Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Skończyliśmy dioramę. Wszystkim kibicom, tym którzy nas wspierali podczas tego największego do tej pory projektu cichlibyśmy serdecznie podziękować. Spokojni będziemy jednak dopiero wtedy kiedy diorama stanie pod gablota w MOW. Z Helu przyjadą po nią w przyszły piątek, a ostateczny montaż nastąpi w sobotę. Wątek warsztatowy jest tu: viewtopic.php?t=17662&postdays=0&postorder=asc&start=0 Teraz najważniejsze, czyli galeria: Na sam koniec Gang Olsena w komplecie po udanym skoku: Zapraszamy do oglądania i życzymy Wszystkim Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Robi wrażenie. Gratuluję. PS. Brakuje mi oznaczeń azymutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Gratuluję ukończenia!!! Super sprawa szkoda że prędko tego nie zobaczę na żywo w ubiegłym roku byłem na Helu podziwiałem ile zrobiono przez 10 lat podziwiałem te wszystkie modele teraz wiem czyja to sprawka... P.S Dodajcie jeszcze paru figurantów takiego kompleksu nie pilnował jeden strażnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Brawo Panowie ! Także gratuluję ukończenia i świetnego wykonania. Fajnie wydmy wyszły. No poza samym działem oczywiście. Pewnie przed oszkleniem tego cuda zaludnicie bardziej okolicę ? W lipcu będę na Helu to popatrzę sobie oczoleptycznie na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Normalnie czuć atmosferę 1939 r. Ciekaw jestem jak faktycznie "wtedy" to wyglądało Szacun za pomysł Już sobie wyobrażam reakcję Dyrektora MOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Brak mi słów... Dla waszego pomysłu, pracy włożonej we wprowadzenie go w życie, a także tego, że nie chowacie tej dioramy gdzieś w domowym zaciszu, tylko oddajecie, żeby służyła innym. To co zrobiliście jest wspaniałe.Chyle przed wami czoła i mam nadzieję, że inni pójdą za waszym przykładem. Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt ! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Pięknie wyszło . Podziwiam włożoną pracę i ogrom makiety. Na niektórych zdjęciach, np. z KM-em wygląda jak prawdziwa Jeszcze raz wielkie gratulacje Pozdrawiam i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Diorama przepotężna, nic tylko podziwiać. Jej rozmiar, ogólnie całokształt robi wrażenie. Cały czas zaglądałem do wątku warsztatowego i wszystko bardzo mi się podobało. Mam nadzieję, że za rok zrobicie kolejne cudeńko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Dzięki w imieniu własnym i Kolegów. Jeszcze kilka zdjęć "archiwalnych": Pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Szkoda, że "obwódka" od wewnątrz nie jest taka jak w rzeczywistości - "żeberkowana". Ale i tak piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Wielkie BRAWA Panowie! Całość jest niesamowita! Cały teren i roślinność wygląda bardzo dobrze. Działo i bunkier majstersztyk! Na niektórych zdjęciach po prostu "czuć" ostatnie dni sierpnia 1939... Wasza praca ma klimat. Nad morze mam jakieś 600km...ale czasem bywam w Cetniewie, a stamtąd na Hel już nie tak daleko. Jak kiedyś nadarzy się okazja to odwiedzę muzeum z pewnością. I to głównie dzięki Waszym pracom Jeszcze raz gratuluję! Znakomita robota Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Gratuluje ukończenia tak dużej dioramki. Ładnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Wątek warsztatowy obserwowałem od początku z zapartym tchem. . Cóż, nie wiem jak to ująć. Diorama niesamowita, poprostu .Wielkie i dla zespołu. czekam na wasze dalsze prace. No i wesołego jajka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 SUper!!! Gratuluje wytrwalosci i pomyslu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Szkoda, że "obwódka" od wewnątrz nie jest taka jak w rzeczywistości - "żeberkowana". Ale i tak piękna robota. Dlatego jej nie ma, bo dobudowano ja po wojnie w celu przystosowania stanowisk do sowieckich armat. Przed wojną było tak jak zrobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Dziękuje wszystkim za opinie i za udział w wątku warsztatowym Siedzę sobie i czytam w ten sobotni ranek i nie powiem jest mi miło Tak jak Marcin pisał żebrowanie, betonowy parapet i dodatkowa wylewka w wysokości 40cm zostały dodane po wojnie, gdy montowano radzieckie stotrzydziestki, które były mniejsze niż nasze Boforsy... Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Armata oryginalna rozumiem, jest w muzeum w Gdyni, niedaleko miejsca gdzie Błyskawica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Tak, jeden z Boforsów jest w muzeum w Gdyni, drugi w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, a resztki trzeciego (zamek z kawałkiem lufy) w Helu na ekspozycji plenerowej koło kasyna. Czwarty Bofors został w całości zezłomowany. Bofors z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni Bofors z Warszawy. Wszystkie zdjęcia są ze strony: http://hela.com.pl/laskowski.htm Tu też można o baterii poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Troszkę inaczej. Na ekspozycji plenerowej są resztki tego zezłomowanego, zaś czwarty, ten ze stanowiska nr 1 uległ zniszczeniu po wojnie, kiedy całe stanowisko wyleciało w powietrze. Szkoda, ale jest światełko w tunelu - szczątki stanowiska nr 1 zostały odsłonięte podczas wiosennych sztormów co skrzętnie wykorzystała ekipa MOW i wyciągnęła to co się dało, żeby nie wpadło w łapy złomiarzy, zaś ekspozycja przy kasynie również przyjdzie pod opiekę Muzeum, także zapraszamy na Hel - szczątki Boforsa będą. Poza tym będzie można zobaczyć przywieziony z Norwegii pocisk do 406-tki , niestety jest wersja light - jakieś 800kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Poza tym będzie można zobaczyć przywieziony z Norwegii pocisk do 406-tki , niestety jest wersja light - jakieś 800kg Planowane są jakieś inscenizacje? Na stronie MOW znalazłem parę zeszytów - warto to zamówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Planowane są jakieś inscenizacje? WEszystko zależy od fantazji - podczas któregoś z pobytów na Helu snuliśmy z Marcinem plany rekonstrukcji armaty 406 mm na bunkrze nr 3 (tam gdzie teraz jest MOW) i wydobycia ORP Wicher. Ale że to była północ i siedzieliśmy na falochronie helskiego portu z to wszystko tłumaczy Na stronie MOW znalazłem parę zeszytów - warto to zamówić? Znowu Marcin do tablicy wywołany Swoją drogą Marcin to numeracja w moim poście Boforsów nie ma nic wspólnego z ich pierwotnym umiejscowieniem na stanowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Wiem, że nie Po prostu tak mi post wyszedł, mam nadzieję że wiadomo o co chodzi. Co do Zeszytów Helskich - to warto je kupić, nie kosztują wiele a dochód idzie na działalność MOW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 Witam, uprzejmie informuję, że diorama cało i zdrowo dotarła na miejsce i od początku maja można ja oglądać na żywo. Było trochę zabawy z jej montażem - oto krótka relacja: Ostatnia kosmetyka po przykręceniu dioramy do podstawy. Użyliśmy dość długich wkrętów, które potem trzeba było maskować. To że przy okazji przykręciliśmy cała płytę do foteli, to już szczegół Trzeba było odciąć to co wystawało... ...co w szale bojowym uczynił Sokół. Montując poprzednią dioramę używaliśmy piły, teraz flexa, boję się myśleć co będzie za rok... Następnie wtachaliśmy dioramę na miejsce ekspozycji. Sam montaż (niestety nie ma zdjęć) wyglądał mniej więcej tak: po kilku przymiarkach kolega Ślimak stanął na czworakch, na jego plecach umieściliśmy już kompletnie wyposażoną dioramę przykrytą gablotą z plexi. Nastepnie Ślimak jak prawdziwy ślimak wpełzł do kata, gdzie poprzykręcał wszystkie uchwyty i nogi. Tak diorama się prezentuje po zamontowaniu. Zapraszam zatem w imieniu Kolegów i własnym do odwiedzenia MOW. Pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Flex to jest bardzo dobre narzędzie modelarskie Nie używam już czeskiej piłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Trochę zdjęć z wystawy poświęconej Kmdr. Przybyszewskiemu, gdzie stoi nasza diorama: zdjęcia MOW Musze przyznać, że wygląda to klimatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi