WARECKI Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam ! Wszedłem w posiadanie modelu Shermana z ITALERI ?? ciut zdewastowany , chyba lądował na dywanie . Jest poprawnie wykonany ,brak kilku detali , podwozie ruchome ; Po kąpieli i wstępnym złożeniu: Po malowaniu podkładem wyszło kilka niedociągnięć Gąski też są ale okropnie grube i sztywne . Zapraszam do pomocy przy renowacji , wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane Cytuj
gumis Napisano 23 Kwietnia 2010 Napisano 23 Kwietnia 2010 Obowiązkowo do wykonania faktura odlewu na wieży, kadłubie i osłonie transmisji. Tylnie błotniki wykonaj z blaszki - efekt będzie zdecydowanie lepszy. To tyle moich uwag. Cytuj
marioba Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam! Ten modelik to lekkie wyzwanie, ale można coś z niego wycisnąć. Tylne błotniki bym wywalił i zapomniał o nich. Lepiej będzie wyglądał bez nich. Kiedyś popełniłem takiego samego viewtopic.php?t=16646&highlight= , jednak ja trochę zainwestowałem w niego. Co do gąsek, to jest na nie sposób. Doskonale dają się kształtować nad parą z np: czajnika. Po wystygnięciu zachowują kształt i doskonale leżą. Trochę trzeba się pobawić, ale efekt jest taki jak w tych linkach viewtopic.php?t=19450&highlight= viewtopic.php?t=14681&highlight= i ostatni link z modelem Academy, ale gąski to Italeri viewtopic.php?t=17973&highlight= Uważaj, bo można się poparzyć!. Cytuj
KoValus Napisano 26 Kwietnia 2010 Napisano 26 Kwietnia 2010 Popraw lub zastąp jest lufę, gniazdo anteny jest przyklejone w złym miejscu. Italeri skopało też filtry. W necie jest trochę galerii M4A1, pooglądaj trochę a sam wyłapiesz co jest do poprawy. Pozdrawiam Kamil Cytuj
WARECKI Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Napisano 8 Grudnia 2010 Witam! Po długiej przerwie wznawiam reanimację zapomnianego pojazdu. Zakupiłem trochę części i nowe kalki. lufy nie będę wymieniał ograniczyłem się do km i anteny , gąski pochodzą z zestawu DRAGONA a sklejone są na ruchome, kosztowało trochę cierpliwości ale opłacało się pomęczyć Faktury pancerza nie będzie ,ponieważ kadłub i wieża oklejona będzie gąsienicami a z tyłu bambetle . Postępy pracy własnej Na razie tyle , pomocne uwagi mile widziane pozdrawiam Cytuj
Andrzej_LK Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 nie sądzę, żeby udało się go zakryć tak szczelnie, żeby nie było widać, że nie ma faktury. a samo nadanie faktury jest wzglednie proste. Cytuj
WARECKI Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Napisano 12 Grudnia 2010 Witam Prace postępują powoli.Wykonałem fakturę na kadłubie i wieży . Na to podkład : I pierwsza warstwa A 30 , ale jest chyba za jasna: Powinna być dużo ciemniejsza ..... Pozdrawiam Cytuj
Andrzej_LK Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 jest za jasna, ten kolor będzie pasował na najwyższe tony. ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach. jeśli nie to juz ostatnie chwile... Cytuj
komix Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy.Polecam przezroczyste płytki evergreen gdybyś chciał dorobić wizjery.Wycinasz prostokącik i delikatnie go zaokrąglasz papierem ściernym aż będzie pasować jak w modelach dragona. Cytuj
WARECKI Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Napisano 28 Grudnia 2010 Witam! Na początek kilka wniosków i odpowiedzi: Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy. Peryskopy już były zrobione ,- jak budżet pozwoli to zainwestuję w/w płytki ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach. Fotki robione "na gorąco" - poprawione Teraz postępy : Ponaklejane na pancerzu gąsienice, pomalowane na czarno i przetarte metalizerem . prace nad bambetlami w toku. Pojazd przetarty na krawędziach i następnie przygotowany do sido i kalek. Brudzenie i kurzenie w następnej kolejności. P.S. farfocle przy gąskach to z kleju -już usunięte Pozdrawiam Cytuj
ups Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Łoo ! Ostro z ogniwkami pojechałeś na kadłubie. Cytuj
krzychu-onisk Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Ale sknera! Ogniwkami się nie podzielił :P Efektownie to wygląda P.S. Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną... Cytuj
Andrzej_LK Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 jeszcze rozsadniej byłoby poczekać z ogniwami do końca prac malarskich - teraz będą przeszkadzać w robocie. Cytuj
WARECKI Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Napisano 1 Stycznia 2011 Witam! Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną... Też tak mi się wydawało ale znalazłem takie zdjęcie : Model teraz tak wygląda: położone sido , kalki ,sido ,suchy pędzel, delikatne rdzewienie Teraz filtry i kurzenie (suche błoto) no i bambetle ( wiadro, kanistry, plandeki itp...) Pozdrawiam Cytuj
wuwumaster Napisano 1 Stycznia 2011 Napisano 1 Stycznia 2011 bardzo efektownie! ale przejrzyj się zdjęciu - koła napędowe nie były tak odrapane z farby, zwłaszcza po zewnętrznej. pozdrawiam! Cytuj
WARECKI Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Napisano 6 Stycznia 2011 Witam! Prace zbliżają się powoli do końca, niedługo galeria a teraz kilka fotek obrazujących stan modelu: Ciut błota i trochę kurzenia , podstawka na razie ćwiczebna ale może zostanie przy tym modelu Błoto i kurz będę uzupełniał partiami aż do satysfakcjonującego stanu Pozdrawiam Cytuj
revicess Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 super model też składam tego shermana i chciałem się ciebie pare rzeczy zapytać czy moge zrobić ruchome podwozie na zwykłej gąsienicy która jest w zestawie italeri? i z jakich pigmentów robisz rdze i suche błoto? Cytuj
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Czy mógłbyś coś więcej napisać o bambetlach, z czego i jak zrobione? Sprawdzałem cenę Black Dog'a do mojego Granta i cena jest kosmiczna. Może pokusiłbym się sam coś umodzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi