Gluś Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Fakt, że minimalnie pasu schodzą w dół. Nie mniej nie jest to duże przesunięcie. Wzorowałem się na tym malowaniu:http://www.kbismarck.com/bism40.gif Jak widzisz nie jest źle. Poniżej wstawiam fotkę bardzo dobrze ukazującą jak układały się pasy w tylnej części komina. Swoją drogą kopuły reflektorów też powinny być białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Swoją drogą kopuły reflektorów też powinny być białe. Fakt. Właśnie prześledziłem dokumentację zdjęciową i muszę stwierdzić że na stronie kbicmarck.com jest błąd w tej kwestii. Dzięki za spostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Panowie, spokojnie Stocznie już ruszyła. Maciek, taltos1 chyba pytał mnie - a moja ruszy dalej niedługo A co do Ciebie, fajnie, że znów dajesz czadu - i faktycznie, ten Twój pokład nie taki straszny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Poniżej Macisso fotka na dowód "białości" kopuły przeciw-odłamkowej reflektora. Widać dość wyraźnie że różniła się kolorem od podstawowego koloru i jest taka sama jak widoczny po prawo częściowo biały pas na kominie. Fajnie by było byś ją przemalował. PS. Mam nadzieję że nie przeszkadzają tak duże fotki ?, jeśli tak to proszę o usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Chwilę mnie nie było, a tu prace w pozostałych stoczniach Kriegsmarine wrą nieprzerwanie. Nadbudówka zaczyna prezentować się okazale! Nie powiem, motywujesz do pracy, oj motywujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Listopada 2010 Autor Share Napisano 10 Listopada 2010 Witam ponownie. Poniżej Macisso fotka na dowód "białości" kopuły przeciw-odłamkowej reflektora. Widać dość wyraźnie że różniła się kolorem od podstawowego koloru i jest taka sama jak widoczny po prawo częściowo biały pas na kominie. Niewątpliwie powinna być biała. Pewnie zajmę się tym w niedalekiej przyszłości. Dzięki za pomoc. Spoko fotka Nadbudówka zaczyna prezentować się okazale! Nie powiem, motywujesz do pracy, oj motywujesz.... Zatem działamy na siebie obustronnie motywująco. Jak patrzę na Twoje postępy to stukam lekko głową w ścianę i mówię do siebie: buduj Maciek, buduj.... Biorę się za robotę Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Gdybyś potrzebował zbliżeń jakiś detali daj znać to postaram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Ciekawostka. Znalazłem takowe zdjęcie z opisem : Bismarck_pokład_kolor... Co o tym myślicie?? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Co o tym myślicie??... że zdjęcie jest za małe, żeby coś pomyśleć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Taaaaak..... Niestety tylko takie mam... Co do modelu, który (zapewne) w grudniu będę popełniał... Jeremiah O'Brien (Liberty Ship) + blaszki Gold Medal Models Na samą myśl o tym jak będę mógł go zmęczyć i styrać mam banana na ustach Bismarck musi przejść poprawki malowania zebry na nadbudówkach dziobowych... Niestety wyszedł mój brak "obycia" w modelarstwie i źle wymierzyłem kąt załamania się kamuflażu.... Co zrobić, trzeba poprawiać i starać się nie zniszczyć tego co już siedzi na swoim miejscu. Może w tym tyg. uda się naprawić co zepsułem. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2010 w grudniu będę popełniał... Jeremiah O'Brien (Liberty Ship) + blaszki Gold Medal ModelsTeż myślałem o tym modelu ale nie można miec wszystkiego na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Listopada 2010 Autor Share Napisano 16 Listopada 2010 Też myślałem o tym modelu ale nie można miec wszystkiego na raz He he... Ano nie można... Ja jednak się skuszę na równoległą budowę. Strasznie mnie ta łajba pociąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2010 Ja jednak się skuszę na równoległą budowę. Strasznie mnie ta łajba pociąga Będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 He he... Ano nie można... Ja jednak się skuszę na równoległą budowę. Strasznie mnie ta łajba pociąga Dziwne masz te swoje słabości (zboczenia) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Listopada 2010 Autor Share Napisano 16 Listopada 2010 Dziwne masz te swoje słabości (zboczenia) Pewnie wolał byś żebym zaczął Tirpitz-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2010 Pewnie wolał byś żebym zaczął Tirpitz-a Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Pewnie wolał byś żebym zaczął Tirpitz-a Ja Ci zaraz dam kolejnego niemiaszka... ... Pewnie wolał byś żebym zaczął Tirpitz-a Dobre A Ty, zamiast go podpuszczać, skierowałbyś go na dalekowshodnie tory (morza).... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 A Ty, zamiast go podpuszczać, skierowałbyś go na dalekowshodnie tory Puki co wróciłem na właściwe tory i ruszyłem stocznie. Zniknęły pasy kamuflażu na dziobowych nadbudówkach. Może jutro zabiorę się do ich ponownego (tym razem poprawnego) malowania Dokończyłem także osłony podmuchowe na wieżach artylerii głównej i średniej. Mnie efekt końcowy zadowala, tym bardziej że bardzo zależało mi na tym żeby ruch luf w pionie został zachowany. Tak oto prezentują się na chwilę obecną : Pozdrawiam Wszystkich Bismarckowo zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Faktycznie, wieże wymagają niewielkich poprawek ... Ps - z czego robiłeś osłony podmuchowe ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Faktycznie, wieże wymagają niewielkich poprawek Neutral Nie mówię nie... Napisz proszę co i gdzie byś poprawił. Ja już mam tak opatrzone wieże, że mogę nie widzieć niektórych błędów/niedoróbek Ps - z czego robiłeś osłony podmuchowe Rolling Eyes ? Wykonałem je z cienkiej reklamówki. Wycinałem kółko (średnicy 30mm), następnie dziurka na samym środku. Potem skalpelem usunąłem kawałek owego kółka (mniej więcej tak jak dolne ramiona znaczka mercedesa) i całość zawijałem w rulon klejąc ze sobą krawędzie cięcia. Na koniec troszkę zabawy z obsadzeniem na lufach i podklejeniem w wieżach.... Łatwo nie było, ale lufy ruchome Proszę o zmianę rozmiaru fotek. Moderator. Będę wrzucał mniejsze. Przepraszam. Pozdrawiam Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHL Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Wieże prezentują się świetnie. Wallace napisz koniecznie co tu jescze poprawiać. Może chcesz by wylądała jak od Yamato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Macisso - gdzieś masz paprochy, albo na wieżach albo na zdjęciach Poza tym może to wina zdjęć, ale mam wrażenie, że ciemniejszy odcień nie jest równo położony (miejscami ciemniej). Ale mówię - może to wrażenie. Osłony będziesz malować ? Podoba mi się pomysł z reklamówką - jak obczaję czy Musashi miał na 127 fartuchy czy nie, to zwrócę się o pomoc z ich ew. przygotowaniem ... SHL Ja nie robię Yamato !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 Dzięki SHL. Wieże mnie również przypadły do gustu... Wallace, ano paproszki jakieś- fakt. Coś tam jest, ale się pozbędę. Co do ciemniejszego odcienia. Jest to zabieg celowy. Takie zabrudzenie wzdłuż nitów i w niektórych miejscach. Niestety w oku mojego nowego aparatu wszystko wychodzi bezwzględnie ostrzej niż w rzeczywistości. Live przejścia są subtelniejsze i nie rzucają się tak w oczy. Po prostu robię co mogę, żeby okręt nie był jednolitą szarą masą elementów w tym samym odcieniu. Wszystko staram się malować tak, żeby była jakaś plastyczność. No a że doświadczenia raczej nie mam w malowaniu (jak i w klejeniu z resztą), to czasem coś idzie nie do końca tak jak chcę (szczególnie na fotografii cyfrowej :P). Pozdrawiam Panowie i do usłyszenia Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Chwilkę mnie nie było, a tu Maciek znów przycisnął... Bardzo podoba mi się malownie wież, fajnie zwalczyłeś jednolity odcień. Teraz wieże nie wyglądają na takie plaskate. Twoje fartuchy wyglądają bardzo naturalnie, na średniej - poprostu kosmicznie, tym bardziej, że jak piszesz - działają ;-). Przyczepiłbym się do fartuchów na artylerii głównej, z tego co pokazują zdjęcia - wnioskuję iż powinny być zamocowane do krawędzi "otworu na lufę" a nie wewnątrz jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Przyczepiłbym się do fartuchów na artylerii głównej, z tego co pokazują zdjęcia - wnioskuję iż powinny być zamocowane do krawędzi "otworu na lufę" a nie wewnątrz jej. Faktycznie, czepiasz się : "przesuń to o milimetr, bo w rzeczywistości stało to 35 cm dalej/bliżej)... ... Fajnie mu wychodzi i kibicujmy dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi