Giulio Niewiadomski Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 ja cie nie wysmieje sam mialem plan zrobic scharnchorsta 1:128 od graupnera strzelajacego, plywajacego, ruszajacego dzialami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocket Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja tez wszystko ruchome itp. Tylko mógłby mi ktos powiedzieć czy są pancerniki USS West Virginia ,USS Missouri ,USS Washington w skali 1:100 a jak ta to jaką mają średnice luf ??? Wszędzie szukałem a znaleźć nie mogę . Już nie będę zaśmiecał tej relacji ,i tak ja inni oglądam z zapartym tchem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Sierpnia 2010 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Marcin Rogoza napisał: proponuje popracować jeszcze nieco z olejami artystycznymi... Hmmm... Możesz mi jakoś pomóc w tym temacie??? Może moje doswiadczenia Ci w czymś pomogą... http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=11142&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 1 Września 2010 Autor Share Napisano 1 Września 2010 Przepraszam że się wtrące do dalmierzy ale widziałem fotke co prawda jeszcze z czasu budowy i tam te dźwiczki od dalmierzy były otwarte na maxa. Wiec może było dobrze:) kzugaj znalazłem to zdjęcie Nie mnie faktycznie jest to okres budowy i zapewne w warunkach bojowych osłony dalmierzy nie otwierały się aż tak szeroko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 No cóż. Jestem zmuszony pisać pod swoim postem, ale co zrobić Burty doczekały się kamuflażu i całość zaczyna wyglądać naprawdę dobrze. Po wielu dniach walki gdzie nie bardzo było widać postępy, wreszcie zrobiłem coś co jest widoczne i nie ukrywam że dało mi to solidnego kopa energii do dalszych walk Jak zawsze kilka fotek: No i tak właśnie to wygląda Naturalnie muszę jeszcze dopieścić to i owo, ale nie jest źle Jednocześnie obwieszczam że stałem się szczęśliwym posiadaczem tego oto zestawu: Prawdziwe cudo w wykonaniu, ale roboty z tym to będzie, oj będzie.... A teraz pytanie Owa blaszka która wchodzi w skała Big Eda docelowo ma trafić na dziób okrętu. Po niej ślizgają się łańcuch kotwiczne. Pytanie jest następujące. Środek należy pomalować jak deski, ale czy w okół nich powinna być obramówka pomalowana jak reszta metalu na szaro, czy całą blaszkę walnąć w "drewno"??? Czekam na wasze opinie, bo nie ukrywam że drążąc temat natrafiam na sprzeczne poglądy w tym temacie, a zdjęcia oryginału nie dają jednoznacznej odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 u mnie ten element Hachette pokazuje ze jego jakby srodkawą cześć pokrywa szara farba ral 7024 jedynie tylna i przednia czesc tego elementu jest w kolorze pokładu z goru sorki za jakosc zdjecia :P robie caly czas swoim telefonem tylko 2 megapix :P czyli tak jak powiedzmy ze cos widac na tej fotce to pokazane jest ze srodek jest pomalowany 7024 szary ral a przod i tył tego elementu co pytasz jest jak pokład bynajmniej u mnie to tak wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 u mnie ten element Hachette pokazuje ze jego jakby srodkawą cześć pokrywa szara farba ral 7024 jedynie tylna i przednia czesc tego elementu jest w kolorze pokład Dzięki za pomoc Civic_PL Faktycznie cały element musi być "zrobiony" na drewno. Natomiast kolor szary, to nic innego jak zamalowany znak rozpoznania powietrznego (czyli swastyka). Nie mniej u mnie nie będzie zamalowany, gdyż nie robię Bismarcka z jego pierwszej i ostatniej misji. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Witam, Po przejrzeniu materiałów i sporej ilości zdjęć doszedłem do wniosku, że ów kształt jest zwyczajnie swoistym wzmocnieniem pokładu w miejscu gdzie pracują łańcuchy kotwiczne. Jest pokryty drewnem jak cały pokład i na całej długości wzniosu posiada metalowe, wzmacniające go okucia. Swoją drogą gratuluję super zestawu Lion Roara, teraz dopiero się zacznie Powodzenia i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Macisso, wszystko OK model wychodzi elegancko, tylko mam prośbę popraw tytuł bo troche nie fajnie wygląda "BICMARK" Pozdr Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Jest pokryty drewnem jak cały pokład i na całej długości wzniosu posiada metalowe, wzmacniające go okucia. Dokładnie jest jak mówisz. Dzięki za pomoc i poświęcony czas Swoją drogą gratuluję super zestawu Lion Roara, teraz dopiero się zacznie Oj zacznie się, zacznie.... Macisso, wszystko OK model wychodzi elegancko, tylko mam prośbę popraw tytuł bo troche nie fajnie wygląda "BICMARK" Tak tak... Boli mnie to za każdym razem kiedy na to patrze. Małe przeoczenie, a jak boli Niestety nie mogę tego zmienić, ale może administrator mi pomoże. Powodzenia i trzymam kciuki Macisso, wszystko OK model wychodzi elegancko Dziękuję Panowie za słowa otuchy. Niestety nie byłem w stanie ustrzec si kilku baboli, ale nie jest źle. Niebawem kolejne aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Jak możesz, daj jakieś fotki pokładu i opisz, jak go robiłeś... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 A propos pokładu: Są tu na forum opisane techniki imitacji drewna, ale czy ktoś zakładał pokład z drewna? Nie chodzi mi o misterną pracę z fornirem, ale zakładanie gotowych pokładów, np. takich: http://www.hlj.com/product/KALMD35003 http://www.hobbysta.pl/niemiecki-pancernik-bismarck-drewnianym-pokladem-p-12044.html?language=en Z tego co widzę, to są różne wykonania (i ceny), ale niektóre pięknie i precyzyjnie zrobione - np. ten: http://www.vectorcut.com/ships.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 czy ktoś zakładał pokład z drewna? Cóż pezt101. Pokład drewniany ma swoje plusy i minusy. Nie mniej ja nawet nie rozważałem takiej opcji. Revell wykonał swoją pracę całkiem sympatycznie w tej kwestii Jak możesz, daj jakieś fotki pokładu i opisz, jak go robiłeś... Z przyjemnością Sposób dość prosty, aczkolwiek raczej nie popularny. Taki mały eksperyment Całość pomalowałem na żółto jako kolor bazowy. Zwykły "ordynarny" żółty. Następnie na farbę poszedł wash Citadel. Bodajże Gryphonne Sephia lany z aerografu w miarę równą warstwą. Poszły 3 warstwy washa. Na koniec ten sam specyfik nakładany cienko pędzlem w miejscach gdzie chciałem żeby był troszkę ciemniejszy.Gdzie nie gdzie pojedyncze deski i tyle. Nie chcę zbyt kombinować żeby nie "przedobrzyć". Mi się podoba, choć wyszedł trochę ciemniejszy niż u większości kolegów "lepiących" ten model. Nie mniej chyba troszkę chciałem żeby tak wyszło To chyba tyle w tym temacie... Jak prosiłeś kilka fot, choć robionych przy sztucznym oświetleniu, co troszkę odbiło się na odwzorowaniu oryginału. A teraz mały upload postępów. Wierze artylerii głównej doczekały się finalnego malowania. Niestety dla mnie, Bismarck w okresie który odtwarzam na w/w wieżach miał ciemniej pomalowane "skosy", co przy doklejonych wcześniej fototrawionkach stanowiło prawdziwe wyzwanie przy maskowaniu. Roboty było co nie miara, ale w końcu się udało Poza tym zdecydowałem że namaluję "zebrę" na ściankach 1-wszej nadbudówki przed doklejaniem wszystkich pierdółek które tam trafią. Jakoś nie widziałem maskowania z tą drobnicą Wyszło nawet równo, nie licząć jednego pasu. Sto razy to sprawdzałem, a i tak coś poszło nie tak. Cierpliwość powinienem pić prosto z butelki Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Września 2010 Nadbudówki są już przyklejone do pokładu bo strasznie rażą szczeliny Szkoda by świetnie zapowiadający się widok ogólny został spartolony poprzez takie szczegóły... Nie zostawiaj tego w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Nadbudówki są już przyklejone do pokładu bo strasznie rażą szczeliny Confused Szkoda by świetnie zapowiadający się widok ogólny został spartolony poprzez takie szczegóły.. Nie nie nie!!! Przykleję je dopiero jak uznam że już czas. Na razie są po prostu niedbale "wsadzone" na miejsce Ale widzę że czujny jesteś Marcinie Szkoda by świetnie zapowiadający się widok ogólny został spartolony poprzez takie szczegóły.. Za te słowa bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Września 2010 Przykleję je dopiero jak uznam że już czas Zwracam uwagę - choć być może jesteś tego świadomy - że najprawdopodobniej i tak nie obędzie się bez szpachlowania tej szczeliny - zazwyczaj nie da się tego idealnie przykleić. Jeśli stanie się tak, jak myślę, wówczas malowanie pokładu wymagać będzie naprawy w miejscach szpachlowania szczeliny. Niewdzięczne zadanie - może uda Ci się zrobić to bez tych problemów - w co wątpię - a czego Ci jednak życzę... W każdym razie przyglądam się uważnie, co z tego wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Powodzenie się przyda. Może uda się coś wymyślić. Nauczyłem się już że modelarstwo to również sztuka "kombinacji" i coś wykombinować będę musiał Dzięki za spostrzeżenia i uwagi. Na pewno wyjdą mi na dobre. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Września 2010 Myślę, ze przyda Ci się świetna szpachlówka w płynie marki Gunze - po wyschnięciu nadmiar ściąga się wacikiem umoczonym w firmowym rozcieńczalniku. Działa rewelacyjnie bo odpada Tobie szlifowanie. Polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Najpierw spróbuję całość przeszlifować na papierze ściernym rozłożonym na jakiejś równej powierzchni. O ile pokład jest równy powinno to przynieść pozytywny efekt. Jeśli nie, skorzystam z Twoich rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 O kurcze, dłuższą chwilę mnie nie było, a Bismarcki rosną.... Super wygląda zebra Macisso, co do malowania przed klejeniem "pierd ółek", chyba jednak byłbym za maskowaniem "po fototrawionkach". Co do nadbudówki - owszem, da się ją przykleić prawie bez śladu łączenia - duże obciążenie na wierzch i rzadki klej CA. ;-) Nieźle wygląda pokład, gdzieś widziałem kolorowe zdjecie Tirpitza - kolor był podobny do tego, który Ci wyszedł - pewnie Bismarck miał taki sam. Dodam swoje trzy grosze do pokładu pod łańcuchami - była to dodatkowa warstwa poszycia drewnianego - czy cała była z drewna? - odpowiedź znajdziesz na zdjęciach podwodnych wraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 a ja mam pytanie co do malowania tweoich głównych altylerii ? bo nie widzialem nigdzie w oryginale zeby altyleria glowna miala pomalowane ciemnym kolorem szarego jeszcze skosne boki na wieżach wiem ze tylko gorna czesc wież ma ciemny kolor szarego jak masz gdzies oryginalne foto pochwal sie ok tym typem maskowania dział pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć. W marcu 1941 Bismarck ponownie zawitał na Bałtyk i podczas ćwiczeń na morzu artyleria była malowana zgodnie z tym co chce przedstawić Macisso. Polecam: http://bismarck-class.dk/bismarck/paint_schemes/paintbism1941.html Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Aha thx skell za przedstwaienie sprawy , teraz juz wiem o co kaman , bo do konca nie wiedzialem jak to mialo wygladac teraz juz wiem widzialem ten typ maskowania juz kiedys poprostu nie zwróciłem uwagi na wieże ze byly tak malowane sorki za zamieszanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 Civic_PL Jest dokładnie tak jak przedstawił sprawę Skell. To malowanie nie utrzymało się długo, nie mniej przez jakieś 2 miesiące Bismarck wyglądał właśnie w ten sposób A teraz co nowego. Prace trwają... Wczoraj prawie skończyłem walczyć z doklejaniem całej tej drobnicy z zestawu LR na lewą stronę nadbudówki. To co panowie inżynierowie nakazują wyczyniać z niektórymi blaszkami, nakazuje mi rozważyć stan ich zdrowia psychicznego.Nie mniej jak się już z ztym uporać to co tu dużo mówić.... Efekt zwala z nóg Trzeba się co prawda (jak chyba zawsze) odwoływać do dokumentacji zdjęciowej oryginału, bo nie wszystko w instrukcji jest tak jak powinno. Ja zrobiłem coś po między, ale starałem się żeby jednak było blisko tego co zamontowano na okręcie. Na walkę z wiatrakami raczej nie mam siły Niebawem wrzucę jakieś fotony z dłubaniny. Pozdrawiam i do usłyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2010 Niebawem wrzucę jakieś fotony z dłubaniny. No ja myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi