to wyglądało.

ps. co do platform wagonów artyleryjskich też coś można wykombinować wszak wiadomo na jakich platformach były zbudowane.

Pozdrawiam

Robota ok !!!

- ale:

-pomijając fakt że platforma nawet w 1% nie przypomina oryginału to dlaczego producent zrobił taką potężną szparę przez środek od początku do końca, ja bym to zaszpachlował bo belki pokrycia były montowane w całości a nie każda w 2 częściach.

Czy ta ,,platforma,, ma coś od spodu, jakiś układ hamulcowy, odwzorowanie ramy ???

rozumiem że wagony artyleryjskie nic nie mają bo nie wiadomo jak to wyglądało ale platforma mieć powinna bo wiadomo jak to wyglądało.

ps. co do platform wagonów artyleryjskich też coś można wykombinować wszak wiadomo na jakich platformach były zbudowane.

Pozdrawiam

-Skoro wiesz ze platforma nawet w 1% nie przypomina oryginału to powinienes tez wiedziec ze platformy w tym pociagu nie posiadaly ukladu hamulcowego...

-Tak ta platforma ma rame od spodu odwzorowana...

Robota ok !!!

- ale:

Czy ta ,,platforma,, ma coś od spodu, jakiś układ hamulcowy, odwzorowanie ramy ???

rozumiem że wagony artyleryjskie nic nie mają bo nie wiadomo jak to wyglądało ale platforma mieć powinna bo wiadomo jak to wyglądało.

Pozdrawiam

-Skoro wiesz ze platforma nawet w 1% nie przypomina oryginału to powinienes tez wiedziec ze platformy w tym pociagu nie posiadaly ukladu hamulcowego...

-Tak ta platforma ma rame od spodu odwzorowana...

Zgadza się , plaformy nie miały układu hamulcowego i wagon szturmowy też nie miał, wagony artyleryjskie miały i ramę i hamulce(każdy na jednym wózku przynajmniej).

Nie miałem na myśli (mówiąc o 1%)twojej pracy, tylko to co zrobił producent.

• 2 months later...

Aktualizacja postępów:

Wagon szturmowy skończony. Izolatory zostały przerobione. Pret metalowy dodany który mocował izolator do drewnianego masztu. Pozostały tylko "kosmetyka"

001.jpg

002.jpg

003.jpg

Do platform zostały dorobione kołpaki ze smarownicami do kol i uchwyty do resorów. najpierw zrobiłem MASTER z metalu a następnie odlałem kilkanaście sztuk z żywicy.

labshury1048.jpg

labshury1056.jpg

a tutaj po malowaniu:

labshury1186.jpg

labshury1188.jpg

labshury1187.jpg

Dwie małe wierze dla CKM przeciwlotniczego zostały wydrążone w środku i dodałem kilka szczegółów...czekam na CKM z Choroszego i będę montował w środku

wm.jpg

A tutaj przymiarka z rożnymi dodatkami ...jakie chce położyć na platformach...będzie tego jeszcze więcej

labshury1183.jpg

labshury1181.jpg

labshury1185.jpg