Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Zgodnie z zapowiedzią ruszyły prace przy kolejnym Limie, tym razem powstanie Lim-5 1C 17-17, na którym w dniu 12 lipca 1993 roku wykonano ostatni lot Lima w polskim lotnictwie. Maszyna ta należała do 45. Lotniczej Eskadry Doświadczalnej w Modlinie, a pilotował ją w ostatnim locie ppłk Krzysztof Siek.

co wyjdzie - zobaczymy

na razie wygląda to znajomo

lim5.jpg

lim51.jpg

Zastanawiam się, czy zamieszczać relację z budowy Prace będą przebiegać podobnie jak w przypadku Lima-6 bis viewtopic.php?t=19149

Jeśli sobie życzycie proszę pisać, Jeśli nie, model zamieszczę gotowy w galerii za kilka tygodni (jeśli będzie co pokazać )

Są pierwsze głosy "ZA" więc zapraszam do tematu

Pozdrawiam

Napisano
Zastanawiam się, czy zamieszczać relację z budowy Prace będą przebiegać podobnie jak w przypadku Lima-6 bis

Pokazywać, pokazywać ja tam chcę oglądać relację z budowy Lim -5 Ostatni lot. Może jeszcze się zdecydujesz chociaż na korektę skrzydeł i stateczników poziomych. Według mnie odtwarzanie wszystkiego tak jak w Lim 6bis to za łatwe jak dla Ciebie, tam sobie poradziłeś świetnie z wszystki to teraz dorzuć coś. Zwłaszcza, że odejdzie Ci pojemnik na spadochron i wyrzutnie MARS.

Pzdr.

Napisano

kolega ma wybitną ręke do przeszczepów pozazdrościć nie jestem wymiataczem w temetyce mig vs lim więc zapytam : czy ten model to kolejna para pocięta i przeszczepiona jak w poprzednim warsztacie czy też pozostałości z tamtego przeszczepu?? (jeśli kolejna para - to czy planujesz poskładać jakieś cudaki z pozostałości po przeszczepach? bo troche tego będzie to oczywiście żart na boku ) pozdrawiam !! będę częstym gościem w tym warsztacie

Napisano

Witam

Postanowiłem poświecić troszkę więcej czasu Limkowi 5 niż "6". Maszynka będzie troszke bardziej "rozruszana"

Niedziela upłynęła pod znakiem ostrego cięcia. 8 nożyków złamanych, palce na szczęście całe. A model troszkę się rozpadł na mniejsze kawałki

Zdjęcia z dzisiejszej pracy:

zdjcie0141b.jpg

zdjcie0142k.jpg

zdjcie0143v.jpg

zdjcie0146i.jpg

zdjcie0148.jpg

Teraz to wszystko trzeba posładać do kupy

Napisano

zdjcie0143v.jpg

czerwona linia cięcia, czarna właściwy obrys skrzydeł, kąt krawędzi natarcia przy kadłubie 45° dalej 42°.

Pzdr

Napisano

Dzięki Focus za pomoc, korzystam z tych samych planów. Wiem, że obrys skrzydła jest niewłaściwy . Co do korekty pomyślę, nad klapami napewno popracuję. Na razie to tylko wstępne cięcia. Zabawa zacznie się dopiero teraz, żeby to ładnie poskładać i nadać modelowi realizmu.

Wiem, że na forum jest wielu wytrawnych modelarzy, dla których 100% odzwierciedlenie orginału to priorytet. Podziwiam Wszytkich z takim podejściem do tematu, może kiedyś i ja do tego dojrzeję.

Na razie niech modelarstwo pozostanie dobrą rozrywką przy której się relaksuję i wybaczcie niektóre niedociągnięcia z mojej strony.

Małymi kroczkami do przodu

Pozdrawiam

Napisano

Uwaga nie traktujcie panowie tych planów jak biblii, nie wiem jak te do Lim-a ale ja przerobiłem Mi-2 . Są dwa różnych autorów i to są ich impresje po miesiącu się poddałem, bo miałem dosyć turnieju za dużo za mało. Fotki prostopadłe z daleka na tele na centrum. Wiem że nie do wszystkich maszyn to się da zastosować bo już ich nie ma i pozostają plany jakie mamy,

nie bądź cienklif za szybki zrób klapy, lotki i to co pociachałeś fajnie to wygląda pomyślałem o jakimś doskonałym kleju do styrenu do drobnicy i detali przerabianych jest taki jeden może mało znany ale kilku forumowiczów już go testuje, zapytaj Grześ może ci coś podpowie.

Ktoś z forumowiczów dał lokalizację polistyrenu 0,1 mm czasami jest 0,08

w serkach z Lidla - wędzone w plastrach poprzekładane tym tworzywem, piękna sprawa, pomysł na 6'kę

Napisano

Co do planów . Sa świetne z 1999 w Aviacji i Wremia. Autor pan Jungerson .

SAAB, prosze daj zdjęcie Twoich zywicznych Marsów.

Napisano

Panowie miałem małą awarię w firmie, mianowicie na próbie power-packa

nie wytrzymał wąż i poszło w górę trochę oleju. Detale są ale moje nowe tło poszło w zapomnienie a plany z papieru zamieniły się w "kalkę".

Jutro dalej za czyszczenie i fotki. Znalazłem parę chwil przed awarią trochę dodatków i zrobię wyprzedaż garażową na giełdzie forumowej.

Napisano

No,no. Ciekaw jestem co wyjdzie z tego, mam nadzieję że piękny "Gąsior". Sam mam piątkę Limów w swojej kolekcji i myślę o szóstym Chciałbym zrobić CM 16-01, ale na pewno Kolega będzie szybszy i zrobi przede mną i sto razy lepiej

Pozdrawiam!

Napisano

Witam

Potrzebuję Waszej pomocy , może posiadacie jakieś zdjęcia, materiały, które pomoga mi wykonać górną wewnętrzną powierzchnię komór klap w skrzydłach lima. Dokładnie o co mi się rozchodzi przedstawia zdjęcie:

lim6klapa1.jpg

Liczę na waszą pomoc

Pozdrawiam

Napisano

Wilekie dzięki em . Wiedziałem, że można na Was liczyć

Napisano

Witam

Powoli do przodu

Zawinąłem dzisiaj szanownej małżonce z gabinetu diamentowe wiertło i się dorwałem do Dremelka. Trzeba to wszystko trochę odchudzić

Na początek poszły wnęki klap

zdjcie0155u.jpg

zdjcie0156h.jpg

chyba się zejdzie kilka wieczorków

Napisano

Pytając z jakich planów korzystasz spodziewałem się tych stareńkich planów ze Skrzydlatej Polski.

Osobiście uważam że te poniżej są znacznie lepsze.

Może się przydadzą.

e37cb7cb6b4afc26m.jpg2a871c889a4c157am.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki KRYSTEK , oczywiście, że się przydadzą!!!

Napisano

Witam po krótkiej przerwie!

Wreszczie znalazłem kilka godzin wolnego czasu i mogłem popracować trochę przy Limie. Na warsztacie są obecnie wnęki klap w skrzydłach. W ruch poszedł poliester 0,25 mm, skalpel, klej "CUD", za który wielkie dzięki SAAB!!!! Jest idealny do takich detali

na razie jedno skrzydło, jutro może drugię pokonam

zdjcie0158k.jpg

zdjcie0168.jpg

zdjcie0167v.jpg

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Patyk to taki fajny klej co nie śmierdzi spawa bardziej niż kleji, i nie jest CA, super do dobrze pasowanych modeli z cieńkiego tworzywa, polecam

doskonały do polistyrenu .

Poznałem ten klej parę lat wstecz pod nazwą tenax 7-r albo podobnie .

Większość firm poza Polską używa go w profi modelarstwie (makiety wzornictwo przemysłowe itd )

Napisano
P

Poznałem ten klej parę lat wstecz pod nazwą tenax 7-r albo podobnie .

Tenax można chyba zastąpić Tamiya Extra Thin Cement. Zasada klejenia jest podobna czyli złóż elementy na sucho a w miejsce styku zaaplikuj klej.

Oryginalny Tenax jest chyba produkowany w USA i wysyłka do Europy ze względu na jego toksyczność jest problematyczna.

Napisano

Witam

Pracuję z klejem o którym pisze SAAB i stwierdzam, że do drobnych, dobrze spasowanych elementów zwłaszcza z polistyrenu zdecydowanie bije na głowę Tamiya Extra Thin Cement. Sprawdzone w praktyce Błyskawicznie odparowuje, a elementy są natychmiast łączone i to wyjątkowo solidnie

Pozdrawiam