Cinekf1 Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Witam wszystkich Zgodnie z zapowiedzią ruszyły prace przy kolejnym Limie, tym razem powstanie Lim-5 1C 17-17, na którym w dniu 12 lipca 1993 roku wykonano ostatni lot Lima w polskim lotnictwie. Maszyna ta należała do 45. Lotniczej Eskadry Doświadczalnej w Modlinie, a pilotował ją w ostatnim locie ppłk Krzysztof Siek. co wyjdzie - zobaczymy na razie wygląda to znajomo Zastanawiam się, czy zamieszczać relację z budowy Prace będą przebiegać podobnie jak w przypadku Lima-6 bis viewtopic.php?t=19149 Jeśli sobie życzycie proszę pisać, Jeśli nie, model zamieszczę gotowy w galerii za kilka tygodni (jeśli będzie co pokazać ) Są pierwsze głosy "ZA" więc zapraszam do tematu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Zastanawiam się, czy zamieszczać relację z budowy Prace będą przebiegać podobnie jak w przypadku Lima-6 bis Pokazywać, pokazywać ja tam chcę oglądać relację z budowy Lim -5 Ostatni lot. Może jeszcze się zdecydujesz chociaż na korektę skrzydeł i stateczników poziomych. Według mnie odtwarzanie wszystkiego tak jak w Lim 6bis to za łatwe jak dla Ciebie, tam sobie poradziłeś świetnie z wszystki to teraz dorzuć coś. Zwłaszcza, że odejdzie Ci pojemnik na spadochron i wyrzutnie MARS. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Pewnie że pokazywać, męczę takiego samego tyle że w 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 kolega ma wybitną ręke do przeszczepów pozazdrościć nie jestem wymiataczem w temetyce mig vs lim więc zapytam : czy ten model to kolejna para pocięta i przeszczepiona jak w poprzednim warsztacie czy też pozostałości z tamtego przeszczepu?? (jeśli kolejna para - to czy planujesz poskładać jakieś cudaki z pozostałości po przeszczepach? bo troche tego będzie to oczywiście żart na boku ) pozdrawiam !! będę częstym gościem w tym warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Witam Postanowiłem poświecić troszkę więcej czasu Limkowi 5 niż "6". Maszynka będzie troszke bardziej "rozruszana" Niedziela upłynęła pod znakiem ostrego cięcia. 8 nożyków złamanych, palce na szczęście całe. A model troszkę się rozpadł na mniejsze kawałki Zdjęcia z dzisiejszej pracy: Teraz to wszystko trzeba posładać do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 czerwona linia cięcia, czarna właściwy obrys skrzydeł, kąt krawędzi natarcia przy kadłubie 45° dalej 42°. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Dzięki Focus za pomoc, korzystam z tych samych planów. Wiem, że obrys skrzydła jest niewłaściwy . Co do korekty pomyślę, nad klapami napewno popracuję. Na razie to tylko wstępne cięcia. Zabawa zacznie się dopiero teraz, żeby to ładnie poskładać i nadać modelowi realizmu. Wiem, że na forum jest wielu wytrawnych modelarzy, dla których 100% odzwierciedlenie orginału to priorytet. Podziwiam Wszytkich z takim podejściem do tematu, może kiedyś i ja do tego dojrzeję. Na razie niech modelarstwo pozostanie dobrą rozrywką przy której się relaksuję i wybaczcie niektóre niedociągnięcia z mojej strony. Małymi kroczkami do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Z jakich planów korzystacie? Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Wejdź na stronkę: http://www.airwar.ru/other/draw/lim5p.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Wejdź na stronkę: http://www.airwar.ru/other/draw/lim5p.html Uwaga nie traktujcie panowie tych planów jak biblii, nie wiem jak te do Lim-a ale ja przerobiłem Mi-2 . Są dwa różnych autorów i to są ich impresje po miesiącu się poddałem, bo miałem dosyć turnieju za dużo za mało. Fotki prostopadłe z daleka na tele na centrum. Wiem że nie do wszystkich maszyn to się da zastosować bo już ich nie ma i pozostają plany jakie mamy, nie bądź cienklif za szybki zrób klapy, lotki i to co pociachałeś fajnie to wygląda pomyślałem o jakimś doskonałym kleju do styrenu do drobnicy i detali przerabianych jest taki jeden może mało znany ale kilku forumowiczów już go testuje, zapytaj Grześ może ci coś podpowie. Ktoś z forumowiczów dał lokalizację polistyrenu 0,1 mm czasami jest 0,08 w serkach z Lidla - wędzone w plastrach poprzekładane tym tworzywem, piękna sprawa, pomysł na 6'kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Co do planów . Sa świetne z 1999 w Aviacji i Wremia. Autor pan Jungerson . SAAB, prosze daj zdjęcie Twoich zywicznych Marsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Panowie miałem małą awarię w firmie, mianowicie na próbie power-packa nie wytrzymał wąż i poszło w górę trochę oleju. Detale są ale moje nowe tło poszło w zapomnienie a plany z papieru zamieniły się w "kalkę". Jutro dalej za czyszczenie i fotki. Znalazłem parę chwil przed awarią trochę dodatków i zrobię wyprzedaż garażową na giełdzie forumowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Rysunki zamieszczone w www.airwar.ru pochodzą ze Skrzydlatej Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 No,no. Ciekaw jestem co wyjdzie z tego, mam nadzieję że piękny "Gąsior". Sam mam piątkę Limów w swojej kolekcji i myślę o szóstym Chciałbym zrobić CM 16-01, ale na pewno Kolega będzie szybszy i zrobi przede mną i sto razy lepiej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 1 Marca 2010 Autor Share Napisano 1 Marca 2010 Witam Potrzebuję Waszej pomocy , może posiadacie jakieś zdjęcia, materiały, które pomoga mi wykonać górną wewnętrzną powierzchnię komór klap w skrzydłach lima. Dokładnie o co mi się rozchodzi przedstawia zdjęcie: Liczę na waszą pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 http://cosmopark.ru/mig17_18.gif Proszu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 1 Marca 2010 Autor Share Napisano 1 Marca 2010 Wilekie dzięki em . Wiedziałem, że można na Was liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Share Napisano 2 Marca 2010 Witam Powoli do przodu Zawinąłem dzisiaj szanownej małżonce z gabinetu diamentowe wiertło i się dorwałem do Dremelka. Trzeba to wszystko trochę odchudzić Na początek poszły wnęki klap chyba się zejdzie kilka wieczorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Pytając z jakich planów korzystasz spodziewałem się tych stareńkich planów ze Skrzydlatej Polski. Osobiście uważam że te poniżej są znacznie lepsze. Może się przydadzą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 Dzięki KRYSTEK , oczywiście, że się przydadzą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Witam po krótkiej przerwie! Wreszczie znalazłem kilka godzin wolnego czasu i mogłem popracować trochę przy Limie. Na warsztacie są obecnie wnęki klap w skrzydłach. W ruch poszedł poliester 0,25 mm, skalpel, klej "CUD", za który wielkie dzięki SAAB!!!! Jest idealny do takich detali na razie jedno skrzydło, jutro może drugię pokonam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Ambitnie idziesz z robotą, co to za klej CUD? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Patyk to taki fajny klej co nie śmierdzi spawa bardziej niż kleji, i nie jest CA, super do dobrze pasowanych modeli z cieńkiego tworzywa, polecam doskonały do polistyrenu . Poznałem ten klej parę lat wstecz pod nazwą tenax 7-r albo podobnie . Większość firm poza Polską używa go w profi modelarstwie (makiety wzornictwo przemysłowe itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 PPoznałem ten klej parę lat wstecz pod nazwą tenax 7-r albo podobnie . Tenax można chyba zastąpić Tamiya Extra Thin Cement. Zasada klejenia jest podobna czyli złóż elementy na sucho a w miejsce styku zaaplikuj klej. Oryginalny Tenax jest chyba produkowany w USA i wysyłka do Europy ze względu na jego toksyczność jest problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Witam Pracuję z klejem o którym pisze SAAB i stwierdzam, że do drobnych, dobrze spasowanych elementów zwłaszcza z polistyrenu zdecydowanie bije na głowę Tamiya Extra Thin Cement. Sprawdzone w praktyce Błyskawicznie odparowuje, a elementy są natychmiast łączone i to wyjątkowo solidnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi