skell Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Doskonale Cie rozumiem, co do walki z wiatrakami i poprawnoscia zestawu LR. Fotki! Fotki! Fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 No dobra. A zatem wedle życzeń kilka fotek. "Tatałajstwo" w czasie montażu: No i po malowaniu. Wstępnie wash-owane, ale jeszcze sporo muszę nad tym posiedzieć. Suchy pędzel itd. Nie mniej cieszy mnie że już etap składania/doklejania jest poza mną No i jak przyzwoitość nakazuje, zdjęcie z monetą Naturalnie ponawiercam jeszcze otworki w okienkach, oraz dziury w gdzie drzwi są otwarte Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Filigranowa robota! Nie jestem pewien czy kapa komina nie była metaliczna (niemalowana) - w Twoim modelu jest jasnoszara. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 17 Września 2010 Autor Share Napisano 17 Września 2010 Nie jestem pewien czy kapa komina nie była metaliczna (niemalowana) Kapa komina nie jest jeszcze wklejona. Będę nad nią pracował w późniejszym terminie. Tak jak i nad kominem z resztą. Prawdo podobnie zostanie rozebrany, pomalowany w zebrę i wszystkie relingi/drabinki/poręcze trafią ponownie na miejsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 No Macisso pwoeim ci jedno jestem pod wielkim wrazeniem i szacunek dla ciebie ze sie bawisz w zebre na nadbudówkach bardzo mi sie podoba ! u mnie w Hachette to troche utrudnili dlatego sie nie decydowalem na zebre na nadbudowkach u ciebie jak by to powiedziec robisz wszystko przemyslanie i z wyprzedzeniem a mianowicie nie masz poreczy itp . elementow ktore by przeszkadzaly w malowaniu zebry na nadbudówkach a ja sie trzymalem scisle instrukcji z Hachette no i oni proponuja tez zebre ale jest to bardzo turudnione narawde tylko dla prawdziwych weteranów modelarstwa czyli ja odpadam :P a propos zaczol mi sie urlop i biore sie za konczenie malowania swojego kadluba wkrótce pokaze co nabazgrałem pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 No no no, podziwiam tempo i gratuluję nieustępliwości nad tą przyjemną aczkolwiek żmudną i miejscami niewdzięczną pracą. Nie mniej postępy są imponujące Moja stocznia w oczekiwaniu na zestaw Eduarda...., tak!! To wszystko przez was! Jak tak obserwuję co wyprawiacie to nie miałem innego wyjścia Mam nadzieję, że mój "B" dorówna waszym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 17 Września 2010 Autor Share Napisano 17 Września 2010 Bardzo dziękuję Panowie za słowa uznania. Niem niej jeszcze sporo pracy więc trzymajcie kciuki a propos zaczol mi sie urlop i biore sie za konczenie malowania swojego kadluba wkrótce pokaze co nabazgrałem pozdro No ja myślę. Do roboty Moja stocznia w oczekiwaniu na zestaw Eduarda...., tak!! To wszystko przez was! Jak tak obserwuję co wyprawiacie to nie miałem innego wyjścia Ha ha ha... No tak... Skell zaraża tą drobnicą niczym jakiś wirus Nie mniej gratuluję zakupu Edka. Na pewno wniesie dużo do modelu a efekt zadowolenia gwarantowany Mam nadzieję, że mój "B" dorówna waszym. Nawet się nie waż myśleć inaczej Pozdrawiam Maciek/Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Skell zaraża tą drobnicą niczym jakiś wirus No ładnie - ciekawe skąd wiedziałeś..... ;-) Od tygodnia mam gorączkę i grypopodobne objawy, ale dzięki temu Bismarck wrócił na warsztat. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło! Super wyglądają pomalowane detale nadbudówki. Nie mogę się doczekać malowania u siebie - ale najpierw musze dokończyć "renowację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 Super wyglądają pomalowane detale nadbudówki. Nie mogę się doczekać malowania u siebie - ale najpierw musze dokończyć "renowację". Dziękuję dziękuję, ale pamiętaj że u mnie jeszcze cała druga strona Szybkiego powrotu do zdrowia życzę, ale jeśli to ma spowodować odstawienie "B" na półkę, to choruj w najlepsze Pozdrawiam Maciek\Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 A zatem jedziemy dalej. Zanim przerzucę się na drugą burtę z całą to drobnicą z LR, zapragnąłem podłubać się w czymś plastikowym dla odmiany. I tak oto zaczynam piąć się w górę. Kolejna kondygnacja stała się faktem, a że miło mi się dłubało to z rozpędu załatwiłem sprawę fototrawionek i malowania. Łatwo nie było z maskowaniem, ale cóż.... Jest to zajęcie dla wytrwałych.... Kilka fotek (przed dopieszczaniem szczegółów) ] No i w między czasie wieże kal. 150 doczekały się właściwego kamuflażu: Teraz muszę odpocząć od tej dłubaniny. Zarządzam 2 dni wolneko dla moje załogi stoczniowej Pozdrawiam Maciek/Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Ale ciśniesz! Super tempo! Tak trzymaj. Zebra na nadbudówce wygląda zaj...ście. Mozolne maskowanie opłaca się - a jakże! Mam tylko uwagę dotyczącą drzwi na prawej burcie - tych otwartych, zgodnie ze zdjęciami oryginału, powinny otwierać się na drugą stronę. Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Mam tylko uwagę dotyczącą drzwi na prawej burcie - tych otwartych, zgodnie ze zdjęciami oryginału, powinny otwierać się na drugą stronę. Aaaaaaa... Człowiek 100 razy sprawdzi a i tak jakiś babol zrobi Na szczęście sprawa łatwa do poprawienia Zebra na nadbudówce wygląda zaj...ście. Może to zabrzmi nie skromnie, ale szczerze pokochałem tą zebrę ponieważ wygląda przezaj... Przez pewien okres czasu rozważałem odejście od tego malowania z racji wielu komplikacji jakich przysparza, ale teraz w duchu gratuluję sobie podjęcia tej nie łatwej diecezji W kolejce komin do rozbiórki ze wszystkich pierdół... Krótko mówiąc cała radosna twórczość w tej materii od nowa. Ale widzę i pozytywne aspekty tej sprawy. Wiem że teraz jestem w stanie zrobić go lepiej/czyściej/równiej co wyjdzie mu na dobre Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Civic_PL Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Super naprawde masz talent mianowicie najbardziej mi chodzi tu o twoje umiejetnosci malarskie genialnie twoj bismarck sie prezentuje ja mam takie wrazenie ze moj kadlu nie bedzie tak fajnie wygladal chodzby dlatego ze ja planuje malowanie z roku : 21-27 maja 1941 po wypłynięciu z Norwegii a powiem ze za 2 dni konczy sie suszyc czarny pas i przechodze do finalnej gornej czesci kadluba czyli wykonczen ie szarym , niedługo zapraszam na fotki do mnie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Super naprawde masz talent mianowicie najbardziej mi chodzi tu o twoje umiejetnosci malarskie Bardzo dziękuję za uznanie Civic_PL , ale jeśli chodzi o mój "talent malarski" to raczej nie występuje Ot tryskam z aero i tyle. Cała zabawa tkwi w maskowaniu taśmą maskującą, no i może w lekkim uplastycznianiu "nudnych" szarości. ja mam takie wrazenie ze moj kadlu nie bedzie tak fajnie wygladal chodzby dlatego ze ja planuje malowanie z roku : 21-27 maja 1941 po wypłynięciu z Norwegii Eeee... Nie przesadzaj. Tu też jest czym wykazać. Pasy powinny prześwitywać (co doskonale zrobił kolega Skell), no i ślady eksploatacji/warunków atmosferycznych też ładnie go ożywią(co i mnie czeka). Zatem pędzle w dłoń i do dzieła marynarzu! Pozdrawiam Maciek/Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 No czapki z głów! Zgadzam się ze skell, że ciśniesz tempo bardzo. Niemniej efekty są super. Na prawdę nieźle Ci to wszystko wychodzi. Osobiście nie byłem pewien czy dałbym radę z zebrą i dlatego zdecydowałem się na wersję ze stycznia 1941 w klasycznych barwach. Trzymam kciuki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 Zgadzam się ze skell, że ciśniesz tempo bardzo. Ano jest troszkę czasu, a i chęci nie brakuje Dzisiaj raczej dzień bez poważnych prac, ale postanowiłem zrobić małą scenkę rodzajową. Dwóch dzielnych niemieckich marynarzy rozwiesza brezent na "skrzydle" pomostu, choć do wypłynięcia jeszcze sporo wody w rzece upłynie Ot taki mały żart sceniczny/humoreska Pozdrawiam Maciek/Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Wyglądają jakby dywany trzepali a tak poważnie, świetna robota ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 Wyglądają jakby dywany trzepali Dbają o porządek po prostu A teraz kolejne aktualizacje. Choć miałem dać wolne załodze stoczni, po namyśle cofnąłem decyzję i zagoniłem towarzystwo do roboty. Na ruszt poszły konstrukcje pod łodzie i szalupy znajdujące się na przednich hangarach dla ardo, czyli "mix chińsko czeskich blaszek" Roboty z tym było sporo i nie ukrywam że nie uchroniłem się od kilku drobnych baboli. Nie mniej większość udało się naprawić/poprawić. Zapraszam do oglądania: Łodzie aż proszą się, aby zamontować je na miejsca... Jutro zabieram się za rozbiórkę komina. Dojrzałem do tego kroku Pozdrawiam i do usłyszenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Fajnie Ci to wychodzi! Zazdroszczę tempa prac. Super prezentują się kutry na swoim miejscu. Mam pytanko do skrzydła pomostu - czy jest ono zrobione z zestawu LR, czy to Eduard? Będziesz umieszczać na pokładzie załogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Dzięki Skell za uznanie. No a tempo czasem nawet mnie zadziwia Mam pytanko do skrzydła pomostu - czy jest ono zrobione z zestawu LR, czy to Eduard? Skrzydła zrobiłem z zestawu Edka. Te z LR były krótsze i szersze. Poza tym wydaje mi się że Edek wykonał pracę lepiej w tej kwestii.. Będziesz umieszczać na pokładzie załogę? Tak. Załoga będzie. Chcę tchnąć odrobinę życia na pokładach okrętu, więc będę się starał "rozrzucić" na pokładzie sporo najróżniejszych przedmiotów (naturalnie trzymając się zdjęć i rozsądku) oraz załogę. Tum bardziej że ta wchodzi w skład zestawu BigEda i leżakuje w szufladzie w oczekiwaniu na zaokrętowanie Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 A Ci Twoi marynarze, to już pomalowani, czy czeka Cię dłubanina ? ? ? ... Co do ustawienia, to mógłbyś nadać okrętowi więcej realizmu np. gdyby jedni bawili się szalupą, inni przenosili pociski do wieży, etc... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 23 Września 2010 A Ci Twoi marynarze, to już pomalowani, czy czeka Cię dłubanina ? ? ? ... Co do ustawienia, to mógłbyś nadać okrętowi więcej realizmu np. gdyby jedni bawili się szalupą, inni przenosili pociski do wieży, etc... ... ....I czterech "pociskających" w brydża Tylko nie pomyl się w rozłożeniu kart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 I czterech "pociskających" w brydża Tylko nie pomyl się w rozłożeniu kart myślałem o pasjansie albo np. jak jeden robi drugiemu tatoo... w końcu to Navy, nie ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Toście panowie pożartowali... Ale uśmiałem się szczerze A Ci Twoi marynarze, to już pomalowani, czy czeka Cię dłubanina Ano pomalowani już są i gotowi do prac codziennych na okręcie Co do ustawienia, to mógłbyś nadać okrętowi więcej realizmu np. gdyby jedni bawili się szalupą, inni przenosili pociski do wieży, etc... Dokładnie tak jak piszesz. ....I czterech "pociskających" w brydża Myślałem raczej o ciuciubabce Tylko z zawiązaniem oczu jednemu będzie problem No ale zanim to nastąpi czeka mnie ukończenie okrętu... Mam nadzieję że się nie zestarzeją zbytnio Na razie jestem na etapie ponownych walk z kominem. Został rozebrany/wyczyszczony/zaszpachlowany i pomalowany w "zebrę". dokleiłem już 4 rzędy relingów i jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Praca jednak niewdzięczna, tym bardziej że na pomyłki w klejeniu nie mogę już sobie pozwolić. Jutro wrzucę jakieś fotki z postępów. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Na razie jestem na etapie ponownych walk z kominem. Został rozebrany/wyczyszczony/zaszpachlowany i pomalowany w "zebrę". dokleiłem już 4 rzędy relingów i jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Ty się tak nie przechwalaj, tylko za aparat łap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi