WARECKI Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam ! Wszedłem w posiadanie modelu Shermana z ITALERI ?? ciut zdewastowany , chyba lądował na dywanie . Jest poprawnie wykonany ,brak kilku detali , podwozie ruchome ; Po kąpieli i wstępnym złożeniu: Po malowaniu podkładem wyszło kilka niedociągnięć Gąski też są ale okropnie grube i sztywne . Zapraszam do pomocy przy renowacji , wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Obowiązkowo do wykonania faktura odlewu na wieży, kadłubie i osłonie transmisji. Tylnie błotniki wykonaj z blaszki - efekt będzie zdecydowanie lepszy. To tyle moich uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam! Ten modelik to lekkie wyzwanie, ale można coś z niego wycisnąć. Tylne błotniki bym wywalił i zapomniał o nich. Lepiej będzie wyglądał bez nich. Kiedyś popełniłem takiego samego viewtopic.php?t=16646&highlight= , jednak ja trochę zainwestowałem w niego. Co do gąsek, to jest na nie sposób. Doskonale dają się kształtować nad parą z np: czajnika. Po wystygnięciu zachowują kształt i doskonale leżą. Trochę trzeba się pobawić, ale efekt jest taki jak w tych linkach viewtopic.php?t=19450&highlight= viewtopic.php?t=14681&highlight= i ostatni link z modelem Academy, ale gąski to Italeri viewtopic.php?t=17973&highlight= Uważaj, bo można się poparzyć!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoValus Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Popraw lub zastąp jest lufę, gniazdo anteny jest przyklejone w złym miejscu. Italeri skopało też filtry. W necie jest trochę galerii M4A1, pooglądaj trochę a sam wyłapiesz co jest do poprawy. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Witam! Po długiej przerwie wznawiam reanimację zapomnianego pojazdu. Zakupiłem trochę części i nowe kalki. lufy nie będę wymieniał ograniczyłem się do km i anteny , gąski pochodzą z zestawu DRAGONA a sklejone są na ruchome, kosztowało trochę cierpliwości ale opłacało się pomęczyć Faktury pancerza nie będzie ,ponieważ kadłub i wieża oklejona będzie gąsienicami a z tyłu bambetle . Postępy pracy własnej Na razie tyle , pomocne uwagi mile widziane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 nie sądzę, żeby udało się go zakryć tak szczelnie, żeby nie było widać, że nie ma faktury. a samo nadanie faktury jest wzglednie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Witam Prace postępują powoli.Wykonałem fakturę na kadłubie i wieży . Na to podkład : I pierwsza warstwa A 30 , ale jest chyba za jasna: Powinna być dużo ciemniejsza ..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 jest za jasna, ten kolor będzie pasował na najwyższe tony. ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach. jeśli nie to juz ostatnie chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy.Polecam przezroczyste płytki evergreen gdybyś chciał dorobić wizjery.Wycinasz prostokącik i delikatnie go zaokrąglasz papierem ściernym aż będzie pasować jak w modelach dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witam! Na początek kilka wniosków i odpowiedzi: Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy. Peryskopy już były zrobione ,- jak budżet pozwoli to zainwestuję w/w płytki ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach. Fotki robione "na gorąco" - poprawione Teraz postępy : Ponaklejane na pancerzu gąsienice, pomalowane na czarno i przetarte metalizerem . prace nad bambetlami w toku. Pojazd przetarty na krawędziach i następnie przygotowany do sido i kalek. Brudzenie i kurzenie w następnej kolejności. P.S. farfocle przy gąskach to z kleju -już usunięte Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Łoo ! Ostro z ogniwkami pojechałeś na kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Ale sknera! Ogniwkami się nie podzielił :P Efektownie to wygląda P.S. Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 jeszcze rozsadniej byłoby poczekać z ogniwami do końca prac malarskich - teraz będą przeszkadzać w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2011 Witam! Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną... Też tak mi się wydawało ale znalazłem takie zdjęcie : Model teraz tak wygląda: położone sido , kalki ,sido ,suchy pędzel, delikatne rdzewienie Teraz filtry i kurzenie (suche błoto) no i bambetle ( wiadro, kanistry, plandeki itp...) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 bardzo efektownie! ale przejrzyj się zdjęciu - koła napędowe nie były tak odrapane z farby, zwłaszcza po zewnętrznej. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Witam! Prace zbliżają się powoli do końca, niedługo galeria a teraz kilka fotek obrazujących stan modelu: Ciut błota i trochę kurzenia , podstawka na razie ćwiczebna ale może zostanie przy tym modelu Błoto i kurz będę uzupełniał partiami aż do satysfakcjonującego stanu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 super model też składam tego shermana i chciałem się ciebie pare rzeczy zapytać czy moge zrobić ruchome podwozie na zwykłej gąsienicy która jest w zestawie italeri? i z jakich pigmentów robisz rdze i suche błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Czy mógłbyś coś więcej napisać o bambetlach, z czego i jak zrobione? Sprawdzałem cenę Black Dog'a do mojego Granta i cena jest kosmiczna. Może pokusiłbym się sam coś umodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi